Tickets
Webshop
arrow copy Terug naar vorige pagina
Foto: Ranco van Bergeijk
Liveblog

Liveblog natuurijsHet is vannacht nog erg koud geweest en er zijn weer heel wat natuurijsbanen geopend, maar het zou zomaar eens de laatste dag op natuurijs kunnen zijn voorlopig. De temperatuur loopt in de loop van de dag flink op en er trekt een regengebied over het land. De komende dagen stijgt het kwik ook weer flink boven het vriespunt en zal het ijs weer verdwijnen.


Ook vandaag (donderdag) zijn door het land weer diverse natuurijsbanen geopend. In onder andere Noordlaren, Losser, Kudelstaart en Ede is het publiek van harte welkom. Bekijk hier een volledig overzicht. 


Het leek bij één marathon te blijven, maar de knoop is in het Groningse Noordlaren toch doorgehakt. Vrijdagavond zal het Gewestelijk kampioenschap worden verreden op de 400-meterbaan. 
Lees meer


We gaan enkele steenkoude nachten tegemoet, zo melden de weerbureaus. Lokaal kan de temperatuur dalen tot -15 graden. De enorme vrieskou vergroot de kans dat er geschaatst kan worden op opgespoten ijsbanen, maar niet per se op natuurijs.

Het sneeuwdek in combinatie met weinig wind en flinke opklaringen is precies de juiste mix voor vrieskou. De isolerende werking van de sneeuw heeft weer een averechts effect als het op ijs ligt. Dan belemmert het juist de ijsgroei. 

Schaatsplezier op natuurijsbanen die opgespoten worden, hangt wel in de lucht. Dat is dan wel weer van korte duur, want komende zaterdag wordt een temperatuur voorspeld van 6 graden boven nul en neerslag in de vorm van regen.


Bij een aantal ijsclubs in het land kon men de afgelopen dagen de ijzers onderbinden. Ook vandaag opent een aantal verenigingen haar deuren voor het publiek (kijk hier). De afdeling Verenigingsondersteuning van de KNSB maakte een mooi overzicht van de ijspret:

>Naar knsb.nl


Bij veel ijsclubs wordt hard gewerkt om de sneeuw die gisteren gevallen is weer van het ijs te verwijderen. Het sneeuwdek voorkomt de groei van het ijs, waardoor veel natuurijsbanen moeite hebben om de ijsvloer voldoende dik te krijgen om open te gaan. 


Ook vandaag openen natuursijsbanen weer hun deuren. Onder meer in Losser en Arnhem kan er geschaatst worden. Bekijk hier een overzicht van alle open ijsbanen.


Ook Marktplaats voelt de winterkou: op de koop- en verkoopsite zoeken mensen de afgelopen dagen veel meer naar schaatsen en naar andere spullen die met de winter te maken hebben.

Op maandag zochten de bezoekers van Marktplaats ongeveer 30.000 keer op het woord schaatsen. Voordat het begon te vriezen werd die zoekterm minder dan 5000 keer gebruikt. Op maandag werden meer dan 7000 advertenties geplaatst waarin mensen hun schaatsen te koop aanboden. Voor de vorst gebeurde dat ongeveer 1000 keer per dag.

Overigens lijkt het er niet op dat het schaatsweer lang aanhoudt. Op veel plaatsen belemmert de sneeuw en de dooi overdag de ijsgroei.


De KNSB en Buienradar slaan de handen ineen: het nieuws over natuurijs is vanaf nu ook te zien via de SchaatsradarTijdens vorstperiodes zijn ook speciale weerberichten te vinden, samengesteld door meteorologen van Buienradar. Ook geeft de site uitleg over alles wat komt kijken bij de ontwikkeling van ijs.

Group 2