Tickets
Shop
arrow copy Terug naar vorige pagina
Foto: Hanneke Mennens
Liveblog

Liveblog natuurijs - meer via schaatsen.nl/natuurijs


Vrijwilligers maken schoon na druk schaatsweekend

Na afloop van het mooie schaatsweekeinde troffen boswachters overal lege blikjes, doppen, plastic tassen en zelfs kussentjes aan in natuurgebieden. Gelukkig is er ook een andere trend: steeds meer Nederlanders lijken zich druk te maken om de plasticsoep en willen helpen. De afgelopen maanden heeft het samenwerkingsverband Schone Rivieren er maar liefst 300 vrijwilligers bijgekregen, die het rivierafval gaan onderzoeken.

Van 15 februari tot en met 15 maart gaan de vrijwillige onderzoekers, die hiervoor speciaal een training hebben gevolgd, op pad op maar liefst 634 uitgezette trajecten langs de Maas, Waal, Lek en andere grote rivieren. Vorig voorjaar werden per honderd meter rivieroever gemiddeld maar liefst 450 stuks afval aangetroffen. Dit zwerfvuil bestaat veelal uit plastic flesjes, blikjes, chips- en snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en wattenstaafjes. Na het schaatsweekeinde en het hoge water begin februari zou de hoeveelheid afval nog wel eens hoger kunnen uitvallen.


Brandweer haalt schaatser uit wak in Vollenhovermeer

De brandweer heeft dinsdagochtend een schaatser gered uit een wak in het Vollenhovermeer bij Marknesse in de Noordoostpolder. Ondanks de waarschuwingen voor onbetrouwbaar ijs, die al vanaf zondag gelden, wilde deze schaatser nog een tochtje maken, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio IJsselland.

De schaatser had een dochter bij zich, die de hulpdiensten alarmeerde nadat hij door het ijs was gezakt. Volgens de brandweer heeft de man een flinke tijd in het ijskoude water gelegen voordat hij op de kant getrokken kon worden. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Door de dooi is het ijs in heel Nederland niet meer te vertrouwen, waarschuwen de veiligheidsregio's.


40.000 schaatsers met letsel op spoedeisende hulp

Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs. Dat blijkt uit een inventarisatie Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in twintig ziekenhuizen.

De meest voorkomende letsels waren gebroken polsen, heupen en schouders. Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar zeker duizend mensen moesten worden geopereerd. Er werden zaterdag en zondag vijf tot tien keer meer trauma-operaties per ziekenhuis uitgevoerd dan gemiddeld in een weekend zonder natuurijs. In sommige ziekenhuizen zijn zo veel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de materialen op waren.

De meeste ziekenhuizen hadden zich volgens de NVT voorbereid op de drukte door de spoedeisende hulp te bemensen met extra artsen en verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de operatiecapaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers door het draaien van dubbele diensten door traumachirurgen, orthopedisch traumatologen, anesthesiologen, OK- en anesthesiemedewerkers.


Veiligheidsberaad: schaats- en carnavalsweekend goed verlopen

Het schaats- en carnavalsweekend is, onder meer met het oog op het coronavirus, goed verlopen. Dat vindt het Veiligheidsberaad, dat hierover zondag een verklaring gaf. Het winterse weer, waarbij mensen op pad gingen om te schaatsen en te sleeën, zorgde op sommige locaties voor drukte. Maar volgens het Veiligheidsberaad konden gemeenten op tijd maatregelen nemen. Op enkele locaties kwamen toch te veel carnavalsvierders bijeen, maar 'dit leidde niet tot excessen'.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 veiligheidsregio's, vindt het logisch dat veel mensen naar buiten gingen. "Veel mensen willen in deze tijd even de zinnen verzetten in de gezonde buitenlucht. Gelukkig gebeurde dat grotendeels verantwoord, zodat de drukte beheersbaar bleef in de natuurgebieden en op ijsbanen. Waar nodig namen burgemeesters maatregelen tegen de drukte. Mooi dat Nederland hiervan heeft genoten. We gaan de komende week alweer richting voorjaarstemperaturen. Daar zullen veel Nederlanders ook blij mee zijn."


Druk weekeinde bij spoedeisende hulp door schaatsletsel

De afdelingen spoedeisende hulp van de ongeveer 80 ziekenhuizen hebben het afgelopen weekeinde de handen vol gehad aan met schaatsers die na een val gewond waren geraakt. Zowel zaterdag als zondag was het tweemaal zo druk als in een doorsnee weekeinde in deze coronaperiode, zegt aankomend voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.

De piek lag op zaterdag, zondag was het volgens Baden 'iets minder extreem, maar ook nog zeer druk' met polsbreuken, enkelkwetsuren, gebroken heupen en hoofdletsel. De meeste schaatsslachtoffers konden naar huis, alleen mensen met gebroken heupen moesten gelijk geopereerd worden. Andere gewonden die geopereerd moeten worden, kunnen daarvoor later naar het ziekenhuis.

Volgens Baden waren de ziekenhuizen goed voorbereid op de drukte; er was extra personeel opgeroepen om de verwachte toestroom aan te kunnen. In één ziekenhuis was het zaterdag even zo druk dat het gips opraakte. Daarom moest een nieuwe voorraad ijlings uit een centraal magazijn worden gehaald.


Angenent finisht in Leeuwarden na rijden deel Elfstedentocht

Henk Angenent is zondagavond aangekomen in Leeuwarden na een dag schaatsen, meldden Friese media. De winnaar van de laatste editie van de Elfstedentocht in 1997 heeft zondag een groot deel van de 'Tocht der tochten' opnieuw gereden. Lees hier meer.


Einde aan ijspret: schaatsers gewaarschuwd van ijs te gaan

Met invallende dooi kwam er in het hele land in de loop van de zondag een einde aan de ijspret. Veel gemeentes en veiligheidsregio's waarschuwden schaatsers zondagmiddag om van het ijs te gaan.

"Er ontstaan gevaarlijke situaties op het ijs in Noord-Nederland door een combinatie van oplopende temperaturen en draaiende wind. Advies: ga niet meer het ijs op!", meldde de politie. De Friesche IJsbond waarschuwde niet meer de meren op te gaan. "Door het draaien van de wind ontstaan er gevaarlijke situaties voor schaatsers op de Friese meren."

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldde dat er mensen door het ijs zakken. "Kies ervoor om van het ijs af te stappen. Het ijs gaat hard achteruit." De gemeente Amsterdam drukte schaatsers op het hart om ook bij de thuisreis de coronamaatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden. Tegen het einde van de middag lagen de temperaturen in het noorden net iets boven het vriespunt, meldt het KNMI. In het zuiden dooide het harder met temperaturen tot 5 graden.


Boetes voor klunen op het spoor

ProRail heeft dit weekeinde boetes uitgedeeld aan schaatsers die tussen Hoorn en Enkhuizen het spoor overstaken. De spoorbeheerder heeft extra mensen ingezet om te controleren langs het spoor op dit traject, zegt een woordvoerder.

De afgelopen week liepen er op meerdere plekken in Noord-Holland schaatsers op het spoor. ProRail gaat ervan uit dat het gaat om schaatsers die vanaf hun auto de kortste route kiezen naar de plek waar ze willen schaatsen.

Maar kluners op het spoor zijn "levensgevaarlijk", zegt ProRail en belemmeren het treinverkeer, omdat treinen stapvoets moeten rijden als er mensen langs of op het spoor lopen. Zaterdag was er al bijna een aanrijding. Kluners die op het spoor worden gesnapt, krijgen een boete van 140 euro.


Op Loosdrechtse plassen dringend advies van het ijs te gaan

De ijsclub Loosdrechtse Plassen geeft mensen het dringende advies om van het ijs af te gaan. Volgens de ijsclub is het ijs te gevaarlijk. Mensen worden op de website ook opgeroepen om niet meer naar de plassen te komen.

In het Noord-Hollands Dagblad zegt voorzitter Len Veerman dat als er geen gehoor gegeven wordt aan het groot alarm er een politiehelikopter de lucht in gaat om met geluidsinstallaties te waarschuwen. Volgens Veerman kan een stuk ijs door de opstekende wind binnen tien minuten in water zijn veranderd. Hij is verbijsterd dat nog steeds ouders met jonge kinderen op de Plassen zitten. "Het schaatsen is voorbij. Nu wordt het weer zwembroekenweer."

Ook diverse gemeenten en instanties in andere gebieden waarschuwen dat mensen van het ijs moeten. Ook in Friesland kan er niet meer op de meren worden geschaatst. "Door het draaien van de wind ontstaan er 'kistwerken' op de Friese meren. Dat betekent dat er in zeer korte tijd stroken met open water ontstaan. Advies: Schaats niet meer op de Friese meren!", aldus de Friesche IJsbond.


Schaatsers gewaarschuwd voor gevaarlijke plekken en drukte

Diverse gemeenten en instanties waarschuwen zondag voor gevaarlijke plekken op het ijs en drukte. Volgens de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht, waar onder meer de Maarsseveense en Loosdrechtse plassen toe behoren, dooit het snel en gaat het ijs hard achteruit. "Gevaarlijk dus! Kom niet meer schaatsen. Sta je op het ijs? Ga dan terug naar je startpunt. Let goed op elkaar en op het ijs", aldus de gemeente.

Volgens de gemeente Groningen zijn van het ijs op de Diepenring sommige plekken onveilig. Vooral in de buurt van bruggen is het ijs slecht. De brandweer heeft mensen daar al moeten helpen, aldus de gemeente. De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldt dat het dooien is begonnen en dat het ijs snel zwak en verraderlijk wordt. Ook op alle plassen in het Noord-Hollandse Wijdemeren dooit het snel, waarschuwt deze gemeente. "De ijsmeesters zetten zoveel mogelijk af met linten, maar let zelf ook op!", twittert de gemeente.

De gemeente Rotterdam twittert dat het te druk is bij de Rotte. Mensen worden verzocht niet meer met de auto te komen. Verkeersregelaars zijn ingezet. Ook bij de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Brassem zijn te veel mensen met auto's. Parkeren is er niet meer mogelijk.

Group 2