Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2021

Online trainen met Aardoom: 'Shorttrack leren vanuit je woonkamer, hoe cool is dat?'

Met het WK Shorttrack in eigen land is Dordrecht volgende week weer even de shorttrackhoofdstad van Nederland. Normaal gesproken vinden er rondom zo’n groot schaatsevenement allerlei activiteiten plaats, zogeheten side-events. Vanwege de coronapandemie is dat dit jaar niet mogelijk, maar er is een alternatief bedacht: online schaatstrainingen, gegeven door oud-shorttrackster Avalon Aardoom.

Wie zelf weleens op de vrijdag naar een shorttrackevenement in Dordrecht is geweest, weet dat het aantal decibel met name op die dag veelvuldig richting 'oorverdovend enthousiast' gaat. Tijdens de kwalificaties stromen de tribunes steevast vol met leerlingen van verschillende basisscholen in de stad, die luidkeels juichen voor iedere shorttracker maar net iets harder voor een Nederlander. Het bezoek van de scholieren is een van de side-events die wordt georganiseerd rondom een groot schaatstoernooi. Maar dit seizoen mag er geen publiek aanwezig zijn en worden andere activiteiten ook moeilijker om te realiseren.

"De side-events zijn met name gericht op de breedtesport, om bijvoorbeeld mensen in beweging te krijgen of kennis te laten maken met de sport", vertelt Jurre Trouw, manager sportparticipatie bij de KNSB. "Er stonden aanvankelijk veel clinics voor kinderen op het programma, maar dat is in de huidige situatie heel lastig. Dus zijn we gaan zoeken naar een alternatief. We vonden het ook belangrijk om dit voor verschillende doelgroepen te doen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij het maken van een videoreeks met schaatstrainingen waarbij er een koppeling is gemaakt tussen een oefening die je thuis kunt doen en de shorttracksport."

Trainingen
Er zijn vijftig losse oefeningen en in totaal zes trainingen van tien minuten, voor kinderen, ouderen en schaatsers en schaatsfans. "Het zijn oefeningen die gedaan worden binnen het shorttrack om te werken aan coördinatie, kracht, techniek en lenigheid", zegt Trouw. Alle oefeningen en trainingen worden uitgevoerd en uitgelegd door voormalig shorttrackster Avalon Aardoom. De 23-jarige schaatsster uit Dordrecht moest in maart 2020 noodgedwongen stoppen met topsport vanwege gezondheidsklachten. Ze werd op haar zestiende geopereerd aan een aangeboren hartafwijking, maar de problemen bleken daarmee niet helemaal verholpen. Sinds een paar maanden krijgt Aardoom hartmedicatie die haar leven een heel stuk heeft verbeterd.

Publiek bij het EK Shorttrack van 2019 in Dordrecht | Foto : Sander Chamid

"Toen ik hoorde dat ik niet meer mocht schaatsen, wist ik even niet wat ik met mezelf aan moest en besloot ik om een half jaar naar Canada te gaan", vertelt Aardoom. "Ik was begonnen met de trainersopleiding ST3 en heb daar stage gelopen als assistent-coach bij het nationale shorttackteam, onder leiding van hoofdcoaches Sébastien Cros en Jeffrey Scholten. Dat was heel erg tof, gelijk op het hoogste niveau beginnen", glundert ze. Sinds haar terugkomst in Nederland geeft Aardoom, samen met een leerkracht, les aan groep 4 op een basisschool. Daarnaast is ze hoofdtrainer bij IJssportvereniging Alblasserwaard. "Die ambitie is er altijd geweest, maar ik dacht dat ik pas op mijn dertigste zou stoppen met schaatsen, haha. Ik vind het mooi dat ik mijn kennis kan delen en kan bijdragen aan het plezier waardoor kinderen er misschien verder in willen."

Kennisoverdracht
Die kennisoverdracht en het plezier komen ook samen in de online schaatstrainingen. In samenwerking met sportmarketingbureau TIG Sports vonden de opnamen plaats in Papendal. "Het was zwaar", lacht Aardoom. "Ik ben natuurlijk niet meer zoveel gewend. Een los filmpje duurt één minuut, maar in de werkelijkheid is een opname zo'n dertig minuten. Ik moest de oefening uitleggen en uitvoeren vanuit verschillende hoeken. Ik wist niet wat mij overkwam, haha. Maar op een gegeven moment komt er een flow in. Na afloop was ik twee dagen niets waard, maar het was superleuk om te doen. Dit was iets nieuws, echt een avontuurtje voor mij."

"Het zijn de technische shorttrackoefeningen die ik prachtig vind om te doen", vervolgt Aardoom. "Dan weet ik ook waar ik het over heb en rolde dat er tijdens de opnames zo uit. Als schaatser was ik mij niet zo bewust van techniek. Het wordt jou verteld en je doet het automatisch. Maar als je dat moet overbrengen aan anderen ga je dubbel nadenken over waarom je iets doet. Dat is ook een stukje bewustwording wat ik heb geleerd bij het Canadese team. Het eindresultaat is hetzelfde bij een Steven Dubois of Sjinkie Knegt, maar het wordt technisch heel anders uitgevoerd. Er zitten ook een paar oefeningen in die heb ik meegenomen vanuit Canada. In Nederland leren wij bijvoorbeeld om onze rechterschouder naar beneden te duwen in de bocht. De Canadezen leren dat precies andersom. Dat zijn wel bijzondere dingen."

Eigen niveau
Naast trainingen voor kinderen en (getrainde) schaatsers zijn er zoals gezegd ook trainingen voor ouderen. "Die opnamen waren echt hilarisch", lacht Aardoom. "Mannen van 75 jaar die naar elkaar roepen dat het er niet uitziet, briljant. Dat de oefeningen met ouderen zijn uitgevoerd, betekent overigens niet dat jongeren die niet kunnen doen. Je kan elke oefening makkelijker en moeilijker maken, dus op je eigen niveau doen", zegt de trainster. Met het oog op duurzaamheid kunnen deze oefeningen in de toekomst ook goed gebruikt worden door schaatsverenigingen, aldus Trouw. "We horen vanuit verenigingen en trainers dat ze soms moeite hebben om oefenstof beschikbaar te hebben. Ik denk dat wij daar nu in tegemoet komen met deze video's die ook goed onderbouwd zijn in samenspraak met Avalon en een fysiotherapeut."

Aardoom denkt dat de online trainingen een mooi begin zijn van iets wat heel groot kan worden. "Het is superleuk als mensen meer inbreng gaan hebben, zodat shorttrack misschien wel nog internationaler wordt", klinkt het enthousiast. "Als kind heb ik ook weleens gegoogeld naar shorttrackoefeningen. Vind je dan een filmpje? Nee, dan krijg je weer iets met langebaan, ijshockey of kunstschaatsen. Er bestaan zoveel online trainingsplatforms voor welke sport dan ook, maar voor shorttrack bestond het nog niet. Ik hoop dat kinderen hiermee de sport gaan uitzoeken en ontdekken. Uiteindelijk heb je natuurlijk wel ijs nodig, maar met deze online oefeningen kun je shorttrack leren vanuit je eigen woonkamer, hoe cool is dat?"

Bekijk alle oefeningen en trainingen op schaatsen.nl/training.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan