Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2021

KNSB juicht nieuw pleidooi voor marathons op natuurijs toe

De KNSB juicht het pleidooi toe om een verantwoorde schaatsbubbel te creëren om marathons op natuurijs in Nederland te houden. Dat zegt Willem Hut, competitieleider van het marathonschaatsen in reactie op uitspraken van Patrick Wouters van sportorganisatiebureau House of Sports zondag, die Den Haag opriep 'dit cadeautje van de natuur niet voorbij te laten gaan'.

Foto : Sander Chamid

Premier Mark Rutte gaf deze week geen toestemming voor schaatswedstrijden op natuurijs gedurende de lockdown. De KNSB zei begrip te hebben voor het politieke besluit om het marathonschaatsen niet aan te merken als topsport, zegt Hut. "Maar er zijn nu nieuwe omstandigheden. We kunnen wellicht voor het eerst sinds 2013 een Nederlands kampioenschap op natuurijs organiseren en wie weet wanneer het daarna weer kan?"

Hut wijst erop dat de KNSB met de huidige bubbel in Thialf, waar House of Sports ook bij is betrokken, maar ook met de wedstrijden in het shorttrack en kunstrijden heeft laten zien dat het mogelijk is een veilige omgeving te creëren. "We zijn als KNSB in staat een wedstrijd te organiseren op een locatie zonder publiek, maar ook coronaproof. We beseffen als geen ander dat het voor de teams veilig moet en met meerdere testen."

Bijzondere status
Voor de marathonteams zou een wedstrijd op natuurijs na een verloren seizoen ook goed uitkomen, denkt Hut. "Veel marathonrijders hebben hard getraind en konden dat niet in de praktijk brengen." Hij denkt daarnaast dat het voor de zichtbaarheid van de ploegen en sponsoren ook belangrijk is. "Veel partijen zouden wel los willen."

Wouters wees in zijn pleidooi op het schaatsen op natuurijs als 'ons hoogste cultuurerfgoed'. Ook Hut wijst op de bijzondere status van natuurijs in eigen land. "We organiseren jaarlijks wedstrijden op natuurijs in het buitenland, maar wedstrijden op natuurijs in Nederland is toch het allermooiste dat we hebben."

Dat voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden nogmaals heeft laten weten dat het houden van de Elfstedentocht in de huidige pandemie niet mogelijk is, daar heeft Hut begrip voor. "Dat is ook een tocht door heel Friesland, dat is zo groot met alle facetten die daarbij komen. Wij hebben het over een wedstrijd op een afgelegen en afgesloten plas, die kunnen we zo organiseren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan