Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2021

Irene Schouten pakt historische eerste Nederlandse WK-titel 5000 meter

Na haar overwinning op de ploegenachtervolging en bronzen medailles op de 3000 meter en mass start heeft Irene Schouten haar WK Afstanden afgesloten met opnieuw een wereldtitel. Op de 5000 meter was ze iedereen te snel af. In de eerste rit zette ze een tijd neer van 6.48,53. In de ritten daarna kwam niemand meer aan die tijd.

Foto : Sander Chamid

Schouten is de eerste Nederlandse winnares van de 5000 meter op een WK Afstanden. Carla Zijlstra, Gretha Smit, Ireen Wüst, Carien Kleibeuker, Carlijn Achtereekte en Esmee Visser wisten al eens zilver te halen, maar nog nooit won een Nederlandse goud. Achter Schouten veroverde Natalia Voronina het zilver met 6.50,99. Achtereekte werd derde met 6.52,22. Tienvoudig kampioene Martina Sablikova eindigde voor het eerst sinds het WK van 2005 niet op het podium. 

Schouten had een uitgekiend schema bedacht, niet alleen voor haar 5000 meter. Ook nadien had ze de gang er goed inzitten. De West-Friese schaatser wilde namelijk zo snel mogelijk na de huldiging richting het ijs. Het natuurijs welteverstaan. "Zo had ik het bedacht: nu de pers, zo de doping en dan na de huldiging ervandoor", vertelt ze tussen de slokken uit haar bidon door. 

"Ik ga terug naar het hotel, word opgepikt door mijn vriend en dan rijden we terug naar ons dorp. Er zijn lichtjes opgehangen dus als het een beetje schemerig is kunnen we daar nog even schaatsen." Een mooiere setting om haar kersverse medailles te vieren kon ze haast niet bedenken, want ook op de ploegenachtervolging van vrijdag was ze de beste. Op de 3000 meter en de mass start voegde ze daar nog een bronzen plak aan toe. 

 

Ondanks alle medailles was het een weekend van ups en downs, aldus Schouten. "De mass start was echt een heel grote teleurstelling. We hadden een plan en dat hebben we niet goed uitgevoerd. Voor Marijke en wij als Nederland was het goed, maar ik kon zelf niet laten zien wat ik in me had." Nadien moest Schouten dan ook echt even schakelen om zich op te laden voor de slotdag van het WK. "Ik heb vannacht heel slecht geslapen. Maar ik ben trots op mezelf dat ik de knop zo kon omzetten dat ik vandaag goud heb kunnen winnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan