Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2021

IJsbanen (nog niet) open: 'Normaal zijn we de koudste, nu lauwste plek in Nederland'

De natuurijsverenigingen staan bijna allemaal in de startblokken om hun ijsbaan te openen, maar nog niet overal kunnen de schaatsers los. Van Winsum tot Goes, zo ligt het ijs erbij.

In het hoge noorden wacht voorzitter Pieter de Vries met smart tot de Winsumer IJsbaan open kan. Er is vanochtend gemeten: 7 centimeter sneeuwijs en 4 centimeter zwart ijs. Met twee graden nachtvorst en overdag een temperatuur rond het vriespunt zet het ijs nog niet zo hard aan. "We hopen morgen of anders vrijdag open te gaan", zegt De Vries. "We zijn al sinds zaterdag in de weer. Helaas is de sneeuw in het water gevallen en gelijk bevroren, anders hadden we zwart ijs gehad. Met een goede nacht vorst, zoals in Midden-Nederland, zijn we een heel eind. Of ik daar jaloers op ben? Ja, wij zijn normaal gesproken het koudst, maar nu het lauwste gedeelte van Nederland", lacht De Vries.

"We willen de baan ook niet direct ruïneren door mensen te vroeg op het ijs te hebben. Met deze ijskwaliteit is het meteen aan gort", vervolgt hij. De ijsbaan in het centrum van Winsum gaat alleen open voor leden, die hun lidmaatschap moeten tonen bij de ingang. "We kunnen 300 man kwijt, maar zoveel mensen hebben we eigenlijk nooit in een keer. Koek en zopie mocht eerst niet van de veiligheidsregio Groningen, maar is nu toch toegestaan via een tafel voor de kantine. We verwachten wel minder plakkers. Het wordt lekker schaatsen, wat drinken, even kletsen en weer op de fiets naar huis. Om half negen 's avonds is de baan alweer dicht in verband met de avondklok."

Nat pak
Ondanks de jaloersmakend nachtelijke temperaturen kan ook in het midden van het land nog niet iedereen los. Bij IJsclub Nederhorst den Berg werd de ijsbaan, die middenin een natuurgebied ligt, zaterdag gelijk afgezet met hekken. "De baan lag al vrij vroeg dicht, dat gebeurt meestal pas heel laat bij ons, maar de sneeuw van dinsdag moet er eerst af", vertelt bestuurslid Kevin Groenestein. "Het water is overal een meter diep, dus het moet wel flink vriezen, wil het ijs dik genoeg zijn. We mikken nu op zaterdag, maar dan moet alles meezitten. In principe gaan we open voor iedereen, maar we moeten wel registeren hoeveel mensen er op het ijs zijn. Gistermiddag was het ijs 4 centimeter. Het is niet onmogelijk, in 2012 is het ook gelukt na hevige sneeuwval, maar je hebt die tijd wel nodig. Het zou wel leuk zijn om even een verzetje te hebben."

In het Overijsselse Zenderen zijn de voorbereidingen voor het natuurijs ook al in volle gang, maar daar is het ijs eveneens nog niet dik genoeg om te kunnen schaatsen. "Door de sneeuwval is het ijs op sommige plekken nog te dun", vertelt secretaris Theo Timmers telefonisch terwijl hij onderweg is naar een overleg bij de ijsclub. "Dinsdag zijn we de hele dag bezig geweest met sneeuw ruimen, maar dat heeft een man of acht een nat pak bezorgd. Die zijn door het ijs gezakt", lacht Timmers. "Vandaag gaan we verder met sneeuwschuiven en dan kijken we hoe het ijs zich ontwikkelt."

Naar verwachting zal de baan vrijdag of zaterdag zijn deuren openen. De ijsdikte wordt elke ochtend in de gaten gehouden door een commissie. "We verwachten veel toeloop, dus we moeten voorzichtig zijn. Het ijs moet dik genoeg zijn." Ook mensen die geen lid zijn van de vereniging zijn welkom om te komen schaatsen op de baan van ruim drie hectare. "We gaan waarschijnlijk werken met tijdvakken, maar hoe dat precies gaat moeten we nog overleggen met de gemeente."

Vlag uit
Bij IJsvereniging Vooruitgang in Ammerstol kon de vlag vanochtend wel uit. Om half negen ging de natuurijsbaan open, op dit moment alleen voor leden (zo'n 2300) maar er wordt gekeken of dagkaarten later ook mogelijk zijn. "Het is altijd leuk om schaatsplezier te kunnen bieden, zeker in deze tijd", zegt secretaris Bert Timmerman. "We werken met reserveringsysteem van 150 mensen per tijdblok in zes blokken per dag. Het is gekkenwerk, binnen anderhalf uur was gisteravond het merendeel uitverkocht. De mailbox en sociale media begonnen vorige week al vol te lopen en dat is niet meer stil geworden."

Timmerman kan op dit moment zelf geen kijkje nemen op de ijsbaan, hij zit als scheidsrechter in de schaatsbubbel in Heerenveen. "Jammer, maar het is niet anders. Ik ben er al bijna aan gewend dat er natuurijs komt als ik weg ben, haha. Maar ik word ruim voorzien in foto's en video's en krijg er zeker wat van mee. Een natuurijsbaan in deze tijd heeft een aantal beperkingen, maar die gaan allemaal goed. We hebben controle gehad van de handhaving en de burgemeester is langs geweest. Als hij tevreden is, zijn wij dat ook. Zo te zien blijft het nog eventjes vriezen en ik hoop dat meerdere ijsbanen nog open kunnen zodat zij ook schaatsplezier kunnen bieden."

In Goes kan Schaats- en Skeelerclub De Poel dit seizoen tot hun spijt geen vertier op hun natuurijsbaan bieden. De vereniging beschikt over een skeelerbaan die onder water kan worden gezet, maar de gemeente heeft dat in november niet gedaan vanwege de coronamaatregelen. "Een deel van de baan stond wel onder water door de regen, maar daar is sneeuw opgevallen en vervolgens is jongelui erdoorheen gefietst. Er is absoluut niet op te schaatsen, helaas", vertelt voorzitter Els Mesu. De ijsvereniging in Domburg is wel bezig met het preparen van de baan. "In Zeeland hebben we ook genoeg plassen en andere plekken waar je lekker kunt schaatsen", blijft Mesu optimistisch. "Als je de aanloop kan spreiden, is het voor iedereen leuk."

Het overzicht van geopende banen is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan