Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2021

Hoe kijken de junioren terug op het door corona geteisterde seizoen?

Het WK in Hachinohe had voor de junioren het hoogtepunt van het seizoen moeten worden, maar de coronapandemie zorgde ervoor dat het toernooi afgelopen weekend niet door kon gaan. Voor de junioren was het dan ook een seizoen zonder al te veel piekmomenten. Hoe kijken ze zelf terug op het door corona geteisterde seizoen? We gingen langs bij enkele junioren om het ze te vragen.

Foto : Sander Chamid

Niet ideaal. Zo omschrijft bondscoach Peter Kolder het seizoen voor de junioren in een notendop. De 45-jarige coach heeft sinds zijn aanstelling in de zomer weinig 'grote' wedstrijden kunnen meemaken. "Ergens in oktober hebben we de laatste officiƫle wedstrijd verreden. Daarna zijn er weliswaar nog wat oefensessies gereden, maar dat is toch anders dan twee NK's in een seizoen. Dat maakt het wel lastig voor ze."

Sacha van der Weide, rijdster van KNSB Talent Team Zuidwest, onderschrijft dat. "Continu is het een vraagteken geweest en dat kost heel veel energie", aldus de jongeling, die vooral baalde van de annulering van het WK Junioren. "Ik had hier echt naartoe getraind, dus dan is het heel erg jammer als dat wegvalt." Ondanks het beperkte wedstrijdaanbod houdt Van der Weide toch nog een tevreden gevoel over aan het afgelopen seizoen, waarin ze als reserve mocht starten op het WK Kwalificatietoernooi (WKKT) in Heerenveen. "Toen heb ik een week lang de tijd genomen om goed te gaan rijden en dat is gelukt. Ik heb op het goede moment gepiekt."

Ook Tim Prins was van de partij bij het WKKT in december. Voor de jonge rijder van het KNSB Talent Team Noord was het echter wel de enige grote wedstrijd van het seizoen. "De trainingssessies zijn een mooi initiatief, maar om jezelf met grote stappen te verbeteren moet je een wedstrijdritme hebben. Daarnaast konden we soms niet op de normale trainingstijden trainen of hebben we wat minder kunnen schaatsen. Thialf is een aangewezen topsportlocatie dus de commerciƫle ploegen kregen voorrang. Maar voor de rest is het niet per se een heel ander seizoen geweest."

Waar de KNSB Talent Teams nog hebben doorgetraind in Thialf, konden de meeste baanselecties door het sluiten van de ijsbanen niet meer schaatsen. De grootste uitdaging verwacht Kolder daarom met name in de leeftijdsgroep van de junioren B/C. "Ik weet dat er in het noorden is geskeelerd, alleen het schaatsen zat er even niet in. We hopen dat dit geen gevolgen gaat hebben voor de toekomst en als dat wel zo blijkt te zijn, moeten we dat zo snel mogelijk aanpakken. Hopelijk kunnen we straks weer beginnen aan een normaal seizoen, maar als dat niet lukt passen we ons weer aan. Dat zijn we inmiddels wel gewend."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan