Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2021

Groenewoud 'per ongeluk' wereldkampioen: 'Had best even kunnen juichen'

Niet Irene Schouten, maar Marijke Groenewoud mag zich dit seizoen wereldkampioene noemen op de mass start. De 22-jarige Friezin toonde zich na zestien rondjes de sterkste in de eindsprint en bleef Ivanie Blondin en 'kopvrouw' Schouten voor. "Ik besef het nog niet helemaal."

Foto : Sander Chamid

Het was misschien niet helemaal de bedoeling, maar Groenewoud maakte in de finale van de mass start optimaal gebruik van de ontstane situatie. Het oorspronkelijke plan was dat Groenewoud de sprint zou aantrekken voor haar land- en teamgenote, maar omdat Schouten enkele keren in de knel kwam met Francesca Lollobrigida zag Groenewoud tot haar eigen verbazing niemand meer langszij komen. "Ik dacht: waar blijven ze nou? Op het laatste rechte stuk zag ik Blondin ineens naast me rijden, maar die mocht hem zéker niet winnen", aldus Groenewoud.

De Hallumse wist dat ze hoe dan ook door moest sprinten tot de finish, omdat ze met haar snelheid eveneens kans zou maken op een podiumplek. Dat lukte haar ook bij de eerste World Cup, toen Schouten de sprint won en Groenewoud als derde eindigde. Zo'n scenario had interim-bondscoach Jillert Anema opnieuw voor ogen, maar dan nog net een beetje beter. "We gokten op een één-tweetje en dat is niet gelukt. Daar ben ik goed ziek van", aldus de tijdelijke vervanger van Jan Coopmans, die er wegens privéomstandigheden niet bij kon zijn.

De Friese coach had er flink de pé in dat de Nederlandse dames niet eerste en tweede waren geëindigd, al kon hij Groenewoud niets verwijten. Die had volgens hem alles gedaan wat ze moest doen en had gereden voor wat ze waard was. Maar wat was dan het probleem? De communicatie, of beter gezegd, de miscommunicatie. "De afspraak was: als het langzaam zou gaan, zou ik op 700 meter van de eindstreep gaan en als er snelheid in zat, zou ik op 500 meter gaan", legt Groenewoud uit. "Jillert vond dat het snel genoeg ging, maar Irene en ik twijfelden een beetje."

 

Nadat Schouten tegen Groenewoud 'gaan' riep, zette Groenewoud met nog zo'n 650 meter te gaan de turbo aan. Schouten probeerde in haar kielzog mee te gaan, maar werd door meerdere rijdsters gehinderd. Groenewoud ramde door en kwam zodoende als eerste over de streep. Ze durfde niet te juichen. "Achteraf had ik best even kunnen juichen", gaat de jongeling verder. "Het doel was winnen en dat is gelukt. Natuurlijk is het jammer dat de communicatie niet top was, maar we mogen hartstikke trots zijn dat we eerste en derde zijn geworden. Dat gebeurt niet vaak."

Het was een droom die uitkwam voor Groenewoud, die bij haar debuut op een WK meteen op het hoogste treetje mocht staan. De Friezin durft door haar prestaties van dit jaar zelfs al verder vooruit te kijken. "Het is een doel om op de Olympische Spelen de mass start te mogen rijden. Ik wilde me dit seizoen heel graag laten zien en dat heb ik nu twee keer gedaan. Ja, ik denk dat de bondscoach daar wel wat mee kan", aldus Groenewoud. "Iedereen denkt altijd dat twee sprinters niet samen kunnen. Wij hebben vandaag laten zien dat het wel kan."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan