Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2021

Wereldtitel vergroot liefde van Dubreuil voor Thialf: 'Mensen hier leven voor het schaatsen'

Voor het eerst in zijn carrière heeft Laurent Dubreuil een wereldtitel 500 meter veroverd. De Canadees pakte in zijn rit tegen Dai Dai N'tab al direct een gaatje in de opening en reed vervolgens ook een zeer sterke ronde. Met een tijd van 34,39 was hij de snelste van de dag. Uittredend kampioen Pavel Kulizhnikov eindigde als tweede met 34,54. N'tab pakte brons met 34,62.

Foto : Soenar Chamid

De wereldtitel van Dubreuil is voor Canada een bijzondere. Hij volgt namelijk Jeremy Wotherspoon op, die in de jaren '00 driemaal 's werelds beste was. Dat Dubreuil met zijn overwinning nu zo'n groot sprinticoon opvolgt, vindt hij heel speciaal. "Om de tweede te zijn na hem is heel indrukwekkend. Ik was een beetje sprakeloos toen ik het zag", vertelt hij. "Hij heeft 67 wereldbekerzeges en ik heb er één, dus ik heb er nog 66 en op zijn minst tien wereldtitels voor nodig om me met hem te kunnen vergelijken", grapt hij. 

De 28-jarige sprinter kende een langzame maar gestage opmars naar de wereldtop. Na een bronzen plak op de 500 meter van het WK in 2015, kende hij vorig jaar een nieuw topseizoen met opnieuw brons op het WK in Salt Lake City en zilver op het WK Sprint in Hamar. Toch heeft de Canadees een bijzondere band met Thialf en Friesland. "Thialf voelt voor mij als een tweede thuis. Ik hou van het ijs, ik hou van het gevoel dat je krijgt als je hier komt. Iedereen houdt van schaatsen."

 

Al bij zijn eerste toernooi in Heerenveen werd hij verliefd. "In 2012 deed ik als junior mee aan de WK Afstanden. Ik weet nog goed dat Michel Mulder de tweede 500 meter won in een baanrecord. Dat geluid! Het publiek gaat helemaal los als je goed rijdt. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe het zou zijn als er vandaag wel mensen zouden zijn. Toen we hiernaartoe reden zag ik de honderden mensen op het water schaatsen. Het voelt alsof mensen hier leven voor het schaatsen. Het is heel gaaf om hier te komen en zo'n race te rijden."

Met zijn Friese muts op zijn hoofd en met de gouden medaille om de nek stond de nog net niet tot Fries genaturaliseerde Canadees vol trots op het podium. De wereldtitel in Thialf doet zijn liefde voor de schaatstempel alleen nog maar toenemen, zegt hij. Maar ook daarbuiten is hij inmiddels helemaal om. "Het is een van mijn dromen om de Elfstedentocht te schaatsen, al zou ik er heel slecht in zijn. Voor mij als sprinter is mijn langste afstand de 1000 meter, dus het is 199 kilometer te lang. Maar om het een keer in mijn leven mee te maken is echt een droom. Nu door corona kan het niet, maar als 'ie komt dan koop ik een vliegticket en voeg ik me bij het feestje."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan