Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2021

Boeve over vertrek Hoolwerf: 'Doodzonde als je je grootste talent kwijtraakt'

De transfer van Bart Hoolwerf van het voormalige AB Vakwerk naar Team Jumbo-Visma mag gerust als opvallend bestempeld worden. De 23-jarige marathonschaatser kende bij de ploeg van Roy Boeve vorig jaar immers een uiterst succesvol seizoen. Toch koos hij voor een nieuw avontuur. "Als het sporttechnisch niet goed genoeg was, had ik het ook niet gedaan", vertelt hij.

Foto : Neeke Smit

"Als je kijkt naar het afgelopen wedstrijdseizoen en wat we hebben gepresteerd, is het een keuze die niet gauw verwacht werd", bevestigt Hoolwerf. "Ik wist het al langer natuurlijk, maar voordat ik benaderd werd door Jumbo-Visma had ik ook niet de intentie om weg te gaan." Want Hoolwerf zat prima op zijn plek bij AB Vakwerk. Met overwinningen op kunst- en natuurijs, de eindzege om de KPN Marathon Cup en een sterk team waren ook de voorwaarden aanwezig voor een succesvol vervolg.

Met het stoppen van hoofdsponsor AB Vakwerk moest de formatie op zoek naar nieuwe geldschieters. Hoewel het de bedoeling was om de ploeg bij elkaar te houden, bracht een telefoontje van Peter de Vries beweging in de zaak. De ploegleider van Jumbo-Visma werkte al eerder met Hoolwerf en was op zoek naar een sprinter om zijn team te versterken. "Eigenlijk maakt het niet eens uit welke ploeg me belt. Als ze me vragen, ga ik praten. Daar word je wijzer van", aldus de jongste Hoolwerf. "Puur voor de marathon zat ik op de goede plek, maar bij Jumbo-Visma denk ik dat ik me ook op de mass start kan doorontwikkelen."

Met zijn overstap naar de concurrentie laat Hoolwerf een gat achter bij zijn oude ploeg, waar ook zijn oudere broer Evert zit. "Hij wist natuurlijk wel wat er speelde en voelde het aankomen", klinkt het. "De mannen vinden het jammer, maar ze snappen het van mijn kant ook wel. Ze gunnen het me." Dat beeld bevestigt ook ploegleider Roy Boeve, die Hoolwerf de afgelopen twee jaar bij zijn ploeg tot winnaar zag uitgroeien. "Het is wel jammer dat hij gaat, maar ik kan niets anders zeggen dat ik hem heb geadviseerd om het te doen. Als ik hem was geweest, had ik het ook gedaan."

Hoolwerf in maart 2020 met de bokalen voor de eindzegesin de KPN Marathon Cup en het jongerenklassement | Foto : Neeke Smit

Boeve moedigde zijn pupil dus aan om de stap te zetten. "Wij zijn puur een marathonschaatsteam en Bart heeft ook andere ambities. Wij hebben niet de organisatie staan die Jumbo wel heeft, dus dan zit hij daar op een betere plek. Hij heeft bij ons twee mooie jaren gehad. Hij heeft veel laten zien en veel aan Gary (Hekman) gehad in de sprint, en aan Evert als sprintaantrekker. Voor het marathonschaatsen is het alleen maar leuk, al had ik hem het liefst bij ons gehad. Het is doodzonde als je je grootste talent kwijtraakt. Nu mag hij het zelf gaan bewijzen."

De spanning in de massasprints is er met de overstap van Hoolwerf alleen maar groter op geworden. Boeve denkt dat hij aan de sprinter nog een hele kluif gaat hebben. "Hij wordt sowieso elk jaar beter. Het zou zelfs een teleurstelling zijn als hij niet beter wordt. Hij is het grootste talent in onze sport dat we hebben. Hij wordt de beste marathonschaatser en mass start rijder van Nederland", klinkt het stellig.

Als het aan hemzelf ligt, gaat zijn ontwikkeling bij Jumbo-Visma gestaag door. "Zij hebben laten zien dat ze een kweekvijver zijn van goede schaatsers. Met het oog op de mass start en de zaken eromheen denk ik dat ik bij Jumbo alles tot mijn beschikking heb om beter te worden." Hij kijkt dan ook alweer uit naar het moment dat hij weer wedstrijden kan schaatsen. "Het zal wel lastig worden met Gary nu weer als concurrent, maar ik hoop van harte dat het in het najaar weer als vanouds wordt met hopelijk weer wat publiek langs de kant. Ik hunker echt weer naar wedstrijden."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan