Tickets
Shop
Natuurijs 26 dec 2021

Zondagavond eerste natuurijsmarathon in Noordlaren

Simon Schouten en Rixt Meijer krijgen zondagavond een opvolger als winnaars van de eerste marathon op natuurijs. In Noordlaren wordt de eerste marathon op natuurijs van het seizoen 2021/2022 verreden. Het heeft vannacht zo hard gevroren dat IJsvereniging De Hondsrug een serieuze ijsvloer heeft kunnen prepareren.

Foto : Vincent Riemersma

Willem Hut, competitieleider Marathon van de KNSB, heeft om 12.30 uur de dikte van het ijs gemeten. "Er ligt een fantastische ijsvloer", meldt hij vanuit Groningen, waarmee hij groen licht gaf om de marathon door te laten gaan. Voor de vrouwen klinkt het startschot in Noordlaren om 19 uur. Zij rijden een wedstrijd over 80 ronden op het parkoers aan de Zuidlaarderweg, achter basisschool De Rieshoek. Het mannenpeloton gaat van start om 20 uur. De mannen van de lange adem zullen 125 ronden rijden. De wedstrijd is te volgen via de livestream op schaatsen.nl/live. 

Het is voor het eerst dat de eerste marathon op natuurijs tijdens de Kerstdagen gehouden wordt. De vorige keer dat de eerste wedstrijd op natuurijs nog voor de jaarwisseling gehouden is, was in het seizoen 2010/2011.  Destijds was Noordlaren eveneens het toneel van de eerste marathon. De overwinning ging toen naar Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal. 

De strijd om de eerste marathon op natuurijs gaat de laatste jaren vooral tussen de ijsverenigingen in Noordlaren en Haaksbergen. De laatste twee keer, toen Schouten en Meijer wisten te winnen, kwam Haaksbergen als winnaar uit de bus. De laatste marathon die in Noordlaren werd verreden was op 18 januari 2017, met dezelfde Simon Schouten en Lisa ven der Geest als winnaars.

De KNSB probeert in vorstperioden als deze liefst een vierdaagse te organiseren, maar de kans daarop is nu klein. Volgens de weersverwachtingen treedt morgen reeds dooi in. Om die reden is vandaag razendsnel gehandeld  om de wedstrijd in Noordlaren te organiseren. Voor de dames en heren van de topdivisie is dit een unieke voorbereiding op de NK Marathon, op 1 januari  op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan