Tickets
Nieuws 05 dec 2021

Otterspeer verspeelt dure punten door blunder met transponder

Hij stond op de voorlopige uitslagenlijst genoteerd als eerste Nederlander, met opnieuw een persoonlijk record op de 500 meter. Dat moment van euforie bij Hein Otterspeer verdween echter als sneeuw voor de zon, toen er op het scorebord de melding verscheen. DSQ. Gediskwalificeerd. En de reden? De lange Gouwenaar was vergeten voor de start zijn verplichte transponder (tijdmetingsinstrument) om de enkels te doen. Dat kan vervelende gevolgen hebben...

Foto : Martin de Jong

En dat is een onbenullige misser van de ervaren rot die opnieuw naar een betere tijd was gesneld op de kortste sprintafstand. Reed hij afgelopen vrijdag al 34,36, deze poging leverde hem 34,26 op,  een resultaat waarmee hij als zevende zou zijn gefinisht in de daguitslag. De blijdschap duurde echter slechts een handvol minuten. Hoofdschuddend en met zijn handen woelend door zijn haar vroeg Otterspeer zich af waar het verkeerd was gegaan. 

Honderden keren eerder werkte hij het vaste ritueel af. Naar de baan, door de tunnel onder het ijs, het middenterrein op, melden bij de organisatie, transponder aanpakken en plaatsnemen op de bankjes waar de schaatsen worden ondergebonden. Tussen dat moment en het gereed zijn voor de rit moet er een fractie van kortsluiting zijn geweest.

"Dat kan gebeuren", meende Kai Verbij, die nu in de boeken ging als de rapste man van Oranje in deze race. Hij werd negende met een tijd van 34,31, 0,16 sneller dan twee dagen geleden. "Wel zonde voor Hein, die dat natuurlijk niet expres doet. Volgens mij was het de eerste keer dat hem dit is overkomen."

De Leiderdorper van Jumbo-Visma was gematigd tevreden over zijn voorstelling. "Als ik niet snel open, kan ik geen toprit meer rijden en dus niet winnen. Die negende plaats lijkt mooi, maar ik zal me de komende tijd nog flink moeten verbeteren." Hij ging er vanuit dat zijn resultaten van Salt Lake hem de vrijheid bieden na dit toernooi weer huiswaarts te kunnen keren om de training te hervatten richting het oh zo belangrijke olympisch kwalificatietoernooi. Dat idee leeft bij de volledige Nederlandse delegatie in Amerika. Allen zien op tegen de verplaatsing naar Calgary waar komend weekend de vierde en laatste World Cup wacht. De selectiecommissie van de KNSB beoordeelt per rijder of de behaalde resultaten in de World Cup voldoende zijn om als natie niet in de problemen te komen wat betreft olympische startplekken. In dat verband is de driekoppige commissie zeer content met de beslissing van Jumbo-Visma om te elfder ure toch naar Salt Lake City af te reizen, teneinde de broodnodige quota-punten te sprokkelen.

Altijd kritisch op zichzelf: 'ik moet me nog flink verbeteren', aldus Kai Verbij. | Foto : ISU

"Ik denk dat ik wel veilig ben, en dat gaat volgens mij ook op voor Dai Dai N'tab (34,34, tiende, red.) en Merijn Scheperkamp (34,53, 12e tijd, red.). Welke consequenties de diskwalificatie voor Otterspeer heeft, weet ik niet. Even afwachten", aldus Verbij voor de camera van de NOS.

De 500 meter leverde een zege op voor de jonge Japanner Wataru Morishige. Hij zette als enige een 33'er op de klokken (33,99), een persoonlijk record, en bleef zijn directe tegenstander Artem Arefyev uit Rusland 0,01 voor. Laurent Dubreuil, al geruime tijd knokkend om het Canadees record van Jeremy Wotherspoon onderuit te halen (34,03), kwam opnieuw een stukje dichterbij: 34,05. Hij pakte brons. De vierde Nederlander op de startlijst, Merijn Scheperkamp, kwam tot 34,53.

Bij de vrouwen baarde de Japanse Miho Takagi opzien, en zeker niet voor de eerste keer dit weekeinde. Ze leek op de 1500 meter haar eigen wereldrecord naar de vergetelheid te schaatsen, maar strandde op 0,16 van die mijlpaal: 1.49,99. Er stond bovendien een landgenote op plek twee van het podium, Ayano Sato (1.51,46). 

Antoinette de Jong en Irene Schouten overtroffen zichzelf door een nieuw persoonlijk record tevoorschijn te toveren. De roodharige Friezin. Tijdens de Daikin NK Afstanden eind oktober schaatste ze 1.53,20 in Heerenveen; de razendsnelle ijsvloer van de Olympic Oval hielp haar nu aan 1.51,73. Schouten, de laatste tijd ook al steeds meer opschuivend in de richting van een specialiste op de schaatsmijl, schaafde 'even' twee seconden af van haar vorige topscore: van 1.54.14 naar 1.52,12.

Antoinette de Jong doorstond de 1500 meter prima: 1.51,73. | Foto : Soenar Chamid

"Dit had ik gehoopt, steeds dichter bij het punt komen waar ik al langer naar uit kijk. Het was nog niet perfect, maar ik ben blij. In Polen moest ik eveneens tegen Brittany Bowe rijden. Toen hield ik in en dat kostte veel tijd. Daarom pakte ik het deze keer anders aan", gaf De Jong aan. 

Ireen Wüst toonde zich wederom de koningin van de degelijkheid op wie je altijd kunt rekenen. De Brabantse eindigde net achter de bronzen De Jong en vlak voor Schouten: 1.52,10. Jorien ter Mors was nergens: ze eindigde als negentiende en voorlaatste, op meer dan vijf seconden achterstand van Takagi: 1.55,07.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan