Tickets
Nieuws 04 dec 2021

Jan Coopmans weer uit ziekenhuis na heftige val op ijs

Bondscoach Jan Coopmans is weer ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij donderdag was opgenomen na een verschrikkelijke val op de ijsbaan van Salt Lake City. Omdat niet onmiddellijk kon worden vastgesteld welke impact het incident aan het slot van de ochtendtraining precies had, onderging de Limburger een aantal onderzoeken. Er werd gelukkig alleen een hersenschudding vastgesteld. Coopmans verblijft nu in zijn hotel in de Amerikaanse stad, waar de bondsarts van de KNSB een oogje in het zeil houdt.

Foto : Martin de Jong

Coopmans, binnen TeamNL verantwoordelijk voor de teamonderdelen, werd donderdag aan het slot van de ochtendtraining voor de World Cup langebaan in Salt Lake City van achteren aangereden door een Poolse schaatsster. De 64-jarige Limburger kwam daardoor ten val en belandde met zijn achterhoofd op het ijs. Hij raakte even buiten bewustzijn, maar was weer weer vlug bij kennis. Coopmans werd vervolgens afgevoerd naar een ziekenhuis in de Amerikaanse stad voor nader onderzoek.

"Dit was een serieuze klap", vertelde de geschrokken Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, die onmiddellijk vermoedde dat Coopmans op zijn minst een zware hersenschudding moest hebben overgehouden aan het ongeval. Hij zag de botsing van dichtbij gebeuren.

Ook trainer-coach Erwin ten Hove van de IKO-formatie was getuige van de akelige crash. "Er kwam een Poolse schaatsster (Natalia Czerwonka), red.) op hoge snelheid de bocht uit. Ze raakte uit balans, ging onderuit en gleed door de hoge snelheid keihard door. Allerlei schaatsers die haar zagen naderen of werden gewaarschuwd door het geschreeuw van anderen, konden nog net opzij springen. Jan had niets in de gaten, want hij stond met zijn rug naar de kant waar die Poolse vandaan kwam schuiven. Op het moment dat hij van de ijsbaan wilde stappen, vloog dat meisje tegen hem aan, waarbij ze zijn benen zo onder hem vandaan beukte. Jan maakte me toch een klapper, niet normaal", aldus Ten Hove.

"Gelukkig waren er heel snel allerlei hulpverleners ter plaatse", aldus De Wit. "De fysiotherapeut van Team Zaanlander verleende direct assistentie, onze bondsarts Rik van der Kolk schoot er op af en ook veel schaatsers wilden Jan oppakken. Het was geen fijn beeld. Jan heeft in het ziekenhuis verschillende onderzoeken ondergaan. Ook moest hij daar een nacht ter observatie blijven."

Het coachingswerk bij de ploegenachtervolging en de mass start in Salt Lake wordt overgenomen door de aanwezige begeleiding van de commerciële teams. De Wit: "Wat betreft de World Cup in Calgary bekijken we hoe we de taken rondom de teamonderdelen zullen verdelen, en of er al dan niet een rol voor Jan als coach is weggelegd. Zijn gezondheid en herstel staan voorop."

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan