Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2021

Jan Coopmans beseft: 'Dit had veel erger kunnen aflopen'

Het gaat gelukkig weer de goede kant op met bondscoach Jan Coopmans. Donderdag werd de 64-jarige Limburger in Salt Lake City ondersteboven geschaatst door de Poolse Natalia Czerwonka en belandde hij hard met z’n hoofd op het ijs. Coopmans hield er een hersenschudding aan over, maar mocht zaterdag wel terug naar Nederland vliegen. “Volgende week hoop ik weer even naar Thialf toe te kunnen.”

Het was een flinke klapper. Maar Coopmans kan zich er niks meer van herinneren. “Ik heb na afloop wel de beelden bekeken, maar van de val zelf weet ik niets. Natalia is nog bij me geweest om ‘sorry’ te zeggen, maar dat heb ik dus niet meegekregen. Ik weet nog wel dat ik samen met bondsarts Rik van der Kolk de tunnel in liep. Dat ging wel, maar toen ik duizelig werd heeft hij direct een ambulance laten komen.”

In het ziekenhuis van Salt Lake City werd vervolgens een hersenschudding geconstateerd. “Al met al heb ik nog geluk gehad. Het had veel erger kunnen aflopen.” De beelden wil Coopmans niet nog een keer zien. “Nee, daar heb ik geen behoefte aan. Voor hetzelfde geld lig je daar in een plas bloed en ga je de pijp uit…” Gelukkig waren er op de scans geen gekke dingen te zien. En dus mocht hij twee dagen later weer het vliegtuig in om naar huis te vliegen. “Stiekem had ik nog de hoop om door te kunnen reizen naar Canada, maar de bondsarts was onverbiddelijk en stuurde me naar huis.”

 

Thuis in het Limburgse Baarlo herstelt Coopmans verder van zijn val. “Ik heb vooral hoofdpijn en spierpijn. En ook wat blauwe plekken op m’n armen en rug. Maar ik merk dat het elke dag een klein beetje beter gaat.” De telefoon stond de afgelopen dagen roodgloeiend. Honderden berichtjes kreeg Coopmans. “Heel fijn natuurlijk dat iedereen zo meeleeft. Maar ik kan helaas niet iedereen persoonlijk antwoorden, dan blijf ik bezig.”

Komend weekend dus geen World Cups in Calgary voor de bondscoach, die binnen TeamNL verantwoordelijk is voor alle teamonderdelen. Coopmans zal alles op de televisie moeten bekijken. “Maar ik sta deze dagen natuurlijk wel in contact met iedereen in Canada. Het meeste voorbereidende werk is gelukkig al gedaan. Siep Hoekstra en Ben Jongejan vullen mijn rol in tijdens de wedstrijden en bij de voorbesprekingen.”

Deze week doet Coopmans het vooral rustig aan. Af en toe maakt hij een kleine wandeling. “Een frisse neus halen doet me wel goed.” Volgende week hoopt hij alweer enkele schaatsers te kunnen spreken in Thialf. “Eind deze week ga ik langs de huisarts en dan hoor ik of dat ook echt mogelijk is. Maar zoals ik het nu inschat moet dat lukken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan