Tickets
Nieuws 02 dec 2021

Duwen, trekken en sprinten: Evert Hoolwerf wint opwarmertje Trachitol Trophy

Vijfenzeventig rondjes telde de eerste etappe van de Trachitol Trophy bij de mannen. Met snelle mannen als Evert Hoolwerf, Sjoerd den Hertog en Harm Visser aan de start een blauwdruk voor een massasprint. In die volgorde kwamen de sprinters na een vrij tamme koers over de meet. Op naar de zwaardere wedstrijden die nog komen gaan.

Foto : Neeke Smit

De schermutselingen die aan de sprint voorafgingen boden het thuispubliek voor de livestream nog het meeste spektakel. De mannenploegen vochten op het scherpst van de snede om de voorste posities van het peloton. Vluchtpogingen waren nauwelijks te zien, iedereen had zich voor de wedstrijd al ingesteld op de eindsprint. De mannen van Hoolwerf Heiwerken positioneerden zich al vroeg aan de kop, maar werden daar later verdrongen door hun concurrenten van Royal A-ware / ZiuZ.

Dat gevecht om posities ging niet altijd volgens het boekje. Valpartijen van Christiaan Hoekstra, Ronald Haasjes en Mats Stoltenborg ontsierden de finale. "Het was complete chaos", aldus Harm Visser. "Op kop zat je goed, maar wij zijn maar met zijn vieren bij de ploeg. Daarom moesten we wel voor het gevecht kiezen. Iedereen is nog fris, dus het werd echt een gekkenhuis."

Evert Hoolwerf was de man die uiteindelijk het beste uit de problemen wist te blijven en met enige voorsprong over de meet kwam. "We maken wel vaker wat geklooi mee tijdens de wedstrijden, maar ik vond het nu wel redelijk fanatiek gaan", aldus de blije winnaar. "Het hoort erbij hè, zeggen ze dan. Ik ben ook absoluut niet tegen beetje duwen en trekken. Daar ben ik zelf ook debet aan, doe net zo goed mee. Als daardoor iemand anders onderuit gaat, is het wel iets te gek."

"Iedereen is volop met de sprint bezig, dus als er een actie komt, overtreft de volgende het vaak. Dan wordt het steeds meer en erger", legde de 26-jarige rijder de opeenvolging van overtredingen uit. "De jury zal er wel wat mee gaan doen en wat straffen uitdelen, maar rode kaarten zullen wel te ver gaan. Je moet de koers ook niet lam leggen." De jury deelde uiteindelijk drie gele kaarten uit wegens ongeoorloofd rijden. Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ), Crispijn Ariëns en Max van Honschoten (beiden Hoolwerf Heiwerken) staan voor de komende wedstrijd op scherp. Nog eenzelfde overtreding en ze moeten een wedstrijd langs de kant toekijken. 

Tussenstand algemeen klassement:
1. Evert Hoolwerf          10,1
2. Sjoerd den Hertog    9
3. Harm Visser               8

Tussenstand sprintklassement:
1. Kevin Hoekstra      10
2. Ivar Immerzeel     6
3. Tom den Heijer     5

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan