Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2021

De worsteling van olympisch kampioene Esmee Visser en Team IKO

Voor Team IKO liep het olympisch kwalificatietoernooi uit op een drama. Geen enkele schaatser wist zich te plaatsen voor de Winterspelen. Ook olympisch kampioene Esmee Visser was geen schim van de plotselinge ster die ze werd op het ijs van Pyeongchang. Na mentaal zware seizoenen eindigde ze met een tijd van 7:13.388 slechts als negende. Toch bleek het al een prestatie te zijn dat ze donderdag überhaupt aan de start stond.

Foto : Soenar Chamid

Tijdens een training ter voorbereiding op het OKT was Visser namelijk hard gevallen. Toen ze met snelheid door de bocht scheerde, gleed haar been weg, waardoor ze onderuit ging. Hoewel haar coaches haar probeerden te troosten met de gedachte dat het wel mee zou vallen, voelde ze zelf gelijk dat het foute boel was. Het mocht een wonder heten dat ze aan haar rit kon beginnen. “De kans dat ik donderdag zou kunnen schaatsen, was één procent,” vertelde een terneergeslagen Visser. “Mijn trainers zeiden gisteren dat ik me beter kon afmelden, maar ik wilde het graag een kans geven. Toen ik 's ochtends op het ijs stond voor de wedstrijd deed het ontzettend veel pijn, maar ik reed wel goed.”

De worsteling was zichtbaar bij de 25-jarige rijdster.  Ze heeft last van onbalans tussen haar fysieke en mentale gezondheid. “Fysiek was ik beter dan ooit, maar mentaal draag ik een hele rugzak bij me. Deze val heeft het voor mij nog moeilijker gemaakt om aan de start te staan. Voor de wedstrijd heb ik verschillende paniekaanvallen gehad. Ik kan niet laten zien waartoe ik tijdens de trainingen in staat was.  Bij wedstrijden zoals deze het OKT voelt het alsof ik weer de oude, slechte versie van mezelf ben.”

Visser wist desondanks nog positieve lessen te trekken uit haar rit en de weg ernaar toe: “Ik ben ik blij dat ik gereden heb, nu ben ik met strijdlust ten onder gegaan en hoef ik geen spijt te hebben dat de laatste strohalm niet gegrepen heb. Daarnaast heb ik het plezier in de trainingen teruggevonden, alleen de wedstrijden vind ik mentaal nog heel moeilijk.”

 

Ook haar coach, Erwin ten Hove, zag Visser de voorbije maanden worstelen. “Ik vind het vervelend om haar zo te zien struggelen, dat doet zeer. We weten dat ze beter kan dan dit, maar zover is het nog niet.” Voor het slechte presteren van de ploeg had hij direct na het toernooi geen verklaring. “Het zijn allemaal individuele gevallen met individuele trajecten. Dat we meer van afgelopen week verwacht hadden, mag duidelijk zijn. Het is nu nog te vroeg voor een verklaring.” De enige ijzers die het van origine Nederlandse team internationaal nog in het vuur heeft, zijn de buitenlanders van de ploeg, de Belg Bart Swings en de Est Marten Liiv. Zij mogen zich opmaken voor de EK Afstanden, volgende week in Thialf, en de Olympische Spelen. De 'ervaren rot' Swings heeft een goed voorseizoen gedraaid en is één van de kanshebbers op olympisch eremetaal op de mass start. 

Over de eindconclusie van het OKT liet Ten Hove overig geen twijfels. “We hebben hier collectief gefaald”, luidde het oordeel van de 39-jarige coach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan