Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2021

De selectievolgorde is ingevuld, wat nu?

Na vijf dagen schaatsgeweld is de intussen befaamde selectievolgorde van de KNSB voorzien van namen. Bij de vrouwen lijkt er zo een strik om de ploeg voor Beijing te kunnen, bij de mannen zijn er te veel namen voor het aantal rijders dat naar de Olympische Spelen kan afreizen. Hoe gaat het proces verder?

Foto : Soenar Chamid

Nu het stof van de verhitte strijd tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi langzaam neerdaalt, zijn de hoge heren van de KNSB bijeen om de selectievolgorde definitief van namen te voorzien. De uitslagen van de afgelopen dagen spreken voor een groot deel voor zich, maar ook de briefjes van bondscoach Jan Coopmans spelen een rol. De namen die hij voor de ploegenachtervolging en mass start heeft opgeschreven bepalen deels of er nog wijzigingen optreden. 

De selectievolgorde na vijf dagen OKT

Kijkend naar de namen bij de vrouwen zal de selectiecommissie weinig zorgen kennen. Er staan negen namen op papier, met daarbij zeer waarschijnlijk ook de beoogde namen voor de teamonderdelen. Coopmans zou iets uit te leggen hebben als hij niet Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong heeft opgeschreven voor de ploegenachtervolging. Hetzelfde geldt voor de mass start. Met Marijke Groenewoud en Irene Schouten hebben twee wereldkampioenen zich op dit onderdeel al in de selectievolgorde geschaatst. 

Tijmen Snel en Dai Dai N'tab blijven thuis?
Hoofdbrekens zijn er wel bij de mannen. Er zijn tien mannen die zich de afgelopen dagen van een plek in de selectievolgorde hebben verzekerd. Makkelijk zou zijn om de onderste naam weg te strepen, ware het niet dat de teamonderdelen niet in de volgorde zijn opgenomen. Voor die disciplines is een ideale opstelling nog niet te formeren uit de huidige namen. De selectiecommissie mag nog een aantal schaatsers aanwijzen en zal daar nog flink vergaderen voordat op 2 januari de definitieve lijst bekend wordt gemaakt.

De selectiecommissie moet dus sowieso een naam schrappen én kijken of de wensen die Coopmans heeft ingediend te realiseren zijn. Het is gissen naar de voorkeuren van de Limburger, aangezien het proces in alle beslotenheid plaatsvindt. Een goede gok zou zijn dat Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker op de lijst voor de ploegenachtervolging staan. Bosker kende een teleurstellend OKT en schaatste zich niet in de selectievolgorde. Hij werd vierde op de 5000 meter en vijfde op de 1500 meter. Mocht Coopmans hem toch op het oog hebben, dan kan Bosker een aanwijsplek krijgen. 

Gaat Bosker alsnog naar de Spelen? | Foto : Soenar Chamid

Die zou waarschijnlijk ten koste gaan van Tijmen Snel. Snel staat hoger in de selectievolgorde dan Kramer en Dai Dai N'tab, maar Kramer blijft staan indien hij op het lijstje van Coopmans staat. N'tab is vervolgens de tiende rijder in de rij en valt af voor de Spelen. Ook Snel wordt in dit geval kind van de rekening. Bosker beschikt over een prima 1500 meter én heeft de limiettijd gereden om deze afstand op de Spelen te kunnen rijden. Daarmee kan hij voldoen aan de voorwaarde dat de schaatsers voor de ploegenachtervolging ook een individuele afstand schaatsen. 

De sprinter op de mass start
Bovenstaand scenario voor de ploegenachtervolging berust uiteraard op speculatie, al is het zeker geen ondenkbare uitkomst. Een groter mysterie is de mass start. Jorrit Bergsma lijkt zeker, maar wie geniet de voorkeur van de bondscoach voor plek twee? Of wordt deze plek ingevuld door iemand die al geplaatst is? Kramer is de enige met olympische ervaring op dit onderdeel, maar is niet de gewenste afmaker. Wie dat wel zou kunnen zijn is Merijn Scheperkamp. De 21-jarige sprinter verraste met de zege op de 500 meter, heeft jarenlang in inline-pelotons gereden én heeft op de mass start een WK-medaille bij de junioren op zak. 

Mocht er nog een konijn uit de hoge hoed komen en gaat de plek op de mass start naar een nieuwe naam, dan moet de onderste schaatser in de selectievolgorde vrezen voor zijn plekje. Is dat het geval - én staan Kramer en Bosker op de planning voor de ploegenachtervolging- kan zelfs Hein Otterspeer zijn startplek nog kwijtraken. Het zou een bitter einde zijn van zijn olympische droom. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan