Tickets
Shop
Nieuws 06 dec 2021

De grote namen van TeamNL ontbreken in Calgary

Een langebaandelegatie van TeamNL zonder de grote namen wordt geacht komend weekeinde tijdens de vierde World Cup de olympische startplekken veilig te stellen. Oranje moet in Calgary op diverse afstanden nog de nodige punten verdienen om het maximale aantal startplaatsen binnen te halen voor de Olympische Spelen van Beijing (4 – 20 februari). Dit geldt onder meer voor de 500 meter en 3000 meter vrouwen, plus de 5000 meter en mass start bij de mannen.

Foto : Neeke Smit

“We hebben veel, constructief overleg gevoerd met coaches over de beste routes”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Op sommige nummers kwamen we in een spagaat terecht. Het spanningsveld is duidelijk: schaatsers willen met kerst optimaal presteren bij het Olympisch Kwalificatietoernooi, om later op de Spelen te kunnen excelleren. Maar als we in Calgary de quota niet volmaken en een of meer startplekken verliezen, dan mis je straks misschien de kans om in Beijing aan de start te staan…”

Het is bekend dat veel teams nog een trainingskamp hebben gepland, als beste voorbereiding op het OKT. Maar enkele schaatsers reizen, vanwege de ontbrekende punten op de World Cup-ranglijsten, toch eerst naar Calgary. “Dat geldt onder anderen voor Joy Beune en Carlijn Achtereekte (foto), die in plaats van hun eigen ideale route te kiezen, toch voor de zekerheid en in het belang van TeamNL naar Canada gaan”, meldt De Wit.

Op de 500 en 1500 meter bij de mannen is TeamNL zo goed als zeker van drie olympische startbewijzen, het maximum aantal per land. “Het risico dat dit op beide afstanden nog misgaat is minimaal, zo blijkt uit al onze berekeningen”, zegt De Wit. “Daarom hebben wij, SCL en betrokken coaches, voor deze afstanden samen de keuze gemaakt om niemand te vragen naar Calgary te gaan als hij andere plannen heeft in aanloop naar het OKT.”

Er zijn ook enkele afstanden waarop de startbewijzen voor Beijing al binnen zijn, zoals de 1000 meter mannen en 1500 meter vrouwen. De Wit: “Daar kan het wat die olympische startplaatsen betreft niet meer misgaan. Dat biedt ons een mooie kans om in Calgary jonge rijders internationale ervaring op te laten doen én de toppers kunnen hun voorbereiding op het OKT invullen zoals ze gepland hadden.”

De selectie van TeamNL, met drie debutanten, ziet er als volgt uit:

Vrouwen
500 meter (1 en 2): Michelle de Jong, Dione Voskamp, Marrit Fledderus, Letitia de Jong, Femke Beuling.
1000 meter: Marrit Fledderus, Lotte van Beek, Letitia de Jong, Michelle de Jong, Dione Voskamp.
1500 meter: Lotte van Beek, Joy Beune, Reina Anema, Robin Groot (debutante), Sanne in ‘t Hof
3000 meter: Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Sanne in ’t Hof, Reina Anema, Evelien Vijn (debutante, foto blauwe pak)

Ploegenachtervolging: Evelien Vijn, Sanne in ’t Hof, Reina Anema, Robin Groot.
Mass start: Evelien Vijn, Robin Groot.

Mannen
500 meter (1 en 2): Ronald Mulder, Lennart Velema, Tijmen Snel, Stefan Westenbroek, Serge Yoro.
1000 meter: Tijmen Snel, Serge Yoro, Louis Hollaar, Lennart Velema, Ronald Mulder.
1500 meter: Marcel Bosker, Louis Hollaar, Marwin Talsma, Tijmen Snel, Kars Jansman.
5000 meter: Marwin Talsma, Marcel Bosker, Kars Jansman, Bart Hoolwerf.

Ploegenachtervolging: Marcel Bosker, Kars Jansman, Marwin Talsma, Bart Hoolwerf, Louis Hollaar.
Mass start: Bart Hoolwerf, Kars Jansman.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan