Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2021

Bondscoach Coopmans naar Nederland terug om te herstellen

Ongeveer op hetzelfde tijdstip van de mass start voor de mannen vandaag tijdens de tweede dag van de World Cup langebaan stapt bondscoach Jan Coopmans op het vliegtuig naar Nederland. In overleg met de medische staf is besloten dat de Limburger in eigen omgeving herstelt van de zware valpartij donderdag op de ijsbaan van Salt Lake City. Coopmans liep daarbij een flinke hersenschudding op.

Foto : Neeke Smit

“We zijn tot de conclusie gekomen dat dit het beste is voor het welzijn van Jan, dat te allen tijde boven alles staat”, licht Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, toe. “Jan heeft na terugkeer uit het ziekenhuis veel geslapen. Vrijdagavond hebben we (bondsarts Rik van der Kolk en De Wit, red.) lang gesproken met hem. Daarbij is er vooral gekeken naar het protocol – wat return to play heet - dat geldt in dergelijke situaties. De voornaamste stelregel is dat je na zo’n klap als Jan heeft meegemaakt anderhalve week moet rusten en niets doen. Pas daarna kun je verder kijken wat er weer mogelijk is.”

“Coopmans is als gepassioneerd en betrokken coach natuurlijk niet blij met het besluit, maar nog eens: we laten zijn welzijn prevaleren boven alles. Het is beter dat hij nu weg gaat uit een wereld met veel prikkels. Hij had graag willen blijven, laat dat duidelijk zijn. Tegelijkertijd is het geweldig om te constateren dat er van alle kanten uit de hoek van de coaches hulp wordt aangeboden. Dat is erg prettig, want er wordt ook wel eens anders gekeken en gereageerd”, aldus De Wit, die intussen vervangers heeft aangeduid voor Coopmans. Zo begeleiden Siep Hoekstra en Ben Jongejan de ploegachtervolging van de mannen en staan Arjan Samplonius en Jongejan het team van de vrouwen-achtervolgsters bij. De mass start (mannen en vrouwen) neemt Samplonius voor zijn rekening, wat logisch is, aangezien er drie van de vier atleten uit de ploeg van Zaanlander afkomstig zijn.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan