Tickets
Shop
Voorbeschouwing 26 aug 2021

Wat moet je weten over het Daikin NK Inlineskaten in Heerde?

Eigenlijk is het best gek: het Daikin NK Inlineskaten als laatste wedstrijd van het seizoen. Normaal gesproken wordt het NK in mei gehouden, nu is het toernooi het sluitstuk van opnieuw een abnormale zomer. Door de late planning van het NK en het aankomende schaatsseizoen zijn veel rijders niet aanwezig. Toch zal de strijd om de rood-wit-blauwe truien er niet minder om zijn. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? Je leest het in onze voorbeschouwing.

Foto : Glenn Wassenbergh

Historie
Het Nederlands kampioenschap inlineskaten op de baan werd voor het eerst gehouden in 2003. Destijds werden de 500 meter, 1500 meter en afvalkoers verreden. Vanaf het jaar erna maakte de 1500 meter plaats voor een 1000 meter en stonden ook de 300 meter en aflossing op het programma. In de jaren erna veranderde het programma regelmatig. Dit jaar zijn er opnieuw wijzigingen aangebracht. De aflossing keert ondanks het succes van vorig jaar niet terug. Daarmee komt het totaal aantal onderdelen van dit NK op vijf: 200 meter, 500 meter, 1000 meter, puntenkoers en afvalkoers. 

De grootste gouddelver in de geschiedenis van het NK Inlineskaten is Elma de Vries met maar liefst 23 individuele titels op de baan. Manon Kamminga zit De Vries dankzij haar succesvolle NK van vorig jaar op de hielen met 22 overwinningen. Bij de heren staat Ronald Mulder bovenaan met zeventien gouden plakken en zal daar ook op blijven staan. De sprinter doet al enkele jaren niet meer mee en richt zich nu vol op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Beijing. Van de huidige rijders hebben Rick Schipper en Luc ter Haar de meeste individuele titels op hun naam met ieder vier stuks. 

Manon Kamminga was vorig jaar in Heerenveen zeer succesvol op de piste | Foto : Glenn Wassenbergh

Het parcours
Het is de vijfde keer dat Heerde gastheer is van het NK op de baan. Al in 2007 werd er gestreden om de Nederlandse titels met Michel Mulder, Ingmar Berga en Sjoerd Huisman als overwinnaars bij de mannen. Elma de Vries en Bianca Roosenboom sleepten de titels bij de vrouwen in de wacht. Sinds dat NK van 2007 keert men regelmatig terug naar Heerde voor de nationale kampioenschappen. De baan is bij veel rijders bekend van de jaarlijkse Europa Cup-wedstrijden en in 2018 werd zelfs het WK op de Bertus Dokterpiste gehouden. Het parcours kent voor de rijders weinig geheimen meer, al is er dit jaar wel wat veranderd. De coatinglaag die er de afgelopen jaren lag is verwijderd. Het NK wordt dit jaar afgewerkt op een vers geasfalteerde piste. 

Wie wonnen vorig jaar op het NK?
200 meter baan: Moniek Klijnstra en Rémon Kwant
500 meter baan: Lianne van Loon en Rick Schipper
1000 meter baan: Manon Kamminga en Rick Schipper
Afvalkoers baan: Manon Kamminga en Kay Schipper
Puntenkoers baan: Manon Kamminga en Christian Haasjes

Van de uittredende kampioenen zal enkel Manon Kamminga niet aan de start staan van het NK. Zij is vorige maand moeder geworden. De overige rijders zullen vechten om hun titels te prolongeren. Houd de wedstrijdpagina in de gaten voor de definitieve deelnemerslijsten en klik hier voor de titelverdedigers in de overige categorieën. 

Dé verrassing van vorig jaar: Christian Haasjes die als junior de ervaren garde een loer draaide | Foto : Glenn Wassenbergh

Wie zijn de kanshebbers?
Bij de vrouwen is het bij afwezigheid van Kamminga uitkijken naar nieuwe kampioenen op de lange afstanden. Berber Vonk en Fleur Veen zijn de favorieten en hebben ook nog Maya de Jong in hun ploeg. Marijke Groenewoud, Bianca Roosenboom en Beau Wagemaker doen niet mee. Wellicht dat een van de junioren nog uit zijn slof kan schieten. Lianne van Loon en Elisa Dul zijn voorname kanshebbers op de 500 en 1000 meter, Moniek Klijnstra is de te kloppen vrouw op de 200 meter. 

Wie houdt Rémon Kwant van nieuwe titels af? Dat lijkt de belangrijkste vraag bij de mannen. Glenn Nijenhuis is op de 200 meter zijn belangrijkste concurrent, op de 500 en 1000 meter is ook Kay Schipper gevaarlijk. Zijn broer Rick doet dit weekend vanwege een blessure niet mee. Luc ter Haar en Ruurd Dijkstra zullen het hoogstwaarschijnlijk uitvechten op de lange afstanden. Ronald Haasjes doet wel mee aan het toernooi, maar een topprestatie mag van hem niet verwacht worden. De Staphorster is onlangs geopereerd aan zijn scheenbeen. Marc Middelkoop is een outsider, al klapte hij twee weken terug in Oostende nog hard tegen de grond. Crispijn Ariëns pakte in het verleden al negen titels op de piste, maar de vraag is wat hij dit jaar kan na zijn recente comeback. De mannen van Team Jumbo-Visma staan dit weekend niet aan de start.

Zet Patricia Koot haar goede vorm door in Heerde? | Foto : Hanneke Mennens

De junioren A rijden deze editie samen met de senioren, maar in tegenstelling tot vorig jaar wel weer om hun eigen titels. Op iedere afstand is er dus een strijd in de strijd. Voor kandidaten voor de titels kan het publiek kijken naar Lataesha Narain, Loes Busser en Bianca van der Meer op de sprintafstanden. Patricia Koot is de grote favoriet op de langere afstanden, al zijn Nikki Noordergraaf, Iris Tiben en Janne Berkhout ook sterke vrouwen. Bij de mannen staan veel sterke rijders niet aan de start en is het letten op Gijs Kamp en Timo Lamme. 

Bij de junioren B en kadetten zijn Maaike Koelewijn, Sharissa Oussoren, Robin Metz, Sem Spruit, Sem van Beek (kadetten) en Bret Groot, Asif Muhammad, Chris Berkhout, Angel Daleman en Marieke de Vries (junioren B) de namen om in de gaten te houden. Zij lieten bij het NK op de weg in Rotterdam en de Europa Cup in Oostende al zien over goede vorm te beschikken. 

Hoe kan ik het Daikin NK Inlineskaten volgen?
In tegenstelling tot vorig jaar is publiek weer mondjesmaat welkom bij de wedstrijden. Op vertoon van een geldig coronabewijs (gevaccineerd, getest of genezen) kun je gratis het wedstrijdterrein aan de Kommerseweg betreden. Kun je niet naar Heerde komen? Geen probleem. Beide dagen zijn de wedstrijden te volgen via de livestream op schaatsen.nl/live. Op de speciale NK-wedstrijdpagina vind je onder andere het programma, de deelnemers en alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan