Tickets
Shop
Nieuws 16 aug 2021

Opleiden en opvoeden bij Flanders Grand Prix: 'Je ziet ze groeien'

Als er een belangrijke les te leren viel van de afgelopen EK Inlineskaten is dat de Nederlandse ploeg nog veel werk te verzetten heeft. De totale oogst van de Europese kampioenschappen bedroeg 'slechts' vijf medailles. Om een begin te maken aan de inhaalslag, was afgelopen weekend bij de Flanders Grand Prix in Oostende een Nederlandse selectie actief.

Foto : Neeke Smit

Het wedstrijdweekend in Oostende is ieder jaar een belangrijk moment voor kadetten, junioren B en junioren A om zich te meten met de Europese top. De kadetten, voor wie geen Europees kampioenschap georganiseerd wordt, beschouwen het soms zelfs als hun eigen onofficiële EK. Ook dit jaar waren veel landen aanwezig met een nationale selectie. Naast nationale ploegen uit Frankrijk, Portugal en Duitsland was nu ook het oranje tenue bij de jeugdcategorieën te spotten. 

In de nasleep van de EK in Portugal merkten bondscoaches Valentina Berga-Belloni en Frank Fiers al op dat de andere landen op dit moment een maat te groot zijn voor de Nederlandse inlineskaters. Het afgelopen wedstrijdweekend stond dan ook vooral in het teken van opleiden en opvoeden. De aanwezige senioren kwamen onder eigen naam en sponsor in actie, de aandacht van de Nederlandse bondscoaches was met name gevestigd op de jeugd. 

Valentina Berga-Belloni blikt met tevredenheid terug op het afgelopen weekend. "Van de eerste dag naar de laatste dag hebben ze zich zo erg verbeterd. Ze pakten het heel goed op. Op de laatste dag zijn ze nog flink gestegen in het klassement", vertelt ze met enige trots. Het voornaamste doel van de selectie die in Oostende aan de start verscheen was echter vooral om te leren. "Dat gold voor de rijders zelf maar ook wij als bondscoaches hebben veel geleerd", vertelt Berga-Belloni. "Je merkt dat het de eerste dagen wat aftasten is, maar na de eerste wedstrijd was het voorbeeldig. We hebben geprobeerd om dingen aan te passen in techniek en tactiek en wat dat betreft hebben we heel mooie en positieve dingen gezien."

Qua prestaties waren de uitblinkers afgelopen weekend Patricia Koot (2e, algemeen klassement junioren A), Gijs Kamp (2e, sprintklassement junioren A), Angel Daleman, Sem Spruit en Robin Metz. "Die oranje pakken zijn goed opgevallen bij de podiumceremonie", lacht Berga-Belloni. De Italiaanse, al jarenlang woonachtig in Nederland, moet wel erkennen dat niet in elke categorie de beste selectie aan de start stond. Vanwege de vakantie en een enkele blessures liet een aantal sterke rijders verstek gaan.

Ondanks de onvolledige ploeg is de sprintbondscoach blij met de vorderingen die ze afgelopen weekend heeft gezien. "Veel rijders hebben de potentie, maar missen de ervaring. Daarom zoeken we in het buitenland wat we in Nederland niet hebben: een hoger niveau, hogere snelheden en een groter peloton. Richting volgende jaren willen we met de nationale selectie naar meer Europa Cups. Bij zulke wedstrijden leren ze nog veel meer dan bij wedstrijden in Nederland."

Hoewel direct resultaat natuurlijk prettig is, is het Berga-Belloni met name ook om de langere termijn te doen. "We zijn opnieuw aan het beginnen met het opbouwen van een structuur qua doelen en programma. Ze moeten gewoon meer skeeleren, dus we zijn bezig om ook een goed winterprogramma neer te zetten. Misschien zien we het resultaat pas over een paar jaar, maar in principe hebben we veel rijders die ver kunnen komen. We moeten het alleen durven. Alles of niets. De potentie hebben ze wel."

Marcel Scheperkamp ligt, disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB, bevestigt desgevraagd dat hetzelfde concept met de nationale selectie bij Europa Cups voortaan vaker toegepast gaat worden. "Het is hard nodig om als team meer internationale ervaring op te doen. Anders ben je met losse flodders aan het werk. Er moet meer groepsgevoel komen: de ene afstand rijden we voor de een, de andere afstand andersom. Van het EK merk je hoe belangrijk internationaal rijden is en dat het groepsproces langer hoort te zijn. Gelukkig hebben we nu al goede dingen gezien en werpt het langzaam zijn vruchten af. Je ziet ze groeien. Hier kunnen we zeker verder mee naar volgend jaar."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan