Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2021

Dijkstra zegeviert op afvalkoers: 'Twijfelde om mee te doen'

Een Nederlandse titel op de puntenkoers had hij al, op de afvalkoers was het nog niet eerder raak voor Ruurd Dijkstra. Vrijdagavond pakte hij dan toch de overwinning. In Heerde was hij bij de Daikin NK Inlineskaten de ploeggenoten Luc ter Haar en Crispijn Ariëns te snel af. Bij de vrouwen was er een sweep voor de Friese selectie. Berber Vonk zegevierde voor Maya de Jong en Fleur Veen.

Foto : Glenn Wassenbergh

Dijkstra pakte zijn titel op overtuigende wijze. Ariëns en Ter Haar, beiden meervoudig kampioen op dit onderdeel, werden op vakkundige wijze in de laatste rondes gepasseerd. Hoewel hij als eenling aan de start stond, kon hij het de ploegmakkers van A6.nl / Bont en Konvi dermate lastig maken dat hij in de finale nog over had. "Het was steeds stoppen en gaan, dat deed Crispijn heel goed. Met mijn ervaring wist ik mijn positie goed te behouden en kon ik wat sparen voor de finale. Ik zag aan Luc dat hij niet heel veel meer over had en toen slipte hij nog een keer in de laatste bocht. Toen was het voor mij binnen."

Ondanks zijn overwinning had Dijkstra in de afgelopen week getwijfeld over zijn deelname. "Na het EK had ik een klein dipje. Ik was goed in vorm, maar we waren niet goed genoeg en dat was erg teleurstellend." Daarnaast was hij de voorbije week erg vermoeid vanwege de gevolgen van zijn tweede coronavaccinatie. "Daar was ik goed slecht van. Sinds gisteren voel ik voor het eerst weer dat het de goede kant op gaat. Ik zat lang te twijfelen, maar gister besloot ik er gewoon voor te gaan. Daar heb ik nu zeker geen spijt van."

Twee jaar geleden in Wervershoof pakte Dijkstra al eens de Nederlandse titel op de puntenkoers, nu was hij dus ook op de afvalkoers een keer de beste. Een grote opluchting voor de Fries, die wel al diverse keren op het podium stond. "Ik ben er ontzettend blij mee. Niet normaal. Eindelijk is hij binnen. Ik heb er vaak genoeg dichtbij gezeten: vaak tweede of derde. Na al die jaren is dit wel heel mooi." 

In de achtergrond ging de Nederlandse titel bij de junioren naar Ewout Beijeman. Samen met Timo Lamme vocht hij de strijd uit om het goud. Lamme moest echter het onderspit delven. Maik Stam pakte het brons. 

Primeur op de piste
Berber Vonk voerde bij de vrouwen een Friese sweep aan. De specialist op de lange afstanden was in de tactische bespreking vooraf als kopvrouw aangeduid en vervulde die rol met verve. Lotte Veenstra fungeerde als bliksemafleider en zorgde tot tweemaal toe voor een vroege ontsnapping. In de finale probeerden Lianne van Loon en Patricia Koot nog verwoed tegenwicht te bieden aan de Friese dames, maar het blok was te sterk. Van Loon werd vierde, Koot vijfde. Koot pakte wel de titel bij de junioren A. Zij hield Janne Berkhout en Iris Tiben achter zich. 

Vonk, die haar eerste titel op de piste veroverde, was uiteraard zeer blij dat ze de overwinning pakte. Voor haar had de titel nog meer waarde door het feit dat haar moeder erbij aanwezig kon zijn. In juni werd zij namelijk getroffen door een hersenbloeding. Een emotioneel zware tijd volgde en gelukkig trad het herstel snel in. "Een gouden medaille is leuk, maar dat zij hier is is eigenlijk nog mooier", vertelt ze na de huldiging.

Vonk pakte weinig rust in aanloop naar het EK in Portugal en moest zich daarna echt opladen om in Heerde weer goed voor de dag te komen. "Nu gaat het eigenlijk wel weer goed. Na het EK heb ik rust genomen en er bewust voor gekozen om niet te rijden in Oostende. Ik merkte aan mezelf dat ik een pas op de plaats moest maken en dat heeft me wel goed gedaan." Thuis ging het intussen steeds een beetje beter. "Het is nog niet honderd procent, maar dat het zo goed gaat is natuurlijk hartstikke mooi. Dat ze hier is, is voor mij al de grootste overwinning. Dit is een titel die ik niet zo gauw ga vergeten."

In de jongere categorieën ging de overwinning bij de junioren B jongens naar Bret Groot. De EK-ganger was in de slotfase alleen op avontuur gegaan en kon zijn ploeggenoot Pelle Bolsius net achter zich houden. Bas Kee eindigde als derde. Sofia Schilder greep de zege bij de meisjes. Zij was na slim ploegenspel van KTT Noordwest de sterkste in koers. Jet Fransen en Elanne de Vries eindigden als tweede en derde. Bij de kadetten won Sem Spruit bij de jongens, voor Stan de Graaf en Joël Haasjes. Bij de meisjes was Maaike Koelewijn de snelste. Sophie Nijboer en Jette Beek werden tweede en derde. 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan