Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2021

‘Met Team Frysk en Bob de Jong als trainer een heel vet jaar draaien’

Team FrySk heeft alle reden het nieuwe schaatsseizoen meer dan hoopvol te beginnen. Met Bob de Jong, olympisch kampioen in Turijn, als extra trainer is er een schat aan topsport-ervaring binnengehaald. De stayer gaat op parttime-basis aan de slag bij de ploeg dankzij de hoofdsponsor. Die wilde eerst stoppen, maar besloot alsnog een jaar te blijven en zelfs dubbel te investeren. “Want het is gewoon een mooi verhaal, al zes jaar lang.”

Waar Albert Adema, directeur van bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden, op doelt is de kerntaak van het team dat hoofdtrainer Siep Hoekstra in 2014 voorzichtig opstartte: het opleiden van schaatstalent voor de langebaan en de marathon. Toen de oud-marinier dat traject een beetje handen en voeten had gegeven, schreef hij een ambitieus zesjarenplan.

Adema herinnert zich een ontmoeting uit die periode met iemand van het bestuur. “Die vroeg: ‘Wil je een beetje sponsoren?’ Er kwam een toelichting over wat de schaatsers allemaal over hadden voor hun sport. Weet je wat, dacht ik op dat moment, dit is stoer. Hier wil ik wel mijn naam aan verbinden. Er werd gepraat over vijfhonderd euro als bijdrage. Daarop zei ik: we doen het net even anders. Ik hoorde dat er een rekening open stond in Thialf voor het zomerijs. Geef mij ’m maar, die betaal ik. Dat was meteen goed voor het hoofdsponsorschap.”

Het is zes jaar later en de onderneming trekt de kar nog. Eerder dit jaar heeft Adema echter laten doorschemeren ermee te willen ophouden. "Aan sponsoring zit altijd een einddatum. Als je jaar in jaar uit de hoofdsponsor bent, krijg je er nooit een goede, nieuwe geldschieter bij. Ik vind dat een club actief moet blijven, bedrijven moet benaderen, mensen enthousiast maken. Er moet sprake zijn van rouleren. Ik heb steeds gezegd: dan en dan is het voorbij. Hebben jullie tegen die tijd niets gevonden, dan doe ik nog wel mee want ik laat jullie niet zomaar vallen. Tja, en nu staan de Olympische Spelen voor de deur….”

Lachend vervolgt Adema zijn verhaal. “We hebben gezien dat onze schaatsers ook in de prijzen kunnen rijden. Reina Anema won medailles op de NK Afstanden en de NK Allround. Mede daardoor is ze vertrokken naar Jumbo-Visma. Gelukkig hebben we nog Marwin (Talsma, red.); hij is zelfs Nederlands kampioen geworden op de tien kilometer."

"Daaraan refererend heb ik mijn idee wat gewijzigd. Het bouwbedrijf doet het uitstekend, daarom plakken we er nog een winter aan vast. Met een dubbel budget gaan we een heel vet jaar draaien. Iedereen moet gas geven, daarna mogen andere bedrijven het overnemen. Het is mooi hoor, jonge mensen een kans te gunnen en te zien hoe ze zich ontwikkelen.”

Zoals gezegd, met de bijzondere resultaten van Anema en Talsma als de pareltjes van gedegen werk. Dat is oud-kampioen Bob de Jong evenmin ontgaan. De 44-jarige Leimuidenaar, die na trainersavonturen in Zuid-Korea en China inmiddels met vrouw en dochter is neergestreken in Goutum, kwam toevallig in contact met Hoekstra. Hij gaf schaatsles op de baan in Leeuwarden, zag Team Frysk er tegelijkertijd trainen en deelde een complimentje uit voor de behaalde successen.

Siep Hoekstra (r) doceert, Bob de jong luistert, en Oege Ferwerda (l) houdt de blik op het ijs. | Foto : Neeke Smit

“Siep reageerde verbaasd. Hij vroeg zich af wat ik in Friesland deed. Ik legde hem de situatie uit, we besloten contact te houden en uiteindelijk kwam hij terug met het voorstel assistent te worden. Daarnaast zou ik aan het werk kunnen bij De Vries. Dat leek me zeker iets: schaatsen zit zo diep in mijn hart, de band met die sport raak ik nooit meer kwijt. Al weet ik wel door de ervaringen in Korea en China dat mijn kracht vooral ligt in het coachen op het hoogste niveau, als het gaat om het laatste zetje te geven. Dan kan ik écht van waarde zijn”, aldus De Jong, die de voorbije weken al een paar keer in Thialf actief is geweest. Natuurlijk herkent hij de potentie van Talsma. “Oh, ik zie nog veel meer schaatsers van Team FrySk die komende winter leuke dingen kunnen laten zien. Hoekstra heeft de afgelopen jaren regelmatig talenten naar boven gebracht. Het is geweldig als hij dit werk kan voortzetten. Ik heb de gelegenheid mezelf te ontwikkelen en te leren.”

Hoekstra op zijn beurt prijst zich gelukkig met de gerenommeerde aanwinst langs de baan, al hecht hij niet te veel waarde aan de status die De Jong vanwege zijn schaatsverleden is aangemeten. “Ik heb tegen Bob gezegd: je bent en was een topschaatser, maar de trainer in jou moet nog geboren worden. Dat is de kans die hij bij ons krijgt. Bob blij, Albert Adema in de zevende hemel want hij heeft het nu gekscherend over een ‘olympisch bouwbedrijf’, omdat Bob zijn tijd verdeelt tussen het schaatsen en werken in zijn zaak. Het is een win-win situatie, zeg ik maar”, oordeelt de Fries.

De Jong, tot slot: “Siep heeft volkomen gelijk met zijn constatering dat ik veel kan en moet leren. Ik sta open voor alle input, van wie dan ook. Als assistent kan ik het team prima helpen. Siep is de man die de grote lijnen bewaakt en bepaalt wat er gebeurt. Ik vul de gaten op.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan