Tickets
Shop
Nieuws 06 aug 2021

Kwant en Klijnstra zegevieren op one lap: 'Het kwam niet heel makkelijk'

Rémon Kwant heeft zijn nationale titel op de one lap met succes verdedigd. De inlineskater uit Koekange troefde in de finale van het wegonderdeel Glenn Nijenhuis en Bas Meijer af. Bij de vrouwen knokte Moniek Klijnstra zich naar de overwinning. De Friezin hield Lianne van Loon en Fleur Huls nipt achter zich. "Dat ik komend seizoen mijn wedstrijden in het rood-wit-blauwe pak mag rijden, vind ik supermooi."

Foto : Neeke Smit

Kwant en Klijnstra waren de gedoodverfde favorieten voor het goud en maakten die status tijdens het Daikin NK Inlineskaten Weg meer dan waar. Kwant, die twee weken geleden nog EK-brons veroverde op de one lap, won zijn finale (net als de series en halve finales) van kop af aan, al zag hij Glenn Nijenhuis op het laatste stuk nog angstvallig dichtbij komen. "Ik was behoorlijk op, maar gelukkig lag de streep daar. Het had niet heel veel langer moeten duren", lachte Kwant na afloop. "Ik ben wel eens beter geweest dit seizoen, maar het gaat om het resultaat en dat is goed gelukt."

Klijnstra paste in tegenstelling tot Kwant een iets andere tactiek toe. De 28-jarige Friezin nam meteen de koppositie in handen, maar door het tempo vervolgens laag te houden, hoopte ze de wedstrijd te kunnen controleren. "Ik moet het niet te zwaar maken voor mezelf, want dan ben ik in het nadeel. Hoe korter ik hoef te sprinten, hoe beter dat voor me is", legde ze haar raceplan uit. In de laatste bocht probeerde Fleur Huls haar nog te verrassen, maar doordat ze de bocht niet kon houden, kon Klijnstra weer binnendoor. "Toen wist ik: ik moet nu alles geven zodat niemand me meer kan passeren."

Daar slaagde uiteindelijk niemand meer in, al kwam Lianne van Loon in de laatste meters nog heel dicht in de buurt. Het verschil tussen Klijnstra en Van Loon bleek op de finish slechts een paar honderdste van een seconde. "Lianne zei meteen dat ik hem had, maar ik wist het écht niet. Ik wilde eerst een bevestiging van de jury voordat ik kon gaan juichen", aldus Klijnstra, die na het zien van de finishfoto haar handen in de lucht kon gooien. "Hier ben ik echt heel blij mee. Ik vond dat ik aan mijn stand verplicht was om hier om de medailles te strijden, dus dat ik hem nu heb gewonnen, maakt me heel gelukkig."

Voor zowel Kwant als Klijnstra was het Daikin NK Inlineskaten het toetje van het skeelerseizoen. Omdat het hoofdgerecht, het EK Inlineskaten in Portugal, twee weken geleden had plaatsgevonden, was de voorbereiding op een NK anders dan andere jaren, beweerden beide nationaal kampioenen. "Na een EK ben je zowel fysiek als mentaal bekaf en heb je even tijd nodig om jezelf op te laden", aldus Kwant, die afgelopen dinsdag terugkwam van een weekje vakantie. "Ik vond gewoon dat ik hier moest zijn en hoewel het zeker niet makkelijk ging vandaag, ben ik blij dat ik mijn favorietenrol heb kunnen waarmaken. Een titel is een titel."

Junioren A & B/Kadetten
Bij de junioren A, die tegelijkertijd met de senioren in actie kwamen, kroonden Gijs Kamp en Lataesha Narain zich tot Nederlands kampioen op de one lap. Bij de junioren B sprintten Bret Groot en Angel Dalemen naar de Nederlandse titel. Daleman, die op het laatste moment uit de EK-selectie werd gehaald omdat ze 'te jong' was, was in de finale veel sterker dan Marieke de Vries en Elanne de Vries. Bret Groot klopte Asif Muhammad en Mathijs Molenaar. Bij de kadetten zegevierden Maaike Koelewijn en Sem Spruit. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan