Tickets
Shop
Nieuws 25 aug 2021

Krimpenerwaard op de bres voor overdekte ijsbaan

Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of er in de Krimpenerwaard plaats is voor een rendabel, multifunctioneel (sport)centrum mét een overdekte ijsbaan van vierhonderd meter. De plannen zijn klaar, de inventarisatie kan beginnen. “We juichen nog lang niet, maar dat het plan al wordt onderzocht, is een eerste stap.”

Het zijn woorden van hoop uit de mond van Dirk Bodegom, voorzitter van de Stichting Kwaliteitsimpuls Midden Holland die zich inzet voor het toekomstperspectief van Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en omringende gemeenten. Die moet leefbaar blijven, interessant genoeg voor opgroeiende jeugd én er is behoefte aan betere sportfaciliteiten in de buurt. Daaronder valt ook de grote wens voor een ijsbaan.

“Veertig jaar geleden beschouwden de schaatsliefhebbers uit dit gebied de Uithof in Den Haag als hun thuisbaan. Dat was vijftig kilometer heen, en vijftig terug. Destijds ging dat nog redelijk met de auto, tegenwoordig is het vanwege de toegenomen verkeersdrukte een heksentoer om er te geraken. Openbaar vervoer is sowieso geen optie, wetend de recreatieve schaatsuren op de incourante tijdstippen zijn gepland. Daarom zou het geweldig zijn als er een complex zou kunnen worden gerealiseerd in onze streek; niet alleen een schaatsbaan, ook andere sportaccommodaties en voorzieningen voor culturele en maatschappelijke activiteiten”, aldus Bodegom.

Natuurijspret in Ammerstol; straks ook overdekt schaatsen in de regio?

De eerste aanzet is de genoemde studie naar de haalbaarheid, die ook wordt financieel ondersteund door KNSB-hoofdsponsor Daikin. Zaterdag 28 augustus wordt het ontwerp van de baan en bijbehorend complex gepresenteerd en geven alle betrokken partijen het startschot voor het haalbaarheidsonderzoek. Naar verwachting zullen de resultaten daarvan begin 2022 bekend zijn. “Het is voor ons van belang dat we zowel de topsport als de breedtesport ondersteunen", licht Daikins managing director Edwin Hoogerwerf toe. "Hopelijk levert een dergelijk centrum veel nieuwe talenten op zodat Nederland ook in de toekomst een topschaatsland blijft. Daarnaast kunnen wij met onze expertise bijdragen aan een zo energiezuinig mogelijk sportcomplex door het slim managen van energiestromen."

“Als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid in deze hoek van Nederland, komen we er eigenlijk bekaaid af, wat betreft goede, mooie sportfaciliteiten in de buurt”, meent oud-marathonschaatser Erik Jan Kooiman, die samen met langebaancrack Patrick Roest als ambassadeur fungeert van de stichting. Beiden zijn, niet geheel toevallig, afkomstig van STV Lekstreek. “De meeste mensen die zich hard maken om dit plan te doen slagen, zitten bij die club. De Lekstreek heeft veel voor mij en andere schaatsvrienden gedaan, daarom vind ik het mooi hierbij te helpen. Schaatsen is en blijft een sport die voor een grote sociale binding zorgt. Het zou daarom super zijn als er een ijsbaan in de Krimpenerwaard komt te liggen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan