Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2021

Kamminga vol vreugde terug langs de baan: ‘Zit er meteen weer in’

Wie langs de baan in Heerde goed luistert, hoort dit weekend voor het eerst weer de luide stem van Manon Kamminga. De coach staat weer langs de baan, terwijl haar man Gary Hekman thuis zit met hun zoontje Odin, net een maand oud. Ondanks haar tijdelijke afwezigheid is het alsof ze nooit is weggeweest. “Ik zit er meteen weer in, ook al is het toch al een poosje geleden.” Heeft ze zelf ook nog ambities om terug te keren? Het antwoord op die vraag is niet zomaar gevonden.

Foto : Neeke Smit

Door de komst van Odin is er voor Kamminga veel veranderd. “We moesten even wachten met 41 weken en een beetje, maar hij kwam daarna gelukkig snel. Het was even heftig, maar achteraf mag ik in mijn handjes knijpen. Ik voelde me de dag erna ook direct harstikke goed en fit. Ik was gewoon opgelucht dat het met hem goed ging en met mij ook. Het is succesvol afgelopen, al begint nu wel weer een heel ander iets.”

Met dat iets bedoelt Kamminga natuurlijk het ouderschap, dat haar tot nu toe goed afgaat. Wel krijgt ze nu al regelmatig de vraag hoe het nu met haar eigen topsportambities is. Wil ze nog terugkomen op het hoogste niveau? Kamminga staat er immers een beetje om bekend zo nu en dan aan te kondigen te stoppen met schaatsen en inlineskaten, om vervolgens toch een aantal wedstrijden te rijden. Ook nu zegt ze haar carrière te hebben afgesloten. “Het is voltooid en volbracht. De kleine is nu het belangrijkst.”

Toch houdt ze ook dit keer een slag om de arm. Ze staat ‘gewoon’ ingeschreven in de topdivisie van het marathonschaatsen. “Ik heb mijn nummer gehouden voor eventueel natuurijs en misschien volgend jaar. De intentie is niet om terug te komen, maar ik blijf als ploegleider er wel bij betrokken en als er natuurijs ligt, gaat het toch kriebelen. Helemaal uitgesloten is het niet, maar in principe is het voor mij wel klaar.”

Ondanks haar uitspraken rijdt Kamminga dit jaar in ieder geval nog één wedstrijd. “Ik heb me toch nog ingeschreven voor de marathon van Berlijn”, lacht Kamminga. “Op de laatste dag dat het kon. Ik heb hem drie keer gewonnen en wil er nu nog een keer echt van genieten. Het is toch fantastisch om door zo’n grote stad te skeeleren. Het is gewoon heel leuk om daarheen te gaan met de dames van de ploeg.” Is ze dan niet een verkapte toerrijder? “Natuurlijk start ik wel in het damespeloton, maar ik ga ervan uit dat dat nog wel lukken. Ik heb al ik weet niet hoe lang niet geskeelerd en misschien denk ik daar te makkelijk over, maar ik denk dat ik dat nog wel kan.”

De afgelopen jaren is Kamminga eigenlijk van nature gegroeid in de rol van trainer en coach. Bij het KNSB Talent Team Midden begeleidt ze de inlineskaters en dat bevalt haar prima. Tijdens haar zwangerschap werden de taken tijdelijk waargenomen door Gerwin Smit en Sander Lamme, maar nu ze er weer is, zit ze meteen weer in haar rol. “Het is best bizar dat je na vier, vijf weken in een bubbel er zo abrupt weer uit gaat. Het voelt gelukkig wel weer goed en ik ben super gemotiveerd. Na zo’n periode zie je juist weer nieuwe dingen lijkt het wel. Het is net alsof je met frisse ogen de zaken weer bekijkt.”

Puntenkoers
De rijders van Kamminga kwamen zaterdag weer goed voor de dag. Lianne van Loon kende een fenomenaal NK met diverse titels en bij de junioren B pakten de mannen zelfs alle titels. Bij de senioren mannen pakte Crispijn Ariëns de overwinning. De Heerdenaar was lang herstellende van een hersenschudding en bewees met de NK-titel op de goede weg terug te zijn. Zijn ploeggenoot Luc ter Haar pakte zilver, Marthijn Mulder won brons. Fleur Veen was de beste bij de vrouwen, al leek Lotte Veenstra de sterkere. De twee reden lange tijd voor het peloton, met Maya de Jong (derde) en Berber Vonk (vijfde) die de voorsprong verdedigden. In de jongere categorieën gingen de titels naar Patricia Koot en Maik Stam (junioren A), Sofia Schilder en Pelle Bolsius (junioren B) en Maaike Koelewijn en Robin Metz (kadetten).

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan