Tickets
Shop
Nieuws 04 aug 2021

Janneke Ensing stopt, maar wel pas op de Weissensee

Nog een winter marathons schaatsen, daarna wordt het tijd voor andere dingen. Weloverwogen en met zin in de toekomst laat schaatsster/wielrenster Janneke Ensing (34) straks de topsport achter zich. "Annemiek van Vleuten keek er verbaasd van op, toen ik het haar vorige week vertelde. 'Je bent nog zó jong', zei ze.."

Foto : Soenar Chamid

Het gebeurde tijdens de terugvlucht uit Spanje, waar beiden hadden meegedaan aan de Clasica San Sebastian, een klassieker in de wielerwereld. Ensing eindigde daarin keurig als twaalfde, op 2.12 minuten van winnares. Van Vleuten (38), die ondanks alle vermoeienissen van de succesvolle olympische missie (goud en zilver in de tijdrit en de wegwedstrijd) toch nog ergens de kracht vandaan wist te halen om iedereen te kloppen.

"We raakten in het vliegtuig aan de praat en ik vertelde haar over mijn voornemen te stoppen met sport op topniveau na het komend marathonseizoen. Nou, dat vond Annemiek wel erg vroeg, omdat ik pas 34 ben. Ja, in vergelijking met haar ben ik nog erg jong. Laten we echter niet vergeten dat Annemiek op veel latere leeftijd is begonnen met topsport bedrijven. Ik doe dat onderhand al twintig jaar."

"Het is een hartstikke mooi bestaan, maar ik merk dat ik andere zaken steeds leuker ga vinden. Bovendien ben ik de laatste jaren het thuiszijn meer gaan missen, én er is nog een andere wens – een kindje – waar ik niet te lang meer mee wil wachten. Al weet je nooit hoe snel dat komt, want dat laat zich niet plannen", vertelt de Drentse ‘sport-omnivoor’ die als renster, marathonrijdster en langebaanschaatsster uit de voeten kan.

Stiekem zou ze het leuk vinden als ze haar opleiding tot voedingsdeskundige kan verzilveren met een mooie baan in de sportwereld. "Er is een groot probleem op dit gebied wat betreft vrouwen die worstelen met hun gewicht. Het zou geweldig zijn m’n steentje te kunnen bijdragen in die strijd van jonge meisjes en vrouwen, zodat die er anders gaan uitzien en een gezondere levensstijl kunnen aanleren."

Wat langzamerhand ook meetelt in het besluit af te zwaaien, is het blessureleed door twee fikse crashes waarmee ze heeft moeten afrekenen in 2019 en 2020. De bijkomende pijn bezorgde haar meer slapeloze nachten dan haar lief was. "Daarom ben ik best blij dat ik er dit seizoen zonder kleerscheuren ben doorgerold. Dan is het verleidelijk te roepen dat je er nog wel zo’n jaartje aan kunt vastknopen. Mijn niveau is er goed genoeg voor en ik denk dat er meer valt uit te halen. Maar anderzijds: je weet nooit wat er nog kan gebeuren. Een jaar zoals 2020 wil ik niet meer meemaken."

Vrijheid
Kortom, een dikke punt achter twee decennia van alles geven. Ze rijdt nog twee koersen, de Ronde van Noorwegen (12-15 augustus) en tot slot de Ronde van Drenthe, zo ongeveer door haar achtertuin. Die race staat genoteerd voor 23 oktober, toevallig ook de eerste wedstrijddag van de Marathon Cup op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. "Het plan is nu aan beide races mee te doen. Ik heb zitten rekenen en volgens mij moet het net lukken om na de finish in Hoogeveen direct naar Amsterdam te vertrekken. Ik wil sowieso in een ruk op de schaats doorgaan na het wielerseizoen. Niet zozeer om van alles te winnen hoor. Ik zie het meer als het afbouwen van mijn topsportcarrière."

"Daarom heb ik me aangesloten bij de PTH Groep/Schaatsshop Drenthe, waar ik alle vrijheid heb te doen en laten wat ik wil. Voor mij is er niet veel meer te winnen. Al blijft dat leuk, ik beleef er net zoveel plezier aan wanneer een jonkie uit mijn ploeg met de zege aan de haal gaat. Het is dan ook niet de bedoeling dat ik alle marathons zal rijden. Tot en met de Trachitol Trophy (die ik nog nooit won) rijd ik vrijwel alles, daarna staat mijn vakantie – eindelijk – gepland."

Er is nog wel een grote uitdaging voor Ensing: de wedstrijden op de Weissensee. "Daar ben ik slechts één keer geweest (2010, red.), en toen heb ik niet aan de Alternatieve Elfstedentocht meegedaan. Het Oostenrijks natuurijs moest ik steeds laten schieten, eerst vanwege mijn langebaanprogramma, en naderhand door het fietsen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Want dat is het mooiste van deze sport: schaatsen op natuurijs."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan