Tickets
Shop
Nieuws 30 aug 2021

It giet oan: Elfstedentocht op skeelers bij IJsclub de Polder uit Bantega

Het heeft wat meer voeten in aarde dan anders, maar bij IJsclub De Polder zijn ze er inmiddels helemaal klaar voor. De elfde editie van de Elfstedentocht op skeelers kan doorgang vinden. De tocht van 225 kilometer met start en finish in Bantega is op 11 september de eerste toertocht die niet als gevolg van de coronamaatregelen is afgelast. Tot opluchting van de organisatie.

Foto : Aangeleverd

IJsclub De Polder is blij dat ze de pelotonstocht weer kunnen organiseren. De organisatie had geluk dat na de editie van 2019 de tweejaarlijkse Elfstedentocht ondanks corona nu weer gehouden kan worden, geeft Hitty de Haan aan. De penningmeester van de vereniging is net als de andere leden van het negenkoppige bestuur nauw betrokken. “Naast de verplichte inschrijving vooraf is het enige dat echt anders is dat iedereen bij start/finish en bij de cateringpunten anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. Zodra iedereen weer skeelert is dat geen probleem meer.”

In de jaren dat De Polder de Elfstedentocht organiseert is het evenement uitgegroeid tot een waar dorpsfeest. “Ook toen ik nog niet bij de ijsclub zat, was ik er wel al mee bezig”, vertelt De Haan. “Ze gaan ’s ochtends vroeg op pad en als ze ’s avonds weer terugkomen ben je gewoon trots dat ze het hebben gehaald. Dit keer zal een onthaal niet echt kunnen, al kun je mensen niet verbieden om langs de kant van de weg te staan.”

De route van 225 kilometer door Friesland volgt zo nauwkeurig mogelijk de route van de Elfstedentocht op de schaats. Alle steden worden uiteraard aangedaan en ook de befaamde tegeltjesbrug wordt niet overgeslagen. “Dat is meestal wel een speciaal moment. Wie dan nog skeelert, redt het tot het eind”, vertelt De Haan enthousiast. De dappere skeeleraars die de tocht voltooien krijgen een mooi aandenken: een mooi versierd bordje met daarop de route.

De voorinschrijving voor de pelotonstocht sluit zondag 5 september. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelding vooraf verplicht, in tegenstelling tot de voorbije jaren. De Haan hoopt dat mensen zich daar niet door laten weerhouden en dat er net zoveel deelnemers als andere jaren meedoen. Er doen veel mensen voor het eerst mee, maar ook zijn er een aantal vaste buitenlandse gasten die zich nog niet ingeschreven hebben. De Haan hoopt in ieder geval de honderd nog te halen.

Aan de organisatie zal het in ieder geval niet liggen. “We zijn met een grote groep vrijwilligers en zijn al druk bezig met de planning”, vertelt De Haan, die snel enkele dingen opsomt die in de dagen voorafgaand aan de tocht moeten gebeuren: een verkenningsrit met de auto, de briefing van de motorrijders en het regelen van geluidwagens. “Vrijdag gaan we dan alles klaarzetten, broodjes smeren en zo’n honderd eieren bakken. Het hele dorp is tot laat in de avond aan de slag. Met zo’n enthousiaste ploeg is het hartstikke leuk.”

Meer informatie over de toertocht is terug te vinden op de website van de organisatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan