Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2021

Femke Kok langer bij Reggeborgh: 'Voelt als een supergroot compliment'

Femke Kok heeft haar contract bij Team Reggeborgh verlengd. De 20-jarige Friezin, wier contract aan het einde van komend seizoen zou aflopen, mag zich na een succesvolle winter opmaken voor nog eens twee seizoenen bij de ploeg van Gerard van Velde. "Ik ben hier echt superblij mee."

Foto : Neeke Smit

Kok had er zelfs voor kunnen kiezen om haar contract nog verder open te breken (tot en met de Olympische Spelen van 2026 om precies te zijn), maar dat vond ze net even iets te veel van het goede, geeft ze telefonisch aan: "Vijf jaar is namelijk best wel lang, je weet nooit hoe erg een team verandert", aldus Kok. "We - mijn ouders, management en ik - hebben er daarom ook heel goed over nagedacht en nadat we alles goed op een rijtje hadden gezet, hebben we ervoor gekozen om middenin te gaan zitten. En ja, daar ben ik superblij mee!"

De 20-jarige Nij Beetse ziet haar contractverlenging als een beloning voor het afgelopen seizoen, waarin ze alle wereldbekerwedstrijden over 500 meter won en als tweede eindigde op de WK Afstanden. "Het voelt als een supergroot compliment dat ze zoveel vertrouwen in mij hebben. Bovendien geeft het ook een stukje zekerheid, aangezien je nooit de garantie hebt dat het ieder jaar goed gaat", aldus Kok, die zich naar eigen zeggen nog altijd thuis voelt bij Team Reggeborgh. "We hebben een supermooie ploeg en ik heb er veel vertrouwen in dat ik hier beter word."

Onder leiding van hoofdcoach Gerard van Velde en assistenten Desly Hill, Michel Mulder en Phil Brojaka ('zij vullen elkaar echt supergoed aan') denkt Kok de komende seizoenen nog veel te kunnen leren. Met name op technisch gebied valt er nog genoeg winst te behalen, beweert ze. "Er zijn nog zoveel dingen waar ik aan kan werken. Elk jaar leer je weer iets nieuws." Van het afgelopen seizoen leerde ze onder meer hoe ze om moest gaan met de favorietenrol waar ze in aanloop naar de WK Afstanden mee te maken kreeg. "Ja, dat was wel even wennen", erkent ze.

"Het was mijn eerste jaar dat ik meedeed aan de grote wedstrijden, dus dan is het best gek als iedereen jou in één keer als favoriet bestempelt. Toch heb ik daar ook weer heel veel van geleerd." Voor Kok was haar debuutseizoen bij de senioren er eentje om niet snel te vergeten. Met de Nederlandse titel op de 500 meter, een tweede plek op het Daikin NK Sprint, vier World Cup-overwinningen op de 500 meter en een zilveren medaille op het WK kon ze alleen maar heel trots zijn. "Het was echt top! Van tevoren had ik nooit verwacht dat ik dit allemaal zou bereiken." 

Dat ze op de WK Afstanden genoegen moest nemen met een zilveren medaille achter de Russische Angelina Golikova zit haar stiekem nog wel een beetje dwars. "Maar aan de andere kant haal ik daar alleen maar weer motivatie uit om het beter te doen", aldus Kok, die ernaar uitkijkt om zich komend seizoen te gaan meten met de Aziatische vrouwen. Vanwege de coronaperikelen sloegen de Japanners, Koreanen en Chinezen de World Cups en WK Afstanden in Heerenveen namelijk over. "Ik heb nog nooit tegen de Aziatische dames geschaatst, dus het lijkt me leuk om komend seizoen de strijd met ze aan te gaan."

Reggeborgh door tot 2026
De contractverlenging van Kok valt samen met de aankondiging van Reggeborgh om de ondersteuning van de ploeg nog langer voort te zetten. 
Waar sponsors in het schaatsen normaal gesproken afspraken maken voor vier jaar, blijft de investeringsmaatschappij in ieder geval tot en met 2026 aan het schaatsteam van Gerard van Velde verbonden. "Dit is supergoed voor ons als team, maar ook voor het schaatsen in het algemeen", aldus Kok.

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan. Meer informatie over de teams is te vinden op schaatsen.nl/teams.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan