Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2021

Dokter en Wolff benoemd tot Lid van Verdienste: 'Kartrekkers van de sport'

Waar de één gaat, gaat de ander. Dat zegt men in Heerde al ruim 35 jaar over Jannes Wolff en Bertus Dokter. De penningmeester en voorzitter van de Skeelerclub Oost Veluwe zijn onafscheidelijk in hun inzet voor de lokale skeelerclub en het inlineskaten in Nederland. Vrijdagavond werden de twee door directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB benoemd tot Lid van Verdienste.

Foto : Glenn Wassenbergh

Want zo lang gaan de twee al mee bij de skeelerclub uit Heerde. Na hun actieve skeelercarrière was hun eigen vereniging op sterven na dood. Een nieuw bestuur was hard nodig en samen met een aantal anderen besloten Wolff en Dokter om de kar te gaan trekken. De andere keuzes die op tafel lagen was het opheffen van de vereniging of samengaan met de vereniging uit Oldebroek. Met Dokter als voorzitter en Wolff als penningmeester werd de club uit het slob getrokken. 

Zo waren de twee er in 1986 als de kippen bij om met de gemeente Heerde om tafel te gaan om het oude honkbalterrein voor de Skeelerclub Oost Veluwe te verkrijgen. Dat lukte en op enig moment deed zich ook de kans voor om op dat terrein een parabolische piste aan te leggen. Ook toen de regels wijzigden en de piste niet meer aan de eisen voldeed aarzelde de de club geen moment en werden de nodige aanpassingen doorgevoerd. In 2015 was de baan voorzien van een Vesmaco-coating en klaar voor het EK in 2016. 

Als 'kartrekkers van de sport', aldus De Haan, namen Dokter en Wolff talloze initiatieven om grote evenementen naar hun piste te halen. Sinds 2009 wordt jaarlijks de Europa Cup gehouden en na EK's in 2004, 2011 en 2016 kon twee jaar later zelfs het WK in Heerde verwelkomd worden. Dankzij een hechte en grote groep vrijwilligers maken zij veel mogelijk. In 2015 ontving Dokter zelfs een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Immer kritisch op het gevoerde beleid, maar met hart voor de sport uiten Dokter en Wolff ongezouten hun mening. "Ik maak nooit ruzie, maar ga wel in discussie", stelt Dokter dan ook. Ze zagen de sport de afgelopen jaren in populariteit afnemen, met toppers als de gebroeders Mulder en Elma de Vries die afzwaaiden en de doorstroming die stokte door de aantrekkingskracht van het ijs. De twee hadden altijd hun woordje klaar en dat leidde soms tot botsingen. 

Bij de KNSB werden de twee bestuurders echter altijd zeer gewaardeerd. Op voordracht van Han Wijlens, bestuurder bij World Skate, werden de twee vrijdagavond door De Haan benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB. "Bertus en Jannes stonden nadrukkelijk aan de wieg van de doorstart van de Skeelerclub Oost Veluwe en waren 25 jaar lang bepalend voor het gezicht van het bestuur en wat de club is geworden", stelt Wijlens. "Met veel energie, betrokkenheid, deskundigheid en liefde bieden zij met hun club een thuis voor jeugd, senioren en veteranen die willen inlineskaten als breedtesporter of topsporter. Niet voor niets schrijft Bertus op zijn LinkedIN-pagina: 'Skeelerhuus, the place to be'."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan