Tickets
Shop
Nieuws 19 aug 2021

Slechts dertien deelnemers bij herkansing NK: ‘Ze moeten het beste ervan maken’

De herstart van het Daikin NK Marathon voor mannen wordt zaterdag een karige bedoening. Slechts dertien rijders hebben hun deelname aan de titelstrijd bevestigd. Ondanks het geringe deelnemersaantal is men bij de organiserende vereniging SVU in Utrecht laaiend enthousiast. “Wij vinden het een compliment van de KNSB dat ze weer bij ons zijn uitgekomen.”

Foto : Neeke Smit

Het grootste voordeel dat SVU heeft, is dat de club nog geen maand geleden ook al een landelijke wedstrijd organiseerde. De draaiboeken waren dus nog vers en net geëvalueerd. “Natuurlijk zeiden we eerst wel even 'oeps' toen ze met het verzoek kwamen, maar aan de andere kant hebben we het net gedaan. Met die ervaring op zak durfden wij wel ja te zeggen”, vertelt voorzitter Clarine Bronkhorst.

De eerste toenadering vond al plaats kort nadat de mannenwedstrijd drie weken terug in Rotterdam door het naderende onweer werd stilgelegd. Bronkhorst, zelf tweede bij de masters, werd direct gevraagd of SVU het toernooi kon overnemen. Dankzij een tiental enthousiaste vrijwilligers en de roep van de rijders dat ze een NK op het uitdagende parcours van de Nedereindse Berg wel zagen zitten, was de deal snel beklonken.

‘Een titel is een titel’
Alleen dat lage deelnemersaantal zit toch wel een beetje dwars. De reglementen zeggen dat enkel de deelnemers die in Rotterdam al aan de start stonden mee mogen doen. “Het is jammer dat er zo weinig deelnemers zijn, maar het is niet anders”, meent Bronkhorst. “Wij zijn in ieder geval heel positief. Ik heb het idee dat er meer publiek zal zijn en de weersvoorspelling is positief. Wij zijn er klaar voor.”

Van de eenentwintig startgerechtigde rijders hebben in totaal dertien man hun deelname bevestigd. Een deel van de rijders kon niet nog zijn schema omgooien om in Utrecht weer aan de start te staan. Zo ook Ronald Haasjes, de bijna-kampioen van Rotterdam. De Staphorster kwam in de chaos van drie weken geleden als eerste over de streep en zou uitgeroepen zijn tot kampioen indien er bij de laatste doorkomst een einduitslag zou zijn opgemaakt. Intussen is hij geopereerd aan een slepende blessure aan zijn scheenbeen, waar hij al het hele seizoen last van heeft.

“Die operatie stond al gepland, mooi na het NK. Ik wilde het niet nog een keer verzetten, ook met het oog op het schaatsseizoen. Het is even niet anders, want het NK is het NK en een titel is een titel”, baalt Haasjes. “Voor mij is het nu vooral een kwestie van goed herstellen.”

Ook al zijn er al heel wat woorden gesproken over de hectiek in Rotterdam, Haasjes neemt het niemand kwalijk dat het drama zich uiteindelijk zo ontvouwd heeft. “Het was een heel lastige situatie, maar we hadden achteraf bezien best nog een rondje door kunnen gaan om het af te maken. Wie er ook wint zaterdag, diegene zal niet echt het gevoel hebben van een NK-titel. Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen. Ze moeten nu het beste ervan maken.”

Zonder Haasjes gaat de strijd om de Nederlandse marathontitel zaterdag om 18.30 van start. Publiek is welkom op vertoon van een geldig corona toegangsbewijs. Grote favorieten volgens Haasjes zijn Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns. Ariëns heeft Gary Hekman als sterke adjudant, Hoolwerf kan rekenen op een kwart van het deelnemersveld dat in zijn dienst rijdt. Eenlingen om in de gaten te houden zijn Ruben Ligtenberg, Marthijn Mulder en Tom den Heijer. 

Nachtkaars
Het Daikin NK Marathon is tevens de laatste marathonwedstrijd van het inlineseizoen. De organisatie van de Klim van Steenwijk heeft namelijk donderdag de knoop doorgehakt om hun evenement af te gelasten. “We hebben lang getwijfeld, gewikt en gewogen en alles overziende na overleg met de KNSB besloten om er een streep door te halen”, laat organisator Henk Ymker weten in een persbericht. “Het wordt te moeilijk en ingewikkeld om het evenement coronaproof te organiseren volgens de nu geldende (en helaas niet verder versoepelde) maatregelen.”

De klassieker in Steenwijk is de oudste skeelerwedstrijd van ons land en werd voor het eerst gehouden in 1985. De laatste dateert van woensdag 1 mei 2019, toen Gary Hekman bij de heren triomfeerde en Marijke Groenewoud bij de dames naar de overwinning sprintte. Hekman is overigens met zes overwinningen recordhouder in Steenwijk, waar hij in 2016 ook Europees kampioen werd.

Henk Veltkamp, namens de Sectie Inlineskaten bij de KNSB verantwoordelijk voor de marathons, is al volop bezig met het nieuwe seizoen nu het huidige als een nachtkaars lijkt uit te gaan. “Dit jaar was dan wel iets beter dan vorig jaar, maar al bij al is het toch heel sobertjes geweest. Als je nu op tv naar het voetbal kijkt lijkt het alsof alles al mag, maar als je zelf wat wilt organiseren loop je tegen allerlei regeltjes en voorschriften aan. Dat is een dubbel gevoel. We gaan nu onze energie steken in volgend jaar en hopen dat alles dan weer anders is.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan