Tickets
Shop
Nieuws 08 aug 2021

Crowdfunding in het schaatsen: 'Nood breekt wet'

Crowdfunding is hip. En hot. En happening in het schaatsen. Rijders die er niet in slagen om zelf de eindjes aan elkaar te knopen, doen steeds vaker een beroep op het publiek. Ook Lotte van Beek moet het al enkele seizoenen stellen zonder de financiële zekerheid van een schaatsploeg. Al houdt ze niet graag haar hand op, ze wil wel voor de derde keer naar de Winterspelen. “Nood breekt wet.”

Foto : Martin de Jong

De 29-jarige Van Beek werd de afgelopen jaren geplaagd door longproblemen. Prestaties bleven uit, ze raakte haar A-status kwijt en na het afhaken van sponsor TalentNED was er voor haar geen plek in een commercieel team. Het maakte haar nog strijdlustiger: “Opgeven, dat nooit!” Daarom doet ze een oproep aan het publiek om haar te helpen. Iedereen die 100 euro doneert, wordt lid van de Club van 100 en krijgt persoonlijke updates over haar Road to Beijing.

Van Beek wil 15.000 euro bij elkaar krijgen. Daarnaast is er nog een schouderlogo vrij op haar schaatspak dat 5000 euro moet opbrengen. Het geld is nodig om bijvoorbeeld de eigen bijdrage te kunnen betalen, zodat ze bij het gewest kan trainen. Dat is al gauw een paar duizend euro. Ook de kosten van materiaal en trainingskampen lopen in de papieren. "Vooral hoogtestages zijn enorme kostenposten. Om de irritatie aan mijn longen zo klein mogelijk te houden heb ik dat wel nodig. In de bergen heb ik het minst last. Vandaar dat ik nu ook drie weken op hoogte zit in Livigno.”

A-status
Lotte (van Beek) probeert het uit te zingen tot eind december. Dan staat het Olympisch Kwalificatie Toernooi op de kalender waar de tickets voor Beijing worden verdeeld. Als ze zich plaatst voor de Winterspelen en wordt voorgedragen door de KNSB, heeft ze tot en met de Spelen opnieuw recht op de felbegeerde A-status. Dan kan ze in elk geval weer een beroep doen op een beperkt pakket aan voorzieningen dat NOC*NSF beschikbaar stelt aan topsporters. Dat dekt dan nog steeds niet alle uitgaven, wat best ongemakkelijk voelt: ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet fijn vind om mijn hand op te houden. Je wilt het liever niet. Tegelijkertijd besef ik dat dit het seizoen is waarin ik het moet doen. Ik wil graag nog een keer laten zien wat ik kan. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me hiermee helpen. En me hebben overtuigd dat het even nodig is.”

Uiteraard spookt het door haar hoofd dat ze misschien wel nooit meer zo goed kan worden als ze geweest is. Haar staat van dienst mag er immers zijn: individueel brons op de 1500 meter en goud op de ploegenachtervolging bij de Winterspelen van Sotsji in 2014. En niet te vergeten de Europese titel in 2018 op de 1500 meter. Wat haar betreft is dat de mooiste: “Vooral door de weg die ik moest afleggen. Ik begon het seizoen ervoor in de Holland Cup met een tijd van 2.07 en dacht: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Ik reed nog geen deuk in een pakje boter. Een jaar later werd ik Europees kampioene.”

Spaarcenten
In het betreffende Olympisch seizoen (2017/2018) zat Van Beek overigens ook zonder ploeg. Onder de vleugels van Henk Hospes bij het Gewest Fryslân vielen de puzzelstukjes gaandeweg weer op hun plek. Ze wist zich op eigen kracht te plaatsen voor Pyeongchang. “Het was natuurlijk wel zwaar frustrerend dat ik in Zuid-Korea op eenhonderdste seconde het brons op de 1500 meter misliep. Dat ging toen naar Marrit Leenstra. Gelukkig maakte het Olympisch zilver op de team pursuit veel goed. Ik heb daardoor alle plakken van de Spelen,” zegt ze trots. Haar prestaties hebben haar door de jaren heen ook financieel wel wat opgeleverd. “Maar geloof me, één seizoen zonder sponsor en je bent door je spaarcenten heen.”

Het moet al een hard gelag zijn als je door fysieke problemen niet meer op je oude niveau kunt presteren. Die klap doet nóg meer pijn bij Van Beek, wetend dat ze na de luxe en faciliteiten bij grote schaatsteams als LottoNL-Jumbo en TalentNED een inzamelingsactie moet houden om überhaupt te kunnen sporten op topniveau. “Natuurlijk heb ik ook liever geen tegenslagen, maar mentale weerbaarheid en doorzettingsvermogen zijn gelukkig mijn sterkste punten. Ik heb het eerder geflikt zonder grote merkenploeg de Spelen te halen. Dat geeft me veel vertrouwen. Ik heb bewezen dat het kan. Ik geloof dat deze route met Henk Hospes voor mij de beste is.”

Heel langzaam voerde Van Beek de afgelopen maanden de druk in de trainingen op. Steeds een stukje verder, harder, zwaarder. Hospes remde haar af waar nodig, want de schaatsster wilde heel graag, en heel snel: “Juist door mijn longproblemen moet ik geduld hebben en het goed opbouwen. Op het zomerijs van Thialf liepen de trainingen weer lekker. Ik had er zoveel plezier in. Reed rond met een grote glimlach op mijn gezicht. Teamgenoten riepen: ‘Lot, je bent er weer!’ Ik ben super dankbaar dat ik me zo goed voel.”

Yvonne van Gennip Talentenfonds
Crowdfunding is niet nieuw in het schaatsen. Oud-schaatsster Yvonne van Gennip hielp met haar platform Talentboek de afgelopen jaren talloze jonge sporters om hun dromen waar te maken. De website Sport.talentboek.nl vermeldt indrukwekkende resultaten: 1553 talenten, 64 teams en een totaal gedoneerd bedrag van ruim 1,9 miljoen euro. Via het platform werven talenten zelf hun inkomsten. Diverse schaatsers maakten er in het verleden gebruik van. Om er een paar te noemen: Jutta Leerdam, Reina Anema, Dione Voskamp, Marwin Talsma … en ook ene Esmee Visser klopte in november 2017 aan bij de schaatsfans omdat ze nieuwe ijzers nodig had. De rest is geschiedenis. Een paar maanden later won ze Olympisch goud op de 5000 meter in Pyeongchang. Zo werd ze de opvolgster van diezelfde Yvonne van Gennip die haar geholpen had. Hoe idyllisch wil je het hebben?

Dankzij de Vriendenloterij en enkele vrienden van haar fonds kan Van Gennip - behalve via het crowdfundingplatform – talenten ook de mogelijkheid bieden een aanvraag in te dienen voor een financiële bijdrage. Dit jaar ging op die manier 41.000 euro naar 43 talenten. Met het startbedrag maken de sporters een donatiedoel aan op Talentboek waarna ze er meer van kunnen maken. Eén van de cheques was voor de 16-jarige kunstrijdster Lindsay van Zundert die zich heeft geplaatst voor de Olympische Winterspelen. Ze is de eerste Nederlandse sinds 1976 in deze discipline die daarin is geslaagd. Trouwens, ook Van Zundert schraapte eerder leuke bedragen bij elkaar via dit platform.

Nationaal Fonds voor de Sport
Van Gennip pakt de ondersteuning van sporters gedreven aan. Haar beweegreden is simpel. “Als jong schaatstalent heb ik geluk gehad dat ik me geen zorgen hoefde te maken over geld. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Samen met NOC*NSF en Jeugdfonds Sport en Cultuur heeft ze zich ingespannen voor een speciale talentvoorziening. “Met ondersteuning van de Ministeries van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen we talenten tot en met 21 jaar van wie de ouders een inkomen hebben rond het sociaal minimum een bijdrage geven. Bovendien komt er een nieuw Nationaal Fonds voor de Sport dat inspeelt op de markt van geefgelden. Daar krijgen we ook een bijdrage van 50.000 euro uit waarvan we inmiddels bijna de helft hebben kunnen uitkeren.”

De drievoudig Olympisch kampioene is blij en trots dat ze beginnende sporters kan helpen: “Het mooie van crowdfunding is dat je mensen betrekt bij de lange weg die je als sporter aflegt naar de top. Elke bijdrage - groot of klein - kan het verschil maken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan