Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2021

Canadezen komen superlatieven tekort voor nieuwe ijsbaan Québec

Het openingsweekend van de ijsbaan in Québec zit erop. De splinternieuwe ijshal, vernoemd naar Canadese schaatsheld Gaétan Boucher, kan op lof rekenen van de lokale topschaatsers. Zij hoeven voor een kwalitatief goede ijsvloer niet meer uit te wijken naar Calgary.

Laurent Dubreuil, regerend wereldkampioen op de 500 meter, is een van de schaatsers die opgroeide met mindere trainingsomstandigheden dan de atleten uit het westen van het land. Hij is dan ook dolenthousiast nu er bij hem praktisch om de hoek een nieuwe ijshal is gebouwd. "Het is lastig om objectief te blijven", glundert hij tegen de lokale media

"Er zijn banen waar je heel lekker schaatst, maar die eigenlijk gewoon niet mooi zijn. Hier is het schitterend. Mensen die het komen proberen, zullen het meteen in hun hart sluiten." De aanleg van de ijsbaan heeft voor de 29-jarige sprinter nog meer consequenties gehad. Hij en zijn vrouw besloten een kindje te krijgen, omdat hij door de ijsbaan om de hoek vaker thuis kon zijn. 

Voor veteraan Alex Boivert-Lacroix is de komst van de ijsbaan in Québec een uitkomst in het laatste jaar van zijn carrière. "Normaal heb ik altijd het gevoel dat ik op de vlucht ben. We kunnen twee weken schaatsen in Calgary en dan moet ik alles doen: starts, snelle bochten en als ik iets aan mijn materiaal wil aanpassen, is dat gedurende die twee weken. Nu hebben we alle tijd van de wereld."

De topschaatsers verwachten dat in de toekomst Québec een groter aandeel zal hebben in de Canadese schaatsploeg. "Het is enorm voor schaatsen in Canada", aldus Boivert-Lacroix. "In Québec hebben we een goede pool van schaatsers, die nu de kans krijgen om langere afstanden te rijden. Over vijf tot zeven jaar zal waarschijnlijk alleen daarom meer dan de helft van het team uit Quebec komen", durft hij wel een voorspelling te doen.

Voor het aankomende schaatsseizoen staan direct al een aantal grote wedstrijden gepland op de nieuwe ijsbaan. Eind december strijden de Canadezen om hun olympische startbewijzen tijdens de Olympic Trials. In januari 2023 is de ijsbaan gastheer van een internationaal toernooi als het viercontinentenkampioenschap in Québec gehouden wordt. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan