Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2021

'We zijn op zoek naar een opvolger voor Arjan Stroetinga'

Terwijl Jorrit Bergsma en Irene Schouten zich zondagmiddag bij de eerste wedstrijd van het seizoen (weer eens) van hun beste kant lieten zien, zocht Jan Coopmans tijdens de eerste mass start competitiewedstrijd al voorzichtig naar potentiële World Cup-gangers. Met name bij de mannen zal er de komende maanden een flinke puzzel moeten worden gelegd, constateert de 64-jarige bondscoach. "We zoeken een sprinter die het klappen van de zweep kent."

Foto : Neeke Smit

Het duurt nog even voordat Coopmans die puzzel daadwerkelijk moet gaan leggen, maar bij de eerste mass start van het seizoen is hem in ieder geval al 'een hoop' duidelijk geworden. Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Melissa Wijfje en Elisa Dul (allemaal uitkomend voor Team Zaanlander/Friesblond) staken er bij de vrouwen volgens hem met kop en schouders bovenuit, terwijl Jorrit Bergsma, eveneens van Team Zaanlander, zich bij de mannen oppermachtig toonde. "Ik ben zeker wat wijzer geworden, al moeten we deze wedstrijd nog niet te zwaar laten wegen", aldus Coopmans. "In augustus weten we dat nog niet iedereen op hetzelfde niveau is."

Natuurlijk werd de gevestigde orde goed in de gaten gehouden, maar met misschien wel extra interesse keek hij zondagmiddag naar de mannenwedstrijd. Aangezien Arjan Stroetinga er dit seizoen niet meer bij is (de Fries zette aan het eind van vorig seizoen een punt achter zijn carrière), hoopt Coopmans dat er zich zo snel mogelijk een sprinter aandient. "Want we zijn toch een beetje op zoek naar een opvolger voor Arjan", geeft Coopmans aan. "Of ik die al gezien heb? Er is wel een paar jongens dat écht goed bezig is, maar of zij  komend seizoen jongens als Bart Swings, Seung-Hoon Lee en Joey Mantia het al moeilijk kunnen maken, vraag ik me af."

Tijdens de World Cups zou Coopmans graag een aantal van die sprinters willen uitproberen, maar met de Olympische Spelen in aantocht is daar ogenschijnlijk weinig tijd voor. Bovendien moeten de maximale negen quotaplekken tijdens de World Cups nog worden veiliggesteld. "Dat betekent dat ik niet heel veel kan experimenteren", aldus Coopmans, die er nog niet over uit is hoe hij dat zal aanpakken. "Kies ik twee sprinters of kies ik voor een pure stayer in samenwerking met een sprinter? Dat laatste heeft de afgelopen jaren geweldig gewerkt door de wisselwerking tussen Stroetinga en Bergsma."

En dan is er ook nog een derde optie, vervolgt Coopmans: "De derde overweging is om voor twee grote motoren te kiezen die het hele veld proberen kapot te rijden, maar dat is vreselijk moeilijk in een wedstrijd van zeven minuten." En hoe zit het dan met de matrix? Door de goede resultaten van de afgelopen seizoenen staat de eerste positie van de mass start vooralsnog hoog op de matrix. De tweede positie staat echter niet op de matrix, wat betekent dat Coopmans een rijder moet aanwijzen die ook op een andere afstand in actie komt tijdens de Spelen van Beijing. "Kortom, het wordt een heel grote puzzel die we moeten oplossen."

Mass start competitie 1
Jorrit Bergsma toonde zich bij de eerste mass start  van het seizoen oppermachtig. De Fries had de wedstrijd volledig onder controle en zag halverwege de race ploeggenoot Jordy Harink als eerste een voorsprong pakken. Nadat Harink het gat kleiner zag worden, besloot Bergsma ernaartoe te rijden en er solo vandoor te gaan. De stayer van Team Zaanlander kreeg een kleine voorsprong en hield die tot de streep vast, al kwamen Jan Blokhuijsen en ploeggenoot Victor Ramler nog dichtbij.

Bij de vrouwen domineerden de rijdsters van Team Zaanlander/Friesblond de finale van de mass start competitiewedstrijd. Na een aantal rondes gingen Marijke Groenewoud en Melissa Wijfje als eersten op avontuur en nadat die bijna een halve ronde voorsprong hadden, probeerden Irene Schouten en Elisa Dul vanuit het peloton de aansluiting te maken. Dat lukte, waarna Groenewoud haar drie teamgenoten moest laten gaan. Schouten, Dul en Wijfje (in deze volgorde) kwamen vervolgens zonder te sprinten over de streep.

Bekijk hier de uitslagen van de eerste mass start wedstrijd.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan