Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2021

Amerikanen domineren ISU Junior Grand Prix in Courchevel

De Amerikaanse delegatie heeft bij de ISU Junior Grand Prix alle onderdelen gewonnen. De wedstrijd in het Franse Courchevel is voor de kunstrijders de aftrap van het seizoen. Voor Nederlandse deelname is het uitkijken naar de komende Junior Grand Prixs.

Foto : International Skating Union

Bij de overheersing van de Amerikanen moet wel worden aangetekend dat twee grootmachten in het kunstrijden bij de eerste wedstrijd afwezig waren. Rusland kan vanwege reisrestricties geen atleten naar Frankrijk afvaardigen en Japan heeft er voor gekozen om naar de eerste drie wedstrijden uit de reeks over te slaan. De grootste tegenstand voor de Amerikaanse ploeg kwam dan ook uit Canada, Zuid-Korea en het thuisland Frankrijk. 

De beste juniore van het weekend was de 15-jarige Lindsay Thorngren (foto boven). Na de korte kür van donderdag stond de Amerikaanse nog tweede achter haar landgenote Clare Seo (14), maar dankzij een sterk optreden in de vrije kür steeg Thorngren naar de eerste plaats met een puntentotaal van 181.45. Seo (174.80) moest genoegen nemen met brons. De Canadese Kaiya Ruiter (15) eindigde met 177.60 punten als tweede. 

Bij de mannen werden de eerste twee plekken bezet door Amerikanen. De 16-jarige Ilia Malinin begon met een comfortabele voorsprong aan zijn vrije kür, al leek hij die volledig te verspelen in het begin van zijn programma. Naar het einde toe kon hij zich echter sterk herpakken. Zichtbaar teleurgesteld verliet hij het ijs, maar zijn eindscore was ruim voldoende. Met 214.64 hield hij zijn 15-jarige landgenoot Lucas Broussard (192.31) ruim achter zich. Thuisrijder Francois Pitot veroverde het brons, mede doordat de Canadees Corey Circelli zijn vrije kür volledig verprutste. Het verschil tussen de twee was slechts 0.11. 

In het ijsdansen noteerden Katarina Wolfkostin en Jeffrey Chen de hoogste score. Het Amerikaanse paar was veruit de beste in beide küren en zette een puntentotaal neer van 165.01. Miku Makita en Tyler Gunara uit Canada volgden op de tweede plaats met 149.39 punten. Het Koreaanse duo Hannah Lim en Ye Quan reed een prima vrije dans en passeerde het Tsjechische paar Katerina Mrazkova en Daniel Mrazek. 

De komende weken trekt het Grand Prix-circus verder en kunnen de Nederlandse fans ook uitkijken naar deelnemers uit eigen land. Volgende week al rijdt Mikai van Ommeren de tweede Junior Grand Prix, eveneens in Courchevel. Van 2 tot en met 4 september rijdt Julia van Dijk in Kosice, Slowakije, twee weken later schaatst Dani Loonstra in Krasnoyarsk, Rusland. Bij de mannen, het ijsdansen en het paarrijden is Nederland niet vertegenwoordigd. De wedstrijden zijn live te zien en terug te kijken via het YouTube-kanaal van de ISU.

Bekijk hier de uitslagen van de ISU Junior Grand Prix in Courchevel.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan