Tickets
Shop
Nieuws 25 aug 2021

Aangepaste regels voor topteams om in Thialf te trainen

Alle topschaatsteams die gebruikmaken van de trainingsfaciliteiten in Thialf, zijn door de KNSB ingelicht over de aangepaste controleregels op het gebied van testen en gezondheid en hygiëne. Het aanscherpen van de maatregelen is het gevolg van onrust die is ontstaan over het verschil van inzicht dat er is onder de ploegen als het over wel of niet vaccineren gaat van sporters.

Foto : Neeke Smit

Alle teams zijn verplicht minimaal een keer per week een sneltest af te nemen bij alle rijders, ongeacht of ze gevaccineerd zijn of niet. De teamartsen hebben verder de plicht een bevestiging of rapportage van die test te delen met de KNSB-bondsarts. Wanneer er een team pursuit-training op het programma staat, moeten alle deelnemers van tevoren een negatieve sneltest kunnen afgeven.

De laatste maatregel heeft alles te maken met de ophef die er eerder deze week was, toen bleek dat  de ploegenachtervolging was geannuleerd. De reden was dat de leiding van Team Zaanlander vond dat de geldende gezondheidsregels door andere formaties onvoldoende werden nageleefd.  Bondscoach Jan Coopmans wilde vervolgens eerst meer informatie hebben over de situatie en liet naderhand per mail weten dat de training werd geschrapt.

Ondertussen heeft de KNSB de regelgeving - zoals de bond dat regelmatig doet - opnieuw bestudeerd. "De geldende Covid-regels zijn geëvalueerd en aangescherpt. Dat is een doorlopend proces waarbij steeds naar de landelijke regelgeving op dit terrein wordt gekeken. Leidend zijn de adviezen van onze bondsartsen die in direct contact staan met de medici van NOC*NSF. De gezondheid en privacy van de atleten zijn daarbij bepalend", aldus een woordvoerder van de KNSB.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan