Tickets
Shop
Nieuws 11 apr 2021

Toch Special Olympics voor shorttrackers dankzij Even tot hier

Van priklocatie naar Rick-locatie, dat was zaterdag de uitsmijter van het satirische programma Even tot hier. Vandaag zou eigenlijk het Special Olympics Nationaal Shorttrack evenement plaatsvinden in Alkmaar, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. Dankzij de televisiemakers werden de g-sporters verrast en mochten ze toch een wedstrijd schaatsen. Yara van Kerkhof gaf het startschot op de Westfries in Hoorn, wat nu een vaccinatielocatie is.

Op de 400-meterbaan van Hoorn ligt geen ijs meer en is een grote witte tent verrezen. Hier kunnen mensen terecht voor hun coronavaccinatie. Maar op het middenterrein is de 30x60-meterbaan nog wel in gebruik. Op vrijdagochtend was er op de semi-overdekte baan een training met wedstrijd geregeld voor de groep verstandelijk beperkte shorttrackers, waaronder Rick Spiering van TeamNL.

Voor het tweede jaar op rij werd het nationale shorttrackevenement in Alkmaar afgelast vanwege de pandemie. De makers van Even tot hier trokken zich het lot van deze doelgroep aan en zorgden voor de verrassing. "We zijn erg blij dat ze voor ons een uitzondering maken", vertelde regisseur Tom Roes in het Noordhollands Dagblad, verwijzend naar de priklocatie. "Dat de Special Olympics wederom niet doorgaan, is een teleurstelling. Wij laten het op deze manier wel doorgaan."

Een dag van tevoren kreeg Yara van Kerkhof een telefoontje, of zij het startschot wilde geven en bloemen uitreiken tijdens de prijsceremonie. "Ik moest even regelen dat het lukte, want we hadden nog een evaluatie met het team", lacht Van Kerkhof aan de telefoon. "Maar ik wilde het graag doen, want ik vind dit belangrijk voor de deelnemers. Het is mooi om hen blij te kunnen maken." Tijdens de opnamen kwam Van Kerkhof als verrassing aangelopen en loste vervolgens het startschot.

De wedstrijd werd gewonnen door Dick Verbeek uit Alkmaar. Zoevend langs de pylonen reed hij het veld op een ronde achterstand. "Het is gaaf om hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en gedrevenheid te zien", vertelt Van Kerkhof. "Iedereen probeert op zijn eigen manier zo hard mogelijk te rijden en laat zich ook niet uit het veld slaan als er eentje sneller is. Het is een team, ze kennen elkaar goed en gunnen elkaar veel. Het was voor hen allang mooi dat ze weer samen op het ijs konden staan."

"Voor iedereen is het belangrijk om te sporten", vervolgt Van Kerkhof. "Als topsporters hebben wij het voorrecht dat het gewoon mag, maar zij hebben dat een hele tijd niet mogen doen. Ik hoop dat dat snel weer opgepakt kan worden, want het is ook een uitlaatklep en iets om naar uit te kijken." Na afloop kwamen de shorttrackers een praatje maken met Van Kerkhof. Een van de jongens vertelde dat zijn vader niet zo lang geleden is overleden. "Het vooruitzicht van de Special Olympics in januari houdt hem op de been. Het duurt nog lang, maar zoiets geeft hem houvast en iets positiefs."

Van 22 tot en met 28 januari 2022 vinden de World Winter Games plaats in het Russische Kazan. Special Olympics TeamNL bestaat op dat toernooi uit 29 atleten in vier wintersporten. "Zo komen de sporters op plekken waar je anders niet gauw komt. Ze kijken heel erg uit naar die wedstrijd, daar hadden ze het steeds over", glimlacht Van Kerkhof.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan