Tickets
Shop
Nieuws 02 apr 2021

Tijssen wordt hoofdcoach bij Worldstream: 'Begon het te missen'

Rutger Tijssen treedt per direct toe tot de begeleidingsstaf van Team Worldstream. De 47-jarige Amsterdammer gaat bij de kersverse schaatsploeg aan de slag als hoofdcoach en bekleedt die functie komend seizoen samen met Kosta Poltavets. "Het beter maken van atleten vind ik het leukste wat er is", vertelt hij tegenover schaatsen.nl

Foto : Vincent Riemersma

Tijssen werkte, na een twee jaar durend avontuur in China, het afgelopen seizoen als programmamanager bij TalentNED, maar kreeg daar vorige maand te horen dat zijn functie kwam te vervallen. Lang hoefde hij daar echter niet van te bekomen, want nog geen week na zijn afscheid bij de juniorenploeg werd hij door Kosta Poltavets uitgenodigd voor een kop koffie. "Om te sparren over ons vak, dat doen we wel vaker", legt Tijssen de reden van het gesprek uit. Er bleek echter meer achter het gesprek te zitten dan hij aanvankelijk had gedacht. "Kosta vroeg me recht op de man af of ik hem komend seizoen zou willen ondersteunen. Dat overviel me. Ik zei tegen hem dat ik er later op terug zou komen."

De verbazing maakte al gauw plaats voor enthousiasme en na een goed gesprek met het thuisfront was de keuze snel gemaakt. "Ik merkte dat ik er een glimlach van op mijn gezicht kreeg en mijn vrouw zag ook een bepaalde energie bij me. Ze zei ook meteen: 'Ga het nou maar doen!' Dat was voor mij heel belangrijk", aldus Tijssen, die bij Worldstream de uitgelezen kans krijgt om te doen wat hem het beste ligt: sporters naar een hoger niveau tillen. "Ik merkte de afgelopen jaren dat ik het coachvak toch wel begon te missen. Het was niet zo dat ik er echt naar op zoek was, maar als ik mezelf de vraag stelde wat ik het liefst wilde doen, kwam ik erop uit dat ik het leuk vind om met mensen te werken. Die omgeving heb ik nu gevonden en daar kijk ik erg naar uit."

Bij zijn nieuwe werkgever vervult Tijssen de rol als hoofdcoach 'met een hele sterke back-up van Kosta'. In de praktijk komt het erop neer dat Tijssen de dagelijkse leiding heeft en dat Poltavets een grote rol speelt in het geheel van de ploeg. "We geloven heel erg in het versterken van elkaar en door alles samen te doen brengen we het beste van beide werelden bij elkaar", vertelt Tijssen. "Voor Kosta is dat de innovatiewereld en zijn kijk op de sport, voor mij is dat de organisatorische kant. Juist omdat we elkaar kunnen versterken, werk je elkaars mindere punten weg en zorg je er uiteindelijk voor dat er hele mooie dingen bereikt kunnen worden. We zitten nog geen jaar in het schaatsen en hebben nu al écht iets neergezet."

Team Worldstream (tot oktober Team NXTGEN) werd in juni door Koen Verweij en Jutta Leerdam opgericht en kreeg aan het begin van vorig seizoen een topteamlicentie van de KNSB verstrekt. Het commerciële team bestaat inmiddels uit tien rijders, waarvan Merel Conijn, Esther Kiel en Dione Voskamp de nieuwste aanwinsten zijn. "Op papier hebben we een hele mooie ploeg staan die elkaar beter gaat maken en competitief gaat zijn aan alles en iedereen", verzekert Tijssen. "Mijn persoonlijke doel is om iedere atleet te ondersteunen in het bereiken van zijn of haar doel. Voor de één is dat olympisch kampioen worden en voor de ander is dat het halen van de World Cups. Iedereen bevindt zich in een andere fase van hun carrière en dat maakt dit werk zo leuk."

De komst van Tijssen betekent dat Jan Bos een stapje terug doet bij Team Worldstream. De voormalig wereldkampioen sprint zal binnen de ploeg actief blijven in een adviserende rol aan Poltavets en Tijssen. Bos fungeerde het afgelopen seizoen als assistent van Poltavets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan