Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2021

KNSB Talent Teams klaar voor komend seizoen

De KNSB heeft afgelopen winter een extra impuls gegeven aan de Talent Teams. In deze teams worden junioren begeleid door fulltime coaches om zich te ontwikkelen in hun route naar de top. Mede door de structurele aanwezigheid van gekwalificeerde krachttrainers en fysiotherapeuten staan er nu, verspreid door heel Nederland, vijf krachtige teams.

De KNSB Talent Teams, bestaande uit Noord, Noordwest, Midden-Oost, Zuidwest en Zuid, bieden jaarlijks onderdak aan tientallen langebaanschaatsers, shorttrackers en inlineskaters waar de jonge rijders aan hun techniek kunnen werken. Ondanks de coronapandemie is er afgelopen seizoen veel progressie geboekt. "Er is een stevige kwaliteitsslag gemaakt binnen de teams, waardoor we onze toekomstige toppers nog beter kunnen opleiden voor de Olympische Spelen van Turijn in 2026", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Met de structureel aanwezigheid van fysiotherapeuten en krachttrainers zijn de begeleidingsteams eveneens optimaal bezet. "Juist bij sporters in ontwikkeling is het van groot belang dat de krachttraining goed en verantwoord gebeurt", aldus De Wit. "De inzet van fysiotherapeuten is onmisbaar om in goede gezondheid optimaal te presteren. Dat hebben we nu bij alle teams goed voor elkaar." Naast de begeleiding op fysiek vlak krijgen de rijders ook ondersteuning op het gebied van prestatiegedrag, voeding en een duale carrière (sporten naast een opleiding). 

Inspelen
De vijf KNSB Talent Teams, die voorheen door het leven gingen als regionale talentencentra (RTC's), hebben allen aansluiting gekregen bij een TeamNL Centrum (voorheen CTO). Daarmee stimuleert sportkoepel NOC*NSF de ontwikkeling van topsporters zo dicht mogelijk bij huis. Bij deze centra komen de rijders ook in aanraking met talenten vanuit andere disciplines. "De infrastructuur is van hoge kwaliteit en dankzij de NOC*NSF gewaarborgd voor de lange termijn", zegt De Wit. Achter elk team staat een ervaren bestuur waarin de vrijwilligers hun kennis van de sport en de regio bundelen. "Die besturen zitten vol kwaliteit, met mensen die ook weten welke kansen er in de regio liggen. Uiteindelijk draait het maar om één ding: het optimaal ondersteunen van onze atleten."

Voor het aankomende seizoen merkt hoofdcoach talentontwikkeling Jetske Wiersma dat de sporters gemotiveerd zijn en zin hebben om weer te trainen. "Sommige teams zitten nog in hun rustperiode, maar vanaf april beginnen we volop met de trainingen." Ondanks de weggevallen wedstrijden is het geen verloren seizoen geweest. "Het was soms wel wat moeilijker om doelen te stellen. Daar moesten de coaches ook wat meer op inspelen. Gelukkig konden de rijders zichzelf meten tijdens de alternatieve trainingssessies in Thialf. Zo werd ook het onderlinge competitiegevoel wat behouden."

Hoe de wedstrijdkalender eruit gaat zien, is nog niet bekend. "Wat dat betreft is het, ook voor komende winter, afwachten. Door de coronacrisis weten we nog niet of alle wedstrijden door kunnen gaan. Maar we gaan gewoon toewerken naar de NK's en Junior World Cups alsof het een normaal seizoen is. We mogen met de teams, door de uitzonderingspositie die we hebben gekregen, wel op binnenlocaties blijven trainen. We hopen dan ook dat we deze zomer wederom met alle KNSB Talent Teams op het zomerijs in Thialf kunnen schaatsen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan