Tickets
Shop
Nieuws 12 apr 2021

Gehoopte overstap voor Huisman: 'Blij dat ik die stap mag maken'

Kay Huisman had na het seizoen wel gehoopt op een uitnodiging voor de nationale shorttrackploeg, maar toch leek de kans klein en hield hij niet echt rekening met een overstap. Bondscoach Jeroen Otter heeft zijn kwaliteit en potentie echter wel gezien en geeft de 23-jarige shorttracker nu de kans om zich verder te ontwikkelen in het team. Bij de NTS komt Huisman veel oude bekenden tegen.

Foto : Soenar Chamid

Het begon met een appje van Niels Kerstholt, de coach van het KNSB Talent Team Midden-Oost. "Hij stuurde: ik bel je zo, dat wordt een leuk gesprek", vertelt Huisman. "Toen kreeg ik te horen dat ik was uitgenodigd voor de NTS. Niels zei: 'Ik heb een auto verkocht'. Eerst viel het kwartje nog niet helemaal. Vervolgens zei hij: 'Jij bent de auto'. Toen had ik hem door, haha. Wat ik dacht? Yes, mooi! Ik zat erop te hopen, maar had dit niet echt zien aankomen. Afgelopen seizoen hebben we het er wel over gehad. Stel, de uitnodiging komt, dan zou ik die zeker accepteren."

Als junior reed Huisman nooit een WK voor junioren of een World Cup om alvast te ruiken aan het echte werk op het mondiale strijdtoneel. "Ik ben pas hard gaan rijden na mijn juniorentijd", klinkt het zelfbewust. Voor zijn gevoel zat hij sindsdien wel al langer tegen het niveau van de nationale ploeg aan te hikken. "Het afgelopen jaar reed ik op wedstrijden goed tussen de jongens van de NTS. Nu mag ik ook echt die stap maken. Het is wel bijzonder om in een olympisch seizoen te beginnen. Als ik een goede zomer draai, kan ik van waarde zijn op de Spelen. Ik ga er alles aan doen en kijken waar het schip strandt. Ik hoop zeker een wereldbekerwedstrijd te kunnen rijden."

Bij de NTS komt Huisman een hoop oude bekenden tegen. Met Bram Steenaart, Friso Emons, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en ook Georgie Dalrymple, Melle en mede-nieuwkomer Jens van 't Wout heeft hij in het verleden in een ploeg gezeten. "Ja, dat is wel leuk. Ik kreeg ook al berichtjes van een aantal jongens", zegt hij na het opsommen van de namen. Met de start van het nieuwe seizoen en de bekendmaking van de selectie komt er ineens een hoop op Huisman af. "Ik laat het allemaal even over me heen komen. Een aantal dingen moet geregeld worden. Ik woon op dit moment nog in Utrecht, dus ik heb nog niet met de ploeg getraind. Ik ga zo spoedig mogelijk verhuizen naar Heerenveen", besluit hij lachend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan