Tickets
Shop
Nieuws 12 apr 2021

Testwedstrijd inlineskaten alles behalve normale wedstrijd

Aanstaande zaterdag gaat het inlineseizoen van start. De piste, de rijders, de jury: op het eerste gezicht is er weinig anders dan in andere seizoenen. Toch is het testevenement in Heerenveen in meerdere opzichten bijzonder. Als een van de eerste sporten in Nederland mag er namelijk weer een wedstrijd worden georganiseerd. En daar komt nog heel wat bij kijken.

Foto : Neeke Smit

Het testevenement in Heerenveen is onderdeel van de pilot met toegangstesten die landelijk wordt gehouden. De wedstrijd is eigenlijk slechts de omkadering waarin die pilot plaatsvindt. Om alles gecontroleerd te laten verlopen, geldt een aantal regels waar men zich aan te houden heeft. "De KNSB heeft zich aangemeld als organisatie die mee wilde doen aan de testevenementen. Wij mogen dat doen, maar wel onder een aantal voorwaarden", aldus Simone Douma-Murris van de sectie inlineskaten bij de KNSB.

Een van de regels waar aan moet worden voldaan is dat iedereen die bij de wedstrijd aanwezig wil zijn zaterdagmiddag met een negatieve test in de hand aan moet komen in Heerenveen. Dat geldt ook voor de deelnemers, maar ook trainers, juryleden en andere aanwezigen. Let wel: een test van de GGD is niet afdoende. De test moet gepland worden via de website testenvoortoegang.nl. Alleen via die weg kun je jezelf toegang verschaffen tot het testevenement. Het wordt de deelnemers dus niet bepaald makkelijk gemaakt.

Bij de wedstrijdorganisatie stroomden de afgelopen week vragen binnen over het testevenement. "Het bericht was er nog niet uit, of ik had bij wijze van spreken de deelnemerslijst al gevuld met mensen die een bericht stuurden dat ze mee wilden doen", zegt sectievoorzitter René de Klein desgevraagd. Ook bij Douma-Murris loopt het storm. "Er zijn veel vragen en soms is er irritatie dat bijvoorbeeld ouders er niet bij kunnen zijn. Ik snap dat wel, maar het gaat ook voor een groot deel buiten ons om."

Nuttig
In het geval van de testwedstrijd is de locatie bepalend voor de regels die gelden. De locatie in Heerenveen is niet heel groot, vooral omdat het volledige evenement onder het dak van de inlinepiste moet plaatsvinden. Vermenging van geteste en ongeteste mensen buiten de piste om is uit den boze. De tenten die normaal gesproken op het grasveld voor de piste worden opgezet kunnen dus voor deze specifieke wedstrijd niet worden gebruikt.

"Dat is nou eenmaal de fieldlab", zegt Douma-Murris. "Al die geteste mensen moeten bij elkaar. De regels zijn niet bedacht om mensen te pesten, maar we moeten aan deze condities voldoen om de test nuttig te laten zijn." De limiet aan het aantal personen dat op locatie aanwezig kan zijn is dus met een reden. Daarom is naast de negatieve test ook een toegangsbewijs voor de wedstrijd vereist. Voor de testwedstrijd is dat de uitnodiging van de KNSB.

Geselecteerde deelnemers kunnen zich tot en met 15 april hier inschrijven. Trainers/begeleiders dienen zich aan te melden bij de KNSB én moeten ook een negatieve testuitslag via testenvoortoegang.nl kunnen tonen. Deelnemers en betrokkenen bij de wedstrijden van 2021 kunnen via de app Sportity op de hoogte blijven door met het password ISW2021 in te loggen op het nieuwe kanaal.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan