Tickets
Shop
Nieuws 29 apr 2021

Elisa Dul wil naar EK Inlineskaten: 'Past perfect in de planning'

Met de start van het seizoen voor de deur wagen de liefhebbers van het inlineskaten al gauw een snelle blik op de startlijst van de eerste twee wedstrijden in Heerenveen. Met Elisa Dul is op die lijst een opvallende naam terug te vinden. De 22-jarige rijdster start het seizoen met de ambitie om zich te plaatsen voor het EK in Portugal.

Foto : Neeke Smit

Het is al een tijdje terug dat Dul aan de start stond van een toernooi. Het WK van 2018 in Heerde was de laatste keer dat ze het oranje tenue van de nationale selectie aantrok. Een jaar later reed ze nog wel nationale wedstrijden en het NK in Wervershoof en Medemblik, maar haar hoofddoelen legde ze steeds nadrukkelijker in de winter.

Nu wil Dul zich ook weer in de zomerperiode tonen. "Vorig jaar heb ik eigenlijk geen enkele wedstrijd gereden. Dat miste ik toch wel. Ik vind het heel leuk en het is toch belangrijk om te doen wat je leuk vindt." Dat de coronapandemie zorgde voor een vervroegd einde van het schaatsseizoen hielp Dul nog een handje. Dul plaatste zich niet voor de ISU-bubbel in Heerenveen en verlegde daarna al vrij snel haar focus.

De gedachtes aan het zomerseizoen hebben Dul de afgelopen tijd erg gemotiveerd. "Dit jaar ben ik in maart bezig gebleven en heb ik ook weer op de piste gereden. Dat heb ik vorig jaar mede vanwege corona helemaal niet gedaan. Ik vond het zo leuk dat ik ook weer aan wedstrijden mee wilde doen en toen vroeg Arjan (Samplonius, trainer, red.) ineens of ik ook het EK wilde rijden, omdat het perfect paste in de planning. Daar had ik eigenlijk nog helemaal niet naar gekeken", lacht ze.

Zomerijs
"Het is super leuk dat het weer kan en dat de mogelijkheid voor mij er is om weer een toernooi te doen", vertelt Dul. "De afgelopen jaren heb ik wel de NK’s gereden, maar als het WK pas in september zit, is dat te laat voor het schaatsen. Bij het EK hing het er vaak om. Want als ik het doe, wil ik het wel goed doen en er echt voor gaan."

Dit keer passen de puzzelstukjes perfect in elkaar. Met Team Zaanlander bereidt ze zich de komende tijd voor op de periode zomerijs in Heerenveen, die met twee weken is vervroegd. Half juni is ze fysiek dus in orde en kan ze zich optimaal voorbereiden op het EK in Canelas, dat een maandje later op 18 juli begint. Voordat het zover is rijdt ze eerst de wedstrijden die de KNSB de komende maanden speciaal voor topsporters organiseert.

Doelen
Vorige week zondag begon dat al met de trainingswedstrijd die bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni hadden georganiseerd tijdens de selectietraining. Daar voelde de tweevoudig Nederlands kampioene op de 1000 meter voor het eerst sinds heel lange tijd de wedstrijdspanning voor een inlinewedstrijd. "Het was al zo lang geleden, dus ik was best nerveus", geeft de veelzijdige rijdster toe. "Ik had al heel lang niet gestart en we begonnen direct met een 500 meter. Het was wel spannend, maar je verleert het nooit. Het is net fietsen."

Uiteindelijk wist Dul die zondag de 500 meter te winnen. Een goede opwarming dus op weg naar het EK. "Het was leuk en mooi om te zien dat bij iedereen de spanning en de zenuwen weer kwamen. Sommigen hebben al heel lang geen wedstrijd kunnen rijden, dus het was goed dat we de kans kregen om te oefenen."

De goede start van het seizoen hoopt ze voort te zetten nu het ook daadwerkelijk om de knikkers gaat. Op de sprintafstanden gaat ze voor de overwinning, maar op de langere afstanden is een hoge klassering niet haar grootste doel. "Ik wil vooral lekker en goed te rijden. Ik focus op mijn technische doelen", stelt ze. "Maar in de eerste plaats hoop ik dat ik me plaats voor het EK en dat ik daar naartoe kan werken. En dat het EK blijft staan op de kalender natuurlijk!"

De volledige deelnemerslijsten voor de topsportwedstrijden inlineskaten zijn terug te vinden via schaatsen.nl/kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan