Tickets
Shop
Nieuws 19 apr 2021

Wedstrijdsimulatie zorgt voor zenuwen én eerste prikkel richting topsportwedstrijden

Wat doe je als je in de huidige coronasituatie ter voorbereiding op de topsportwedstrijden je selectie toch nog een wedstrijdprikkel wilt geven? Die vraag stelden bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni zichzelf toen duidelijk werd dat een select gezelschap de komende weken mag meedoen aan de inlineskatewedstrijden. De oplossing: een wedstrijdsimulatie tijdens de nationale trainingen.

Foto : Glenn Wassenbergh

Afgelopen zondag was het zover. Ruim dertig senioren en junioren die tot de selectie van Fiers en Berga-Belloni behoren waren op de training afgekomen. Het programma van de dag: 500 meter met voorrondes en finales, een puntenkoers en tot slot een aflossingswedstrijd. De bondscoaches waren ook scheidsrechter, klokkers en omroepers en disciplinemanager Marcel Scheperkamp was het levende rondebord. Zo was er met minimale bezetting toch alles geregeld om zo dicht als mogelijk in de buurt te komen van een echte wedstrijd. 

De rijders benaderden het dan ook als echte wedstrijd, zag Fiers. "Vanmorgen merkten we dat het beste. Normaal is de sfeer ontspannen, nu was er meer spanning. Nog niet als bij een echte wedstrijd of een NK, maar de spanning en de stiltes waren er wel. Dat is juist goed. Normaal hebben we nu al heel wat wedstrijden gehad, ook internationaal. Nu hebben we nog niets gehad. Hoe meer wedstrijdbeleving je krijgt, hoe beter het is."

Spanning
Bij de vrouwen ging de 'dagzege' naar Bente Kerkhoff. De rijdster had naar eigen zeggen geen last van spanning. "Ik had het vooral naar mijn zin. Het was gewoon gezellig, maar een aantal anderen zeiden wel dat het echt anders voelde dan een normale training. Ik denk dat iedereen wel blij was dat dit mogelijk is en dat iedereen er veel zin in had."

Dat gevoel wordt bevestigd door Marc Middelkoop. De 22-jarige rijder heeft het een winter lang zonder schaatswedstrijden moeten stellen en kijkt dus al enige tijd met smart uit naar het moment dat het skeelerseizoen van start gaat. "Dit is toch wel even anders dan de dingen die je normaal in de training doet. Het geeft extra spanning en er is een goed niveau. Het was leuk om dit weer te doen."

Het belangrijkste doel van de topsportwedstrijden die vanaf eind april georganiseerd gaan worden, is om de bondscoaches meer inzicht te geven voor het vormen van hun EK- en WK-selectie. De wedstrijdsimulatie van zondag speelt dus een belangrijke rol in de voorbereiding op die wedstrijden. "In de huidige omstandigheden is dit superbelangrijk", vertelt Fiers. "We wilden toch de rijders de kans geven om deze wedstrijdbeleving mee te pakken. Bij de eerste echte wedstrijd zijn ze er nu iets beter klaar voor."

Streepje voor
Het EK Inlineskaten staat al vrij snel op het programma. Van 18 tot en met 25 juli wordt dat toernooi in Portugal afgewerkt. Fiers heeft vertrouwen dat het kampioenschap door zal gaan. "Ik heb goede hoop, maar ik ga natuurlijk niet zeggen dat het met honderd procent zekerheid doorgaat. Wij werken achter de schermen wel door. Bij het EK heb ik daar een goed gevoel bij. Het komt snel en geeft ons wat problemen met de kwalificaties, maar dankzij een fantastische opzet van wedstrijden kunnen we wel een selectie maken."

Dankzij de landelijke wedstrijden die gaan komen, denkt Fiers dat de Nederlanders internationaal gezien stiekem nog wel een streepje voor kunnen hebben. "We moeten blij zijn dat we al wedstrijden kunnen rijden. Op dat gebied hebben we een voordeel ten opzichte van omliggende landen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan