Tickets
Shop
Nieuws 07 apr 2021

Anema naar Jumbo-Visma: 'Siep zei: je gaat van Cambuur naar Ajax'

Na vier succesvolle jaren bij Team FrySk heeft Reina Anema haar welverdiende transfer te pakken. De 27-jarige Gorredijkse maakt de komende twee seizoenen onderdeel uit van Team Jumbo-Visma, waar ze zich volledig op het topsportleven kan richten. "Er zit nog heel veel rek in mij."

Foto : Robert Prins

Anema, die met haar ploeg al aan het nieuwe seizoen was begonnen, ging er niet meer van uit dat er nog teams waren die interesse zouden hebben. "In een olympisch jaar verwacht je sowieso niet zoveel veranderingen", vertelt Anema telefonisch. Bij Team Jumbo-Visma bleek er echter nog wel behoefte te zijn aan een vierde allroundster, waardoor Anema twee weken geleden 'enigszins verrast' een telefoontje kreeg van Jac Orie. "Natuurlijk voelde ik me heel vereerd, maar het was niet zo dat ik meteen dacht: yes, ik ga het doen. Ik zat heel goed op mijn plek bij Team FrySk en heb daar hele mooie tijden gehad. Dat ga je niet zomaar verlaten."

Ze bracht haar coach Siep Hoekstra meteen op de hoogte en samen bespraken ze de opties op een zo objectief mogelijke manier. Hoewel de keuze 'zeker niet gemakkelijk' was, besloot Anema na lang wikken en wegen toch op het aanbod van Orie in te gaan. "Wat mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven, is toch wel de manier waarop zij werken en hoe zij trainen. Dat heeft mij altijd al geïnteresseerd en nu krijg ik de kans om het zelf te gaan ontdekken", verklaart de Friezin haar keuze. "Bovendien kan ik me bij Jumbo-Visma volledig bezighouden met schaatsen en hoef ik niet meer op zoek te gaan naar persoonlijke sponsoren. Ja, deze kans moest ik wel grijpen."

Compliment
Dat Anema de komende twee seizoenen mag uitkomen voor het 'beste schaatsteam ter wereld', vindt ze een supergroot compliment aan Team FrySk. Bij die ploeg heeft ze onder de vleugels van Siep Hoekstra het beste in zichzelf naar boven gehaald. "Team FrySk verdient echt een bijzonder plekje in mijn hart en Siep al helemaal. Zonder hem had ik deze stap nooit kunnen maken", aldus Anema, die bij haar afscheid meerdere tranen heeft laten vallen. "Siep was er ook wel emotioneel onder, maar aan de andere kant is hij ook supertrots dat het gelukt is. Hij spreekt vaak in voetbaltermen en zei: je gaat nu van Cambuur naar Ajax. Daar kon ik wel om lachen."

Met twee zilveren medailles op de Daikin NK Afstanden (op de 3 en 5 kilometer) en een bronzen medaille op het Daikin NK Allround kende Anema een zeer succesvol seizoen. Volgens de Friezin was het zelfs haar beste seizoen ooit. "Ik word elk jaar een stukje beter en nu ik eenmaal op het podium heb gestaan, wil ik dat vaker ervaren", zegt een ambitieuze Anema. "Ik hoop verder veel over mezelf en van mijn teamgenoten te leren. Zij hebben allemaal een bult aan ervaring en ik vind het supermooi dat ik nu met dames kan trainen waarmee je het afgelopen jaar samen op het podium hebt gestaan. Ik denk dat dat het niveau van de trainingen zeker omhoog kan brengen."

Op de vraag of ze zich net als haar ploeggenoten op de Olympische Spelen richt, is ze duidelijk. "We weten allemaal hoe lastig het is om je je daarvoor te kwalificeren, maar het is wel altijd een droom geweest om daar te staan", vertelt Anema, die zich niet gaat toeleggen op één afstand. "Ik denk dat ik mezelf vooral op de 1500, 3000 en 5000 meter nog verder kan ontwikkelen, dus het zou mooi zijn als ik me op één of meerdere afstanden kan plaatsen. Iedereen zegt dat er nog heel veel rek in me zit."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan