Tickets
Shop
Nieuws 30 sep 2020

KNSB zet na besluit ISU schouders onder alternatieve wedstrijdkalender

Foto : Soenar Chamid

De KNSB en eventpartner House of Sports hebben begrip voor het besluit van de ISU om de alternatieve reeks World Cups in Thialf vooralsnog niet door te laten gaan. Er is vastberadenheid om alsnog een reeks goede wedstrijden in eigen land van de grond te krijgen.

"Wij zien ook de positieve kant", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB. "De ISU houdt immers de deur open voor een reeks World Cups begin 2021, rond de EK Allround en Sprint in Thialf. Het is voor de schaatssport van groot belang, zeker in een pre-olympisch jaar, dat internationale topwedstrijden doorgang kunnen vinden. We denken nog steeds dat dat mogelijk is: een gezonde en veilige reeks topwedstrijden in schaatsmekka Heerenveen. Wij zullen er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

De KNSB en eventpartner House of Sports zullen zich tevens inspannen om de schaatskalender ook in november en december attractief te houden. "We gaan ons best doen om ook voor 1 januari nog enkele topwedstrijden in Thialf te organiseren", zegt De Wit. "De komende dagen gaan we met betrokken partijen rond de tafel om te kijken wat er allemaal mogelijk is."

Vooralsnog staat het World Kwalificatie Toernooi (WCKT), van 30 oktober tot en met 1 november, nog stevig op de kalender. Van 26 tot en met 28 december worden de NK Afstanden verreden. Wat er tussen deze twee grote evenementen gebeurt, wordt de komende weken dus nader ingevuld.

"Het is in belang van de hele schaatssport dat we goede wedstrijden organiseren", zegt Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports. "We moeten het besluit van de ISU respecteren, gezondheid gaat immers boven alles. We zetten er nu gezamenlijk de schouders onder om ook in de eerste seizoenshelft een sterke nationale schaatskalender samen te stellen. Ik ben daar zeker positief over."

Veiligheid voorop
De afgelopen weken hebben de KNSB en House of Sports intensief gewerkt om de alternatieve World Cups te organiseren volgens het bubbelconcept. De Wit: "Veiligheid stond voorop. Er zijn uitgebreide protocollen opgesteld voor huisvesting, transport, trainingen en wedstrijden. Aan alle details was gedacht, dit is een mooie basis om te gebruiken bij onze nationale wedstrijden."

De Wit was optimistisch over de besluitvorming bij de ISU. "We hadden goede hoop dat de World Cup-bubbel echt van de grond zou komen in Thialf. Dat was goed voor de sporters, goed voor de fans, goed voor de sponsors, en dus ook goed voor de schaatssport."

Dat de ISU anders besliste, kwam tamelijk onverwacht. "Er is te veel twijfel aan het welslagen, op zo korte termijn. Jammer, maar daar moeten we begrip voor hebben. Want ieders gezondheid staat voorop en atleten en begeleiders moeten zich veilig en comfortabel voelen in zo'n schaatsbubbel. Wij gaan ervoor zorgen dat januari een attractieve schaatsmaand wordt, met een reeks goede wedstrijden in de aanloop daar naartoe."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan