Tickets
Shop
Nieuws 30 sep 2020

Huizinga: 'Wil de stap naar de top vijf maken'

Met zijn 23 jaar geldt hij nog altijd als een groot talent, maar volgens Chris Huizinga is de tijd voorbij om op zijn talent te teren. In zijn vierde jaar bij Team Jumbo-Visma is de Groninger gebrand om de volgende stap in zijn carrière te zetten en zich op het internationale strijdtoneel te begeven. "Ik sta elk jaar aan de start met het idee dat het nu moet gebeuren."

Foto : Robert Prins

Huizinga is ambitieus, maar tegelijkertijd ook voorzichtig. Hoewel hij er op basis van de testen beter voor staat dan vorig jaar, is het volgens hem nog te vroeg om iets zinnigs over zijn niveau te zeggen. "Ik kan nu wel zeggen dat ik er supergoed voor sta, maar als het er tijdens de eerste wedstrijden niet helemaal uitkomt, valt het extra hard tegen", vertelt Huizinga in het Van der Valk hotel in Wolvega. "Het is elk jaar weer spannend hoe de eerste wedstrijden gaan. Het liefst wil je er vanaf het begin staan, ook al is het maar een trainingswedstrijd."

Vorig seizoen kende Huizinga een naar eigen zeggen tegenvallende start. Tijdens de eerste drie trainingswedstrijden in Heerenveen, Inzell en Deventer kreeg hij op het ijs niet het gevoel waar hij naar op zoek was. "Maar op het World Cup Kwalificatietoernooi ging het gelukkig weer goed en reed ik drie PR's", doelt Huizinga op de 1500 meter, 5 kilometer en 10 kilometer. Met een achtste plek op de 1500 en 5000 meter liep hij echter wel de World Cups mis. "Ik zit er wel redelijk dichtbij, maar het is twee keer net niks, dat is jammer."

Dit bericht bekijken op Instagram

A weekend that I needed!🔥 📸 @stephantellier

Een bericht gedeeld door Chris Huizinga (@chrishuizinga) op

Subtop
Voor Huizinga betekent het mislopen van de World Cups niet alleen dat hij geen internationale wedstrijden kan rijden, maar ook dat hij zonder teamgenoten in een 'leeg' Thialf moet trainen. Volgens de jongeling is dat inherent aan het rijden bij een grote ploeg als Jumbo-Visma. "Het niveau in de ploeg is zo hoog dat je zomaar alleen kan achterblijven als je je er net niet tussen weet te rijden", stelt Huizinga. "En dat is écht niet leuk. Je wil gewoon het World Cup-circuit in en met het internationale schema van Jac mee. Anders doe je voor mijn gevoel een stapje terug, omdat je naar de Holland Cups moet. Daar wil ik uit."

Huizinga spreekt uit ervaring als hij zegt dat de World Cups een goede leerschool voor hem zijn. In zijn tweede seizoen bij Jumbo-Visma mocht hij op uitnodiging van bondscoach Jan Coopmans samen met zijn toenmalige ploeggenoot Douwe de Vries de mass starts rijden. "Dat was een supermooie ervaring. Omdat je elke dag met mannen als Thomas Krol, Patrick Roest en Sven Kramer traint, merk je dat je grotere stappen zet dan wanneer je alleen in Nederland traint. Je voelt je elke dag fitter, sneller en explosiever worden en dat geeft zo'n fijn gevoel. Het zou mooi zijn als ik nu ook op de individuele afstanden mee kan met die jongens."

Om komend seizoen in de World Cups te komen, zal Huizinga zich bij het WCKT op minstens één van de afstanden bij de top vijf moeten rijden. Dat betekent, kort gezegd, dat hij 'de subtop van Nederland' moet verlaten. "Ik schipper de laatste jaren een beetje tussen de vijfde en tiende plek en hoop dat ik dit jaar de stap naar de top vijf kan maken, want dan hoor je naar mijn idee echt bij de top", aldus Huizinga, die beseft dat de concurrentie in Nederland moordend is. "Ik kijk daarom ook naar tijden. Op de 5 kilometer wil ik graag onder de 6.20 rijden en op de 1500 meter wil ik naar de 1.45 toe. Dat is een goed niveau."

Dit bericht bekijken op Instagram

First camp of the year✔️

Een bericht gedeeld door Chris Huizinga (@chrishuizinga) op

Babytalk
Huizinga is bij Jumbo-Visma de benjamin van de mannenploeg en vormt samen met Sven Kramer, Patrick Roest, Marcel Bosker en Kars Jansman de allroundtak van de formatie van Jac Orie. Een betere omgeving had de jongeling zich niet kunnen wensen. "We draaien goed. Iedereen maakt stappen en dat is positief", stelt Huizinga, die zich steeds meer kan meten met wereldtoppers als Roest en Kramer. "Sven en Patrick zijn echt nog wel next level, maar ik heb wel het idee dat ik de aansluiting steeds meer weet te vinden. Natuurlijk kan je dat pas definitief zeggen na een aantal wedstrijden, maar qua trainingen en testen ziet het er goed uit."

Ten opzichte van vorig seizoen heeft er één mutatie plaatsgevonden bij de allroundploeg. Zo is Marcel Bosker in de plaats gekomen van Douwe de Vries, die in maart besloot een punt te zetten achter zijn carrière. "Ik vind het jammer dat Douwe gestopt is. Hij was een hele goede trainingsgenoot en ik heb superveel van hem geleerd, zowel op sportief vlak als in het leven daarnaast. Douwe en ik gingen vaak op trainingskamp met elkaar. Zo gingen we vorig jaar met z'n tweetjes naar Lanzarote om een weekje in de zon fietsen. Ja, ik mis hem wel af en toe."

Door het vertrek van De Vries gaan de gesprekken aan tafel nu niet meer over 'babytalk', zegt Huizinga lachend. "Niet dat ik dat erg vond hoor, maar ik kon er nooit over meepraten. Waar we het nu over hebben? Over games op de PlayStation, al is dat voor Sven weer niet zo interessant." Huizinga voelt zich op z'n gemak bij zijn ploeg en geeft toe dat hij 'het moeten presteren' minder voelt dan voorheen. "In het eerste jaar was de drang om te presteren extreem. Ik kwam in het jaar van de Olympische Spelen bij de ploeg en het jaar ervoor hadden ze alle wereldtitels binnengesleept. Als nieuweling wil je je dan meteen laten zien."

Inmiddels doet het geel-zwart hem wat minder en heeft hij laten zien dat hij goed mee kan met de Nederlandse top. Zo eindigde hij het afgelopen seizoen als vijfde op de 1500 meter bij de NK Afstanden en als vierde op het NK Allround. Zijn hoogtepunt van het afgelopen seizoen was toch wel de 1.44,60 die hij reed bij de World Cup in Calgary. "Een dikke twee seconden van mijn oude PR af. Ja, dat is gewoon hard", zegt hij trots. "Maar nu is het zaak om de top vijf te halen op het kwalificatietoernooi!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan