Tickets
Shop
Nieuws 16 sep 2020

Club van de Week: STG Koggenland

Op zaterdag 3 oktober staat alweer het derde NK Clubs op het programma en de veertien geselecteerde clubs treffen inmiddels de laatste voorbereidingen. In aanloop naar de eerste wedstrijd van het seizoen laten we de clubs aan het woord, met deze week: STG Koggenland.

Naam vereniging: STG Koggenland
Opgericht in: 1990 door ijsclubs uit het district Medemblik
Bekendste (oud-)schaatsers: Irene Schouten, Jan Blokhuijsen, Bart Mol, Pim Schipper, Simon Schouten
Uitslagen op NK Clubs: Diskwalificatie (2018) en 6e (2019)

Waar willen jullie als club uitdragen?
"STG Koggenland staat voor het ontwikkelen van schaatstalent door het aanbieden van trainingsfaciliteiten gericht op bevordering van de schaatstechniek, het aanbieden/organiseren van wedstrijden en het voorbereiden op en motiveren om hieraan deel te nemen. Daarnaast verlenen we service op het gebied van de schaatssport, zoals organisatie trainingskampen, presentaties en afsluitende seizoensevents. Tevens stimuleren we onze leden om de ijsclubs die STG Koggenland hebben opgericht te helpen bij het jeugdschaatsen. Dit om het schaatsen voor de jeugd nog leuker te maken en de doorstroming naar de STG te bevorderen. Het adopteren van de Shorttrack Hoorn (nu ShortTrack Koggenland), om leden op de baan in Hoorn shorttrack te kunnen aanbieden, is ons meest recente initiatief waarmee we nog meer het schaatsen in de breedte willen uitdragen."

Wat voor activiteiten organiseren jullie jaarlijks?
"Trainingskampen, pupillenpresentaties, afsluitende seizoensevents, slijpclinics, bochtenclinics, fiets-, kracht-, land- en schaats-skeelertrainingen, een interclubwedstrijd (Gerard Ettes Trofee), in samenwerking met andere STG's het Westfriese Kampioenschap voor pupillen en de Toon Steltenpool Bokaal. Het meedoen aan vele interclubs hebben we ook hoog op het lijstje staan, om sportief de strijd aan te gaan met andere verenigingen en de eigen leden ook de kans te bieden om op andere banen een leuke (team)ervaring op te doen. Want samen kan je nog meer bereiken dan alleen!"

Wat voor activiteiten doen jullie in de zomer?
"Fiets-, kracht-, land- en schaats- en skeelertrainingen. Verder plaatsen we op Facebook de gehele zomer door diverse 'mood'-berichten over activiteiten, opvallende bezigheden van leden, inlineresultaten van leden etc. Tevens zijn we actief om nieuwe trainers vanuit de eigen gelederen op te leiden goede trainingen te kunnen bieden aan ons grote aantal pupillen (zie de prijs voor snelst groeiende vereniging die we na de eerste NK Clubs hebben mogen ontvangen). Naast het schaatsgerelateerde werken we veel samen met onze zustervereniging Radboud Inline-Skating om het inlinen aan te bieden en te ondersteunen met trainers."

Wat is het doel op het NK Clubs?
"Allereerst gaan we er alles aan doen om een compleet team aan de start kunnen krijgen. Met dat team willen we vooral leden deelgenoot maken dat dit iets is van ons allen, het 'wij gevoel' versterken en er een hele gezellige en leerzame dag van te maken voor (jongere) rijders en toeschouwers (voor zover deze aanwezig kunnen zijn)."

Hoe gaan jullie dat bereiken?
"Lobbyen bij de topsporters. Indien het team compleet is hopen we waar mogelijk weer een gezamenlijke afsluiting te doen met toeschouwers en rijders bij Van der Valk (indien de maatregelen dit toelaten)."

Wat betekent deelname aan het NK voor jullie als club?
"Een gezamenlijke activiteit als club in een vooral individuele sport en de mogelijkheid om alle lagen in de vereniging met elkaar te verbinden. Het zou hier nog meer bij helpen als alle commerciële teams hun schema's hierop aanpassen om uit te dragen dat ook zij onderdeel zijn van de ketting die bij de pupillen van een club begint."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan