Tickets
Shop
Nieuws 20 sep 2021

Club van de Week: HCH Heerenveen

Op zaterdag 25 september staat alweer het derde NK Clubs op het programma en de veertien geselecteerde clubs treffen inmiddels de laatste voorbereidingen. In aanloop naar deze wedstrijd van het seizoen laten we de clubs aan het woord, met deze week: HCH uit Heerenveen.

Foto : Martin de Jong

Naam vereniging: HCH Heerenveen
Opgericht in: 1966
Bekendste (oud-)schaatsers: Sven Kramer, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Anice Das, Michelle de Jong, Suzanne Schulting, Janine Smit, Jesper Hospes, Falko Zandstra, Tonny de Jong en Klasina Seinstra.
Uitslagen op NK Clubs: 2e (2018) en 5e (2019)

Wat willen jullie als club uitdragen?
"HCH staat voor schaatsplezier voor iedereen. Van beginner tot ver gevorderd, van de recreant die vooral komt voor de gezelligheid tot de meest fanatieke trainingsbeesten, van jong tot (hoog) bejaard. We bieden een gevarieerd trainingsprogramma en voor elk type schaatser."

Wat voor activiteiten organiseren jullie jaarlijks?
"Wij organiseren vanaf de start van het seizoen onder meer een HCH Clubdag (met uitreiking voor de beste schaatsers van het afgelopen seizoen en de winnaars van de zomercompetitie), een pupillenkamp, een zomercompetitie, een juniorenkamp, een fietskamp, een schaatstrainingskamp in Inzell en een vrijwilligersavond."

Wat voor activiteiten doen jullie in de zomer?
"In de zomer hebben we normaal gesproken een gevarieerd aanbod aan trainingen: droogtrainingen, fietstrainingen en skeelertrainingen. We houden een zomercompetitie met loop- en fietsonderdelen voor alle categorieën (fietsonderdelen vanaf junioren C). Zo hebben we afgelopen zomer als club meegedaan aan de lokale actie 'Van hier tot Tokyo' waarbij teams werden uitgedaagd om gezamenlijk, (hard)lopend of (race)fietsend 9190 kilomter af te leggen, de afgelegde kilometers werden geregistreerd in Strava. Verder worden er langere fietstochten georganiseerd en trainingsdagen, maar deze maken geen vast onderdeel uit van het programma."

Dit ijskarretje werd gewonnen met de Strava-wedstrijd 'Van hier tot Tokio' | Foto : Eigen foto

Wat is het doel op het NK Clubs?
"We gaan voor de winst, maar het gaat er vooral om dat we een leuke dag met elkaar hebben."

Hoe gaan jullie dat bereiken?
"We hebben een commissie die net als andere jaren in alle categorieën onze beste schaatsers op het ijs probeert te brengen. Hiervoor zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van leden die in de hogere regionen schaatsen. We vinden het belangrijk dat we in de jeugdcategorieën schaatsers van de juiste leeftijd aan de start krijgen. Daarbij houden we bij de selectiecriteria voor deelname van onze leden aan het NK Clubs rekening met de 'clubhistorie' van de te selecteren rijders. Rijders met een trainingsverleden bij de club hebben voorrang ten opzichte van zogenaamde 'papieren' leden."

Hoe hebben jullie je, ondanks de coronaperikelen, voorbereid op dit toernooi?
"
Een gedeelte van de schaatsers die deze editie als HCH-lid meedoet, is verbonden aan een (commercieel) team of Gewest. Een gedeelte van hen heeft daardoor in het afgelopen anderhalf jaar gelukkig goed kunnen doortrainen. De breedtesportschaatsers in de categorieën junioren A en ouder hebben begin oktober 2020 slechts twee weken kunnen trainen in Thialf. De pupillen en junioren C en B konden schaatsen tot half december, maar ook voor hen was het toen afgelopen. Waar andere ijsbanen op een gegeven moment weer open mochten, bleef Thialf tot het laatst van het seizoen voor de breedtesport gesloten.

Dankzij de inzet en creativiteit van onze technische commissie, coördinatoren en trainers is er binnen korte tijd vanaf december 2020 een alternatief winterprogramma opgetuigd zodat alle groepen, binnen de regels, toch aan hun conditie konden blijven werken. Zeker voor de 18+ groep was het een flinke uitdaging om binnen de kaders van de verschillende coronamaatregelen een modus te vinden om trainingen doorgang te laten vinden. Ook mochten er door de sluiting van Thialf, de coronamaatregelen en de topsportbubbel geen wedstrijden voor de breedtesport worden georganiseerd. Dit betekent voor een aantal schaatsers dat het NK Clubs de eerste wedstrijd in anderhalf jaar is, met pas één week ijs in de benen."

Wat betekent deelname aan het NK voor jullie als club?
"Het NK Clubs betekent voor ons een leuke, sportieve start van het seizoen waarbij het mooi is dat onze jeugdige leden de kans krijgen om samen met hun idolen op het ijs te staan. Het clubgevoel staat deze dag voorop. De sportieve, maar toch ook fanatieke strijd tegen de andere verenigingen geeft een extra dimensie aan het clubgevoel. Ook de activiteiten welke rondom het NK Clubs worden georganiseerd zoals lezingen en workshops bieden een meerwaarde voor onze (jeugd)leden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan