Live
Shop
Nieuws 21 sep 2020

Club van de Week: Alkmaarsche IJsclub (AIJC)

Op zaterdag 3 oktober staat alweer het derde NK Clubs op het programma en de veertien geselecteerde clubs treffen inmiddels de laatste voorbereidingen. In aanloop naar de eerste wedstrijd van het seizoen laten we de clubs aan het woord, met deze week: Alkmaarsche IJsclub (AIJC)

Foto : Sander Chamid

Naam vereniging: Alkmaarsche IJsclub (AIJC)
Opgericht in: 1885
Bekendste (oud-)schaatsers: Koen Verweij, Marieke Stam, Jakko Jan Leeuwangh
Uitslagen op NK Clubs: 3e (2018) en 1e (2019)

Wat willen jullie als club uitdragen?
"De Alkmaarsche IJsclub is de grootste schaatsvereniging van Noord-Holland en biedt langebaantrainingen aan voor jong en oud in zomer en winter. Naast de sportieve prestaties staan lol en plezier hoog in het vaandel. De AIJC is een breedtesportvereniging en draagt op deze manier bij aan een gezonde samenleving door zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen."

Wat voor activiteiten organiseren jullie jaarlijks?
"Wij organiseren verschillende soorten activiteiten, teambuildingsdagen, schaatskampen, informatieavonden (slijpcursussen/blessurepreventie), pasavonden voor clubkleding, sponsoracties en een clubfeest. Doorgaans worden de schaatskampen als leukste ervaren voor iedereen: zo organiseren wij een fietsweekend in Limburg, gaan wij naar het zomerijs van Thialf, maakt de jeugd kennis met elkaar tijdens een zomerkamp en in de winter gaan wij met de groepen naar Inzell en Erfurt."

Wat voor activiteiten doen jullie in de zomer?
"De belangrijkste activiteiten zijn natuurlijk de diverse trainingen: loop-, skeeler-, kracht- en fietstrainingen die vanaf begin mei worden gegeven. Naast de trainingen houden wij de leden betrokken met zomerkampen en informatieavonden."

Wat is het doel op het NK Clubs?
"We zijn al een keer eerste en derde geworden, dus misschien is de tweede plaats nu wel de mooiste, want dan hebben wij de collectie compleet. De titel verdedigen is natuurlijk ook fantastisch!"

Hoe gaan jullie dat bereiken?
"Met de geselecteerde rijders op tijd naar Thialf gaan om daar te trainen, aangezien IJsbaan de Meent nog niet zo vroeg beschikbaar is."

Wat betekent deelname aan het NK voor jullie als club?
"Dat het basisniveau van de trainers en de rijders hoog is. Wij hebben al twee jaar op rij het podium gestaan zonder dat daar rijders van commerciële ploegen aan te pas kwamen. Voor ons is dat natuurlijk een teken dat het opleidingstraject binnen de club voldoet aan de visie, namelijk het stimuleren van de breedtesport."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan