Na twee jaar in Chinese dienst zal Arie Koops de schaatssport grotendeels verlaten. De oud-bondscoach en technisch directeur van de KNSB treedt per 1 november in dienst van het Sportcentrum VU in Amsterdam. Bij het universitair sportbedrijf zal hij de rol van directeur gaan vervullen.

Na de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang verliet Koops na twaalf jaar de KNSB. Voor de Nederlandse bond vervulde hij achtereenvolgens de functie van bondscoach op de ploegenachtervolging en technisch directeur. Sinds het seizoen van 2018/2019 had hij de leiding over een groot deel van de Chinese schaatsers. Samen met onder anderen Bob de Jong en Rutger Tijssen moest hij dat land naar olympisch goud in Beijing loodsen. 

Dit voorjaar werd het contract van Koops plotseling ontbonden, nadat eerder De Jong en Tijssen al uit onvrede waren vertrokken. "Er werd voortdurend van koers gewisseld, terwijl je één lijn moet volgen in de topsport", lichtte hij destijds het beleid van de Chinezen toe. "Ik had graag de klus afgemaakt, maar het project is stilgelegd en daarmee houdt het op", vertelt hij woensdag telefonisch. 

Bij het Sportcentrum VU zal Koops met meer dan 35 verschillende sporten te maken krijgen, waaronder ook schaatsen. De organisatie onderhoudt banden met de Jaap Edenbaan in Amsterdam en de studentenschaatsvereniging SKITS. "Het is voor een deel een iets andere doelgroep gericht om mensen aan het bewegen te krijgen, maar het gaat ook om mensen die op een hoog niveau sporten. SKITS heeft ook hun marathonteams met eigen sportdocent, er speelt een zaalvoetbalteam in de hoogste competitie en er is een roeivereniging waarvan de beste sporters doorstromen naar het bondsprogramma." 

Bruggetjes genoeg dus tussen zijn nieuwe baan en zijn vorige functies en zijn studie bewegingswetenschappen, die hij niet geheel toevallig ook aan de VU afrondde. "Ik ga ook geen vergelijkingen maken, die lopen meestal toch mank. Ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen die op mijn pad komen en hoop met alle medewerkers van het Sportcentrum en de medewerkers van Student- en Onderwijszaken een bijdrage te leveren aan plezier, sociaal contact en gezondheid."

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 sep om 09:02