Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2020

Voormalig schaatscoach Ab Krook (76) overleden

Voormalig schaatscoach Ab Krook is op dinsdagavond 13 oktober overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij leek, na een intensieve revalidatie, juist goed te zijn hersteld van een herseninfarct dat hem eind 2018 trof. Krook (76) was Lid van Verdienste van KNSB en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto : Soenar Chamid

De in Oud-Loosdrecht geboren Krook (1944), die als actief schaatser de subtop had bereikt,
was een prominent gezicht in de internationale schaatswereld. Hij kreeg vooral bekendheid
als schaatstrainer. Krook was, verdeeld over twee perioden, 22 jaar in dienst van de KNSB en
beleefde in die tijd vele internationale successen.

Zijn trainersloopbaan begon in 1977, toen hij bondscoach werd van de dameskernploeg. Onder zijn bewind won Annie Borckink goud en Ria Visser zilver op de Olympische Spelen van Lake Placid (1980). Van 1980 tot 1988 werkte Ab Krook als bondscoach in West-Duitsland. Toen hij terugkeerde naar Nederland was hij zes jaar bondscoach van de mannen. Zijn pupil Bart Veldkamp won in die periode olympisch goud in Albertville, 1992.

Nadat Krook twee jaar opnieuw de dameskernploeg had getraind, werd hij in 1996 de eerste topsportcoördinator van de KNSB. Die functie bekleedde hij tot en met de Winterspelen van 2006, waarna hij op 62-jarige leeftijd afscheid nam van de schaatsbond. Krook bleef wel bij het schaatsen betrokken, veelal op de achtergrond, als adviseur van teams en individuele schaatsers.

"Zijn overlijden stemt ons triest. De schaatswereld verliest in Ab Krook een bevlogen professional", reageert Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. "Ab toonde zich ook na zijn pensionering zeer betrokken bij het topschaatsen en sprak daar met veel kennis over. Wij wensen zijn vrouw Ineke veel sterkte bij het verwerken van dit verlies."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan